Videokonferecije u Osnovnoj školi Horvati

suzana_delic

Suzana Delić

WP_001639Osnovna škola Horvati iz Zagreba već dugi niz godina njeguje primjenu videokonferencije kao metode učenja u nastavi. Učenici škole sudjelovali su u nizu međunarodnih videokonferencija, smotri i natjecanja.

Ove godine su učenici 4.b odjela OŠ Horvati zajedno s učenicima 4.a odjela OŠ Prečko krenuli u zajednički, jedinstveni Projekt međuškolske suradnje: Kroz videokonferencije: „Računamo, čitamo, istražujemo“

WP_001640Voditeljice projekta su učiteljice Nina Kneževic, razrednica učenika iz Prečkog i Suzana Delić, razrednica učenika s Knežije.

Tijekom ove školske godine održat će 30 videokonferencija tijekom nastavnih sati hrvatskog jezika, matematike i prirode i društva. Zajedno će učiti, ponavljati, istraživati, čitati, računati, pjevati, čak i plesati.

Prvu videokonferenciju su već održali 19.rujna 2013. godine. Zajedno su ponavljati sadržaje prirode i društva kroz igru asocijacije, kviz, međusobno ispitivanje…Na ovaj način ponavljanje sadržaja poprimilo je sasvim drugačiju dimenziju, a učenici obiju škola jedva čekaju idući online susret.

Koji su ciljevi aktivnosti predviđenih u ovoj školskoj godini?

Sudjelovanjem u predviđenim aktivnostima potiče se učenje i razumijevanje te se podiže razina kvalitete školskog obrazovanja. Cilj je i osuvremeniti nastavu te uporabiti videokonferencije kao inovativnu metodu za provedbu nastavnog plana i programa.

WP_001636WP_001638

Učiteljice s oba odjela istodobno realiziraju dogovorene sadržaje i pristupaju usvajanju ključnih pojmova te razvijanju kompetencija. Suradnja se odvija kroz sadržaje hrvatskog jezika, matematike te prirode i društva.

WP_001633Nakon realizacije učiteljice će pristupiti vrednovanju ostvarenoga te evaluaciji.

Aktivnosti se izvode u prostorijama škole putem Skype programa.

Svim aktivnostima potiče se međusobni dijalog, uspoređuju se ostvareni rezultati, razvijaju se digitalne kompetencije učenika te prezentacijske vještine. Potiče se također suradničko učenje i suradnja WP_001641škola.

Zanimljivost je što je moguć razvoj projekta kroz uključivanje prvih, drugih i trećih razreda drugih škola u Republici Hrvatskoj čime bi se proširila suradnja i tako pozitivno utjecalo na veći broj učenika i učitelja koristeći videokonferenciju kao metodu učenja.

Projekt je uvršten i u školske kurikulume.

Više o videokonferencijama možete doznati u Priručniku Agencije za odgoj i obrazovanje Svatko uči na svoj način.

Linkovi o videokonferencijama:

Videokonferencija u nastavi – korak po korak

Jedna misao o “Videokonferecije u Osnovnoj školi Horvati

  1. Povratni ping: Jesenski Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.