Ljetna škola znanosti u Požegi

marina_mirkovic

Marina Mirković

U Požegi je od 28. srpnja do 17. kolovoza ove godine održana Ljetna škola znanosti (Summer School of Science) koju trinaestu godinu kontinuirano organizira grupa mladih znanstvenika Društva za edukaciju van okvira (EVO). Škola je namijenjena srednjoškolcima sa velikim interesom za prirodne znanosti i tehnologiju. U različitim projektima, sudionici rade u malim grupama upoznavajući i primjenjujući znanstvenu metodu. Škola je međunarodnog karaktera i omogućuje učenicima da podijele svoj entuzijazam s osobama sličnih interesa.

Ljetna škola znanosti do ove godine održavala se je u Višnjanu. Zbog velikog interesa domaćih i stranih srednjoškolaca, proširene su aktivnosti i kapacitet Škole. Stoga je ove godine organizirana Ljetna škola znanosti u Višnjanu (čiji je organizator Znanstveno-edukacijski centar Višnjan) i Ljetna škola znanosti u Požegi (čiji je organizator Društvo za Slika 01edukaciju van okvira). Nova zgrada Gimnazije u Požegi idealna je za rad učenika na projektima u opremljenim laboratorijima i brojnim modernim učionicama, studijskoj knjižnici i čitaonici te ostalim pratećim prostorima koji omogućuju suvremenu nastavu pedagoških standarda razvijenih europskih zemalja.

Slika 1. Zgrada škole domaćina – Gimnazija Požega

Škola je podijeljena u dva kampa: S3 za učenike koji završavaju Slika 021. ili 2. razred gimnazije te S3++ za učenike koji završavaju 3. ili 4. razred gimnazije. Službeni jezik Škole je engleski, a prijave su bile otvorene za sve učenike u Hrvatskoj i inozemstvu.

Slika 2. Zanimljiv prostor knjižnice i čitaonice u Gimnaziji Požega

Zainteresirani učenici su o školi mogli saznati putem njene internet stranice http://s3.sci.hr. Prijave su bile otvorene do 8. svibnja 2013. godine.

Uz ispunjeni obrazac za prijavu čiji je sastavni dio i motivacijsko pismo, učenici su pri prijavi morali poslati i pismo preporuke jednoga od profesora. U selekcijskom procesu organizatori Škole pregledavaju sve prijave te biraju određen broj kandidata za intervjue pri čemi se provjerava znanje engleskog jezika i utvrđuju osobne motivacije prijavljenog učenika.

Primljeni kandidati plaćaju  kotizaciju prije početka Škole. Ona pokriva troškove smještaja, hrane i izleta. Iznosi kotizacije su:

S3 kamp: 1500 HRK (građani Republike Hrvatske) ili 400 EUR (druge zemlje)
S3++ kamp: 2000 HRK (građani Republike Hrvatske) ili 530 EUR (druge zemlje).

Kako bi lakše pokrili troškove kotizacije, učenici mogu pronaći sponzora ili se prijaviti za stipendiju.

Programe s opisom projekata radionica za sudionike S3 kampa možete upoznati na mrežnoj stranici a za stariju skupinu, odnosno sudionike S3++ kampa na mrežnoj stranici.

Ljetna škola znanosti jedan je od 31 programa popularizacije znanosti kojemu potporu daje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Škola je idealna za nadarene i motivirane učenike kojima znanstveni projekti daju izazov za učenje i napredovanje uz mentore koji su mladi znanstvenici vodećih svjetskih institucija. Pri tome učenici razvijaju samopouzdanje, vještine prezentiranja i timskog rada uz promicanje međunarodnog i međukulturalnog razumijevanja. Projekti pokrivaju područja prirodnih i računalnih znanosti te inženjerstva.

Uz radionice, sudionici su pratili i večernja predavanja koja su bila dostupna i javnosti:

  • Predavanje izaslanstva Google-a održano 29. srpnja 2013. godine
  • Predavanje dr. sc. Tomislava Maričića s Instituta Max Planck održano 30. srpnja: Možemo li oživjeti neandertalce?
  • Predavanje dr. sc. Teute Pilizote sa Sveučilišta u Edinburghu održano 31. srpnja: Zašto bakterije brinu o svom tlaku?
  • Predavanje dr.sc. Ive Sbalzarinija s Instituta Max Planck održano 3. kolovoza: Što računala mogu naučiti iz bioloških slika?
  • Predavanje dr. sc. Hrvoja Buljana sa zagrebackog PMF-a održano 9. kolovoza: Grafen – od znanosti do tehnologije
  • PredavaSlika 03nje dr. sc. Milka Jakšica s Instituta Ruđer Boškovic održano 10. kolovoza (Primjene ionskih akceleratora u razvoju novih materijala)
  • Predavanje Lea Šutića iz švedske tvrtke Inspired Labs održano 13. kolovoza: Vođenje IT start-upa: tehnički dio.

 

Slika 3. Predstavljanje projekata i predavanja
na otvorenju Ljetne škole znanosti

Zahvaljujući CARNetovom servisu Media on Demand omogućen je internet prijenos kao i prikaz snimki pojedinih predavanja.

Slika 04Organiziran je i okrugli stol pod nazivom „Jesam li premlad da bih bio znanstvenik?“ Održan je 8. kolovoza u suradnji s Association Paris-Montagne u okviru FP7 projekta Sis Catalyst na kojem sudjeluje Društvo EVO.

Slika 4. Posjetitelji na predavanjima

Pri tome je predstavljena Udruga Paris-Montagne koja usmjerava svoje napore prema Slika 05mladim ljudima koji žele raditi na istraživanjima te nastoji pridonijeti boljem razumijevanju znanosti u javnosti.

Njen program Akademije znanosti je inovativni program za učenike srednjih škola koji ih potiče na znanstvena zvanja omogućujući im vježbe u laboratoriju tijekom praznika. Uče pod nadzorom tima studenata i starijih istraživača uz brojne aktivnosti kojima upoznavaju i komuniciraju s raznim dionicima u znanstvenom svijetu.

Slika 5. Plakat programa predavanja Ljetne škole znanosti u Požegi

Udruga nastoji poticati i podržavati razvoj vlastitih projekata, poput stvaranja znanstvene radionice u školi i organiziranje multidisciplinarnog tjedna. Udruga Paris-Montagne također radi na razvoju međunarodne mreže znanstvenih posredovanja što omogućuje sudjelovanje u ljetnim školama u različitim zemljama, dajući priliku učenicima da se upoznaju sa svojim vršnjacima različitih nacionalnosti i drugih pristupa znanosti. Više o udruzi možete saznati na mrežnoj stranici.

Društvo za edukaciju van okvira i udruga Paris-Montagne kao partner sudjeluju u FP7 europskom projektu „SiS Catalyst“ čiji je cilj izmjena iskustva iz komunikacije znanosti, edukacije i društvenog uključivanja različitih sveučilišta, mreža, znanstvenih institucija, muzeja i nevladinih organizacija.

Učenici su na okruglom stolu ukratko predstavili svoje interese u znanstvenom području, rad na projektima te mogućnosti i načine rada na znanstvenim programima izvan redovne škole u laboratorijima institucija koje im to omogućuju.

Slika 06Slika 07
Slika 6. Skupina učenika iz Srbije         Slika 7. Skupina učenika iz Mađarske

Slika 08Slika 8: Sudionici Okruglog stola „Jesam li premlad da bi bio znanstvenik“

Sudionici Ljetne škole znanosti 31. srpnja posjetili su Park prirode i Geopark Papuk, jedini geopark u Hrvatskoj. Pri tome su obišli poučnu stazu „Grofova staza“ na Jankovcu. Prigodom otvorenja Škole u Gimnaziji Požega postavljena je izložba „Orhideje Požeške Slika 09kotline“ profesora Mirka Tomaševića pri čemu je dan pregled 36 vrsta orhideja. O svom boravku u Školi i Požegi učenici su objavljivali dnevne novosti.

Slika 9. Izložba o orhidejama požeškog kraja

U Ljetnoj školi znanosti 39 polaznika bilo je podijeljeno u tročlane grupe koje su uz potporu mentora sudjelovale u realizaciji različitih projekata. U kampu S3 sudjelovalo je 18 učenika iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, a u radu S3++ kampa bio je 21 učenik iz Hrvatske, Španjolske, Francuske, Srbije i Mađarske. Neki od njih sudjeluju po drugi put u radu Škole. Slika 10Veseli ih međusobni entuzijazam i mogućnost da rade na pravim znanstvenim projektima u kojima kombiniraju znanja iz različitih nastavnih predmeta kao što su kemija, fizika, biologija i informatika. Važan je rad u manjim grupama, ali se učenici druže i s drugim timovima te stječu nove prijatelje i poznanstva.

Slika 10. Dnevne novosti polaznika Ljetne škole znanosti

Slika 11Na kraju Ljetne škole znanosti polaznici su prezentirali svoj rad na javnoj završnoj prezentaciji. Osim toga, u timskom radu, svaka grupa će o svemu što su radili napisati znanstveni članak.

Slika 11. Rad na projektu o strukturi i svojstvima polimera

OvSlika 12e godine Ljetna škola znanosti nagrađena je Google RISE (Roots of Science) nagradom u vrijednosti od 15.000 dolara. Time je ova škola svrstana u 30 najboljih edukacijskih programa u svjetskoj konkurenciji. Potporu radu Ljetne škole znanosti pružili su Grad Požega, Gimnazija Požega, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Institut Ruđer Bošković te brojni drugi partneri.

Slika 12. Završna prezentacija učenika

Nadam se da će ove informacije potaknuti nastavnike mentore da svoje učenike uključe u rad Ljetne škole znanosti idućih godina kako bi poboljšali svoje istraživačke aktivnosti kroz sudjelovanje na projektima i radionicama. Za razvoj gospodarstva važan je interes mladih za znanost i tehnologiju, suradnja sa znanstvenom zajednicom kao i potpora nadarenim učenicima.

Korisne poveznice:

Ljetna škola znanosti
Društvo za edukaciju van okvira
Google RISE nagrada
Association Paris-Montagne

Jedna misao o “Ljetna škola znanosti u Požegi

  1. Povratni ping: Jesenski Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.