Zaštita i sigurnost na internetu

ivana_svaljek

 

Osnovna škola Side Košutić, Radoboj

Uvod

Uključivši se u akciju „Sigurniji internet za djecu“, s učenicima sam na satovima informatike najprije razgovarala o internetu. Postoje li neželjeni sadržaji na mreži, pretražuju li internet i na koji način, što rade s pronađenim sadržajem, kako ga čuvaju te na koji način ispisuju sadržaj, samo su neke od tema kojih smo se dotakli. Odgovore smo zapisali i grupirali po sadržaju.

Neželjeni sadržaji

Iz razgovora sam saznala da je gotovo svaki učenik imao problema s nekim od računalnih virusa pa smo neželjene sadržaje podijelili u tri grupe:

  1. Zlonamjerni programi usmjereni prema računalu

Napravljeni su kako bi bez svjesnog pristanka korisnika ušli u računalo i načinili štetu. Učenici su naveli imena računalnih virusa s kojima su imali problema pa zaključujemo da u ovu skupinu spadaju: računalni virusi, crv (worm), trojanski konj, špijunski alat (spyware), oglasni alat (adware) .

  1. Neželjeni sadržaji usmjereni prema korisniku: spam, lažna obavijest (hoax), phishing, dialer.
  1. Neprovjereni ili neistiniti sadržaji.

Kako se zaštititi?

Na internetu se može pronaći mnoštvo informacija. Zbog neželjenih sadržaja i drugih opasnosti treba instalirati sigurnosne alate: vatrozid (firewall), antivirusni program, programske nadogradnje. Kako znati koje su stranice vrijedne i koju stranicu odabrati? Kao jedan od primjera pogledali smo stranicu naše škole na adresi http://www.os-skosutic-radoboj.skole.hr/ te prokomentirali savjete za djecu i roditelje, a pogotovo preporučen popis sigurnih i zanimljivih obrazovnih stranica.

Učenička iskustva

Učenici su zatim iznijeli svoja iskustva u samostalnom „surfanju“ gdje je bilo primjera navođenja osobnih podataka, a potom smo razgovarali koje antivirusne programe koriste kod kuće. Slijedili su zanimljivi odgovori poput: zeleno oko (Nod), kišobran (Antiwir), medo (Panda) i sl.

Jedan je učenik rekao da mu računalo „blokira“ jer mu se antivirusni programi „međusobno bore“ pa smo došli do zaključka da za održavanje računala treba imati jedan antivirusni program koji se može kombinirati s dodatnim programima kao što su Spybot-Search&Destroy.Ink ili Ad-Aware SE Personal. Ink.

Učeniku smo savjetovali da jedan antivirusni program deinstalira kako bi mogao nesmetano koristiti računalo i održavati postojeći antivirusni program.

Zaključak

Učenici su za domaću zadaću trebali napraviti umnu mapu o ovoj temi, a njihovi radovi bili su uvod u sljedeći sat jer smo zaključili da o temi treba još govoriti kako bi svi bili svjesni opasnosti koje sa sobom nosi internet.

IMG_6156 IMG_6157