Dan sigurnijeg interneta

darko_jurekovic

clip_image002

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta organizirano je  9. veljače 2010. godine u prostorijama Microsofta Hrvatska u Zagrebu s videokonferencijskom vezom sa Splitom, Osijekom i Varaždinom.
Događanje je organizirano u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljstva za djecu, Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i Microsofta Hrvatska u okviru programa „Suradnici u učenju“.

Obilježavanju Dana sigurnijeg interneta nazočili su učenici, učitelji, profesori, ravnatelji, stručni suradnici, roditelji i ostali sudionici obrazovne zajednice u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Varaždinu. Prijenos programa ostvaren je korištenjem tehnologije Microsoft Office Live Meeting čime je omogućeno praćenje događanja i iz vlastitih domova.

Dan sigurnijeg interneta održava se svake godine u veljači s ciljem promoviranja odgovornog korištenja online tehnologija i mobilnih telefona, s posebnim naglaskom na korištenje tih tehnologija među dječjom populacijom i mladima. Istraživanje koje je proveo Microsoft, pokazalo je da je 79 % djece i tinejdžera aktivno na društvenim mrežama, 43 % vjeruje kako je posve sigurno ostavljati osobne informacije online, 44 % mladih u Europi spremno je online napisati u koju školu idu, dok jedan od osam učenika javno objavljuje svoju kućnu adresu. Unatoč ovim podacima, 59 % roditelja uvjereno je da njihova djeca čine sve što je potrebno kako bi bila sigurna na internetu. Istovremeno, 66 % tinejdžera tvrdi da roditelji ne ograničavaju njihovo korištenje interneta niti ga nadziru na bilo koji način, dok 40 % roditelja u Europi tvrdi da ne nadziru online aktivnosti svoje djece ili poruke koje ostavljaju na društvenim mrežama.

Ana Pezo iz Ureda Pravobraniteljice za djecu održala je predavanje „Na putu k stvarnoj zaštiti djece na internetu“.

Branko Mažar iz Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet govorio je o Sigurnosti na internetu.

 

Primjer dobre prakse – postignuća iz Nove Gradiške pokazala je Vesna Lončar-Cindrić čiji detaljniji članak možete pročitati u ovom broju Pogleda.

Igor Rukljač iz Agencije za odgoj i obrazovanje predstavio je studiju slučaja uz sudjelovanje učenika, nastavnika i roditelja.

Martina Vidaković iz Hrabrog telefona govorila je o Prevenciji nasilja nad djecom na internetu.

 

O privatnosti osobnih podataka i novim mrežnim servisima govorio je Slaven Crnjac s NetAkademije Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.