Nastava tjelesnog odgoja na daljinu

robert_suholeznik

Robert Suholežnik

Sažetak

U članku sam opisao iskustvo u području tjelesnog odgoja tijekom rada na daljinu. Kad smo započinjali školsku 2020., nismo ni sanjali da ćemo u ožujku biti prisiljeni tražiti načine za podučavanje tjelesnog odgoja. Redovne jutarnje videokonferencije s učiteljima osmišljene su kako bi učenicima omogućili uspješan razvoj motoričkih sposobnosti. Svi znamo da je predmet tjelesni odgoj praktične prirode i da ga je vrlo teško podučavati putem računala. Za učenike i za nas korištenje Zoom-a bila je potpuno nova stvar. U svakom slučaju, učenje i međusobno komuniciranje putem računala ne može se uspoređivati s gledišta socijalne komponente u odnosu na nastavu tjelesnog odgoja u živo.

Ključne riječi: rad na daljinu, videokonferencije, motorički razvoj, Zoom, socijalna komponenta, osnovna škola, sport.

Uvod

Nitko nije mislio da će 2020. biti posebna za školsku nastavu. U trenu smo morali promijeniti način poučavanja, osmisliti nove pristupe, kako približiti svoj predmet djeci… što je u početku bila nemoguća misija. Pratili smo događaje diljem svijeta, ali nismo mislili da će bolest biti toliko ozbiljna i doći do nas. Istina je da se početkom ožujka pričalo o zatvaranju škola, ali nitko nije vjerovao da bi se to zapravo moglo dogoditi. Tako je praktički preko noći nastupilo vrijeme »corone« u kojem su se nastava i način rada potpuno promijenili.

Zatvaranje škola

Odluka o zatvaranju škola do poboljšanja zdravstvene situacije donesena je 13. ožujka. Završne upute bile su poslate učenicima i nastavno gradivo putem računala. Isprva se mislilo da će ovo stanje trajati samo nekoliko tjedana, no sve se to jako produljilo.

Rad na daljinu

Predajem tjelesni odgoj s dvoje kolega. Sastajali smo se svako jutro na videokonferenciji kako bismo razmijenili mišljenja o najboljem mogućem pristupu i aktivnosti učenika. Trebalo je uzeti u obzir razne okolnosti, od toga da neki nisu imali računala, kamere ili su imali loš signal za internet. Osim toga, postojao je i problem u broju djece u jednom kućanstvu te preklapanju zoom konferencija.

Svake nedjelje navečer slali smo djeci na njihovu Lopolis adresu gradivo koje će se obraditi tijekom tjedna. Bili smo svjesni da djeca ne mogu zajedno obraditi onoliko koliko mogu u školi. Jedan dio koji smo im poslali bio je teorijske prirode, a drugi dio praktične prirode. Praktični dio je obično bila vježba hodanja, koju smo s učenicima obrađivali preko zoom konferencije. Djeci smo u svrhu raznolikosti slali i sportske kvizove i sportske izazove. Učenici su nam slali slike i video zapise preko Lopolis, dokazujući svoje aktivno sudjelovanje.

Zoom konferencije

Zoom konferencije su se u početku održavale uživo dva puta tjedno, ali smo ih kasnije sveli na jednu zbog zdravstvenih učinaka (vida) i previše zoom konferencija. Mi, pedagozi tjelesnog odgoja, odlučili smo koristiti Zoom s djecom za sva pitanja oko planiranog rada, a većinu vremena smo bili fizički aktivni. Na svakoj zoom konferenciji radili smo obilazne vježbe s tri kruga. U ovoj vježbi slijedili smo tri pravila za motorički razvoj:

  • povećati broj otkucaja srca,
  • pojačati zadihanost,
  • preznojiti se.

U početku su vježbu vodili pedagozi tjelesnog odgoja, no s vremenom smo angažirali učenika/cu da vode ostale. Tako su se mnogi susreli s prvim takvim nastupima.

Povratak u školu

U svibnju ponovno smo se vratili u školu. Definitivno presretni što se ponovno vidimo uživo i provodimo nastavu kako smo navikli. Presretna su bila i djeca, jer je socijalna komponenta bila jako loša pri radu od kuće.

Do kraja školske godine još jednom smo utvrdili znanje koje smo prenijeli preko Lopolis-a i Zoom-a.

Početak nove školske godine i ponovno rad na daljinu

Početak nove školske godine bio je obećavajući. Identificirali smo nedostatak znanja kod djece i ponovno im predstavili odnosno ponovili nastavno gradivo.

Naravno, nismo zaboravili ni na mogući rezervni scenarij i ponovno zatvaranje škola, a time i rada na daljinu. U protekloj školskoj godini stekli smo mnogo znanja. Veliku podršku pružile su i Zoom konferencije pedagoga tjelesnog odgoja iz cijele Slovenije, gdje smo tjedno razgovarali o boljim načinima učenja na daljinu i primjerima dobre prakse. Orijentacije su bile na teme koje se mogu obrađivati na daljinu.

Bolje smo se pripremili za ponovno zatvaranje škola! Iz protekle godine sigurno smo puno naučili o mogućim komplikacijama rada s računalima, o nevolji djece, o našoj učinkovitosti u učenju. Sve ćemo to moći iskoristiti i poboljšati nastavu i dobrobit djece.

Zaključak

Svakako možemo reći da je tjelesni odgoj predmet koji je jako teško ili nemoguće predavati na daljinu. To je demonstracija i tijekom vježbanja korekcija pogrešnih pokreta. Također, odnos učitelj-učenik motivira i daje željene rezultate. Splet okolnosti natjerao nas je da se suočimo s novom tehnologijom za nas i da nastavu pokušamo izvesti najbolje što možemo. Moramo znati da je tjelesni odgoj predmet namijenjen kretanju, stjecanju novih znanja i prije svega zdravom načinu života, koji bi trebao pratiti djecu također u odrasloj dobi. U svakom slučaju, potrudili smo se s novim pristupima preko Zoom-a, koji su u početku bili pomalo strani, ali s vremenom smo se svi navikli na njih.