Suradnjom protiv klikolovki

jasminkaB_martinaKG

Jasminka Belščak i Martina Kos-Grabar

Sažetak

Čak 130 učenika i 18 učitelja iz 14 škola i 5 država uklLogotipjučeno je u eTwinning projekt „Click smart with Dart“ čiji je cilj razvoj sigurnosti na internetu proučavanjem klikolovki.

Klikolovke, clickbaits vrsta su dezinformacija, često zastupljene na društvenim mrežama i popularnim portalima. Iako je ovaj eTwinning projekt nastao u sklopu kampanje Tjedni eTwinninga 2021., svoj je vrhunac provedbe doživio Zoomupravo u tjednu kada se obilježava Dan sigurnijeg interneta 7. – 11.2.2022. pod sloganom „Je li sve zabava i igra?“. Rezultati dosadašnjih aktivnosti i rada na projektu javno su prezentirani svim zainteresiranim sudionicima tijekom Zoom videosastanka 8. veljače 2022.

Ključni pojmovi: klikolovka, dezinformacije, igre, eTwinning, sigurnost.

Uvod

Kampanja Tjedni eTwinninga 2021. temeljila se na godišnjoj temi Medijska pismenost i dezinformacije, a održavala se u razdoblju 1.9. – 28.10.2021. Cilj kampanje bio je ponuditi učiteljima eTwinnerima priliku dobivanje podrške za prve korake prema stvaranju kvalitetnih eTwinning projekata, ali i u svrhu profesionalnog razvoja. Jasminka Belščak, učiteljica savjetnica iz Informatike, u tom je razdoblju mentorirala tim sačinjen od po jednog sudionika iz Italije, Rumunjske i Španjolske dok je iz Hrvatske bilo čak petero učitelja uključenih u tim.

Kao rezultat ove kampanje i suradnje, nastao je eTwinning projekt „Click smart with dart“ koji je pokrenut 23.10.2021. Planirano trajanje projekta je do studenog 2022., a namijenjen je osnovnoškolskim učenicima s ciljem poticanja osviještenosti o važnosti sigurnosti na internetu kroz razne nastavne predmete i međupredmetne aktivnosti. Osnivačice projekta su Jasminka Belščak, OŠ Petrijanec i Martina Kos – Grabar, OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, Varaždinske Toplice.

Iz RH su u projekt uključeni ovi učitelji sa svojim učenicima:

  • Mirjana Bartolić, OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, Varaždinske Toplice
  • Ljiljana Inkret – Martinčević, II. OŠ Varaždin
  • Mislava Jonjić, OŠ Petrijanec
  • Dalia Kager, OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica
  • Kristina Krtalić, OŠ Hugo Badalić, Slavonski Brod
  • Kristina Nikić, OŠ Janka Draškovića, Zagreb
  • Tamara Ređep, I. OŠ Varaždin
  • Adriana Telebar, OŠ Vinica.

U projektu sudjeluju i inozemni partneri, učitelji i učenici:

  • Anisoara Aydin, Scoala Gimnaziala Nr.1 BranestiUčenici, Branesti, Romania
  • Aslıhan Anar, Burcu Saka i Necla Bozdoğan, Şehit Mehmet Yılmaz İlkokulu, Istanbul, Turkey
  • Kayhan Söğüt, Kangal Anadolu Lisesi, Kangal, Turkey
  • Lobna Kammoun, Collège technique ouled Haffouz Sidibouzid, France
  • Maria Abbagnale, ICS “A. Maiuri” di Pompei, Pompei (Na), Italy
  • Valentina David, Scoala Gimnaziala “George Cosbuc” 23 August, 23 August, Romania.

Glavni dio

Nakon uspostave kontakata daljnja realizacija projekta krenula je održavanjem 1. mrežnog sastanka partnera s ciljem upoznavanja, definiranja ishoda i ciljeva projekta na kojem je dogovoreno da svi partneri aktivno sudjeluju sa svojim prijedlozima u kreiranju projektnih aktivnosti. Prema dogovoru, aktivnosti su podijeljene po mjesecima, a na kraju tekućeg mjeseca na TwinSpaceu objavljuju se nadolazeći projektni zadatci s ciljem da se spriječe nejasnoće te da se sve odradi sukladno predviđenom hodogramu aktivnosti. Za lakše praćenje tijeka projekta putem Google Tablica kreirane su Activities checklist koje na jednostavan i sistematičan način omogućavaju pregled svih provedenih aktivnosti i individualno praćenje aktivnosti sudionika. Od samog početka provedbe projekta tijek je dinamičan i isprepleten nizom različitih aktivnosti sa zadanim rokovima, a koje učenike potiču na samostalnost, suradnju, ali i istraživački rad. Učenicima su stvoreni profili zbog bolje i lakše komunikacije i suradnje s ostalim učenicima i učiteljima te lakše snalaženje u projektnim aktivnostima.

Padlet ploče

Izrada logotipaZbog sistematizacije, organizacije i lakšeg snalaženja učenika postavljene su Padlet ploče imenovane po projektnoj aktivnosti koju je trebalo provesti. Map of partner countries namijenjena je za označavanje lokacija s kojih dolaze partnerske škole. Project logo ploča poslužila je kao izvrstan medij na kojem su učenici predstavili dizajne svojih logotipa.Prijedloge logotipa izrađivali su uz pomoć računala, Glasanjekorištenjem različitih digitalnih alata koje su sami odabrali te je putem ankete na TwinSpaceu provedeno transparentno glasanje. Pobjednički logo dizajnirala je učenica Ema iz OŠ Vinica. Ploča It’s me Avatari namijenjena je predstavljanju učenika i učitelja gdje su sudionici trebali napisati nešto o sebi, o školi koju polaze, svojim interesima, pritom pazeći da ne odaju osobne podatke te ih odgovorno koriste s ciljem dolaženja do spoznaja o potencijalno opasnim situacijama proizašlim zbog neopreznog objavljivanja osobnih podataka. Poseban interes učenici su pokazali za izradu svojeg avatara i postavljanje istog kao profilne fotografije. Izrađujući svoj avatar, učenici su shvatili koliko je jednostavno izraditi fotografiju osobe te da netko drugi može izraditi njihovu fotografiju i tako ju zloupotrijebiti, npr. za lažno predstavljanje. Na True/False učenici su napisali jednu istinitu i jednu lažnu informaciju o školi, gradu, mjestu ili državi iz koje dolaze. Ostali učenici trebali su istražiti i provjeriti točnost tih informacija. Istraživačkim radom učenici su, koristeći se računalom i drugim Čestitkedigitalnim uređajima s pristupom internetu, trebali istražiti kulturne, geografske i druge znamenitosti partnerskih zemalja, a nakon toga raspravljajući demantirati netočne informacije i argumentirano iznijeti svoje repliku na netočno plasirane informacije. Blagdanske želje razmijenjene su na ploči Christmas wishes. Jedna od zanimljivijih plača je My experiences Iskustvowith clickbaits namijenjena iznošenju iskustva učenika s klikolovkama. Neki učenici izjasnili su se da su se susreli s klikolovkama, najčešće igrajući neke igrice ili pretraživanjem interneta, neki su naveli da nemaju takvih iskustava, a nekolicina njih izjasnila se da je nasjela na klikolovku i iz znatiželje su kliknuli na poveznicu koja im se ponudila. Tako su učenici postajali svjesniji da nas klikolovke okružuju na internetu, ali i drugim medijima i izvorima informacija.

Dan sigurnijeg interneta

Projekt Click smart with dart svoj vrhunac dosegnuo je upravo u vrijeme obilježavanja DSI2022. Misao vodilja s naslova ovog članka, Suradnjom protiv klikolovki, potaknula je sve sudionike projekta na osmišljavanje novih kreativnih zadataka kako bi se na što bolji i razumljiviji način nastojalo prikazati i staviti dodatan naglasak na to s koliko je opreza potrebno pristupiti kad je u pitanju pretraživanje interneta, dijeljenje svojih osobnih podataka, korištenje društvenih mreža i svih ostalih mogućnosti koje nudi najveća svjetska računalna mreža – Internet. Pronalazeći i prikupljajući informacije u raznim izvorima, poput internetskih stranica, brošura, udžbenika iz Informatike, edukativnih videolekcija, informatičkih časopisa i ostalih radnih materijala, učenici su kritički promišljali o klikolovkama i drugim opasnostima. Povodom Dana sigurnijeg interneta svoje su znanje pretočili na različite plakate, postere, interaktivne uratke i kvizove pri čemu su koristili razne digitalne alate, a osmislili su i svoje klikolovke.

Klikolovka1Klikolovka2Klikolovka4Klikolovka3Cyberbullying je uznemiravanje, oblik maltretiranja ili uznemiravanja korištenjem elektroničkih sredstavaDodajte podnaslov

Različitim projektnim aktivnostima učenici su osmislili ove savjete o oprezu u korištenju mogućnosti koje nam pruža internet:

  • Ne posjećuj stranice sa sumnjivim sadržajima.
  • Ne otvaraj „čudne“ poveznice.
  • Čuvaj osobne podatke.
  • Odgovorno se koristi društvenim mrežama.
  • Promisli prije otvaranja sumnjivih poruka.
  • Nije sve zabava i igra, već treba biti oprezan kad se koristi internet.
  • Važna je komunikacija i povjerenje u odrasle osobe, roditelje, učitelje, stručnu službu i sve one kojima je u domeni zaštita i privatnost djece ako se naiđe na problem vezan uz sigurnost na internetu.

Zaključak

Proučavanjem i izradom klikolovki pomoću raznih digitalnih alata učenici usvajaju primjereno ponašanje na društvenim mrežama, uče filtrirati dobar sadržaj od lošeg, bolje razumiju problem dezinformacija, prepoznaju ga i pravilno reagiraju. Učenici se tako uče odgovorno koristiti društvenim mrežama, razvijaju kreativno izražavanje i IKT vještine, razvijaju komunikacijske kompetencije na stranom jeziku, a suradnjom su sklopili i nova prijateljstva s učenicima iz drugih škola, gradova i država. Kod učenika je potaknuto kritičko mišljenje i razvijena empatija prema drugim učenicima. Osviješteni su o opasnim i negativnim stranama društvenih mreža te im pristupaju kritički i odgovorno.

Razvijeni će materijali i aktivnosti nakon analiziranja biti objavljeni u brošuri na web stranici škola sudionica i TwinSpaceu te će se tako omogućiti njihovo korištenje za daljnje učenje i promicanje sigurnog interneta.