Sigurnim koracima za bolji internet

marijanaK_goranP

Marijana Kuna i Goran Podunavac

Sažetak

Dan sigurnijeg interneta obilježen je u cijelom svijetu pod sloganom ˝Zajedno za sigurniji internet˝. U Osnovnoj školi Popovac učenici od 1. do 8. razreda tijekom tjedan sudjelovali su u različitim aktivnostima s ciljem razvijanja kompetencija odgovornog i primjerenog korištenja digitalne tehnologije, prepoznavanja vjerodostojnosti informacija na internetu i njihovog kritičko vrednovanja te prevencije elektroničkog nasilja.

Ključni pojmovi: internet, Dan sigurnijeg interneta, Osnovna škola Popovac.

Učenici razredne nastave su na satu Informatike razgovarali o opasnostima na internetu; upoznali su se s pravilima ponašanja u virtualnom svijetu i mogućim posljedicama neodgovornog ponašanja. Izradili su plakate na kojima su prikazali dobre i loše strane interneta.

USlika 1 Plakati učenika razredne nastave s primjerima kako se treba ponašati u virtualnom svijetučenici petih razreda su u svojim digitalnim stripovima predstavili priče u kojima su ukazali na opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu. Dali su savjete kako se zaštiti, kako postupiti ako se sami nađu u opasnosti ili ako primijete da je netko od njihovih prijatelja žrtva elektroničkog nasilja. Sa školama partnerima u eTwinningovom projektu Pet koraka do istine drugu godinu zaredom odigrali su nekoliko kvizova. Cilj projekta je unaprijediti digitalne kompetencije učenika, poticati ih da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost s Red and Green Education 6 Panel Comic Stripnaglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja i digitalnog građanstva te povećati znanje i razumijevanje problema koji se pojavljuju u području sigurnosti djece na internetu, kao i poučiti ih vrednovati i kritički analizirati različite medijske sadržaje kako bi znali tumačiti poruke (njihovu vjerodostojnost, pouzdanost i istinitost) u različitim medijima i na temelju njih donositi odgovorne odluke.

Dodajte podnaslovUčenici šestih razreda su dizajnirali pomoću digitalnih alata majice, boce, torbe i sl. predmete na kojima su istaknuli savjete za sigurno i odgovorno korištenje interneta. Svoje radove predstavili su učenicima iz deset europskih zemalja u međunarodnom eTwinningovom projektu Virtual Museum Night 2022.

S učenicima sedmih i osmih razreda na satu Informatike je održana radionica na temu Prekomjerna upotreba računala/interneta. S obzirom na izuzetno veliku rasprostranjenost, dostupnost, pristupačnost i nužnost uporabe interneta, kao i na mogućnost zadovoljenja različitih psihosocijalnih potreba putem tog medija, dio populacije može razviti i probleme povezane s prekomjernim korištenjem interneta ili ovisnost o internetu. Iako se često govori o ovisnosti o internetu kao krovnom pojmu, učenici su naučili da se zapravo ovisnost o internetu stvara specifičnim aktivnostima virtualnog okruženja: ovisnost o društvenim mrežama, o mrežnim videoigrama i mrežnoj pornografiji. Nakon što su upoznati kome se obratiti za pomoć, učenici su ponudili svoja rješenja: na koje načine bi mogli doprinijeti da kvalitetnije provedu slobodno vrijeme.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s Centrom za sigurniji Internet već osmu godinu Slika 4 Učenici igraju kvizove i igre tijekom obilježavanja DSI 2022.za redom organizira aktivnosti s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja među djecom i mladima, ali i roditeljima. Jedna od tih aktivnosti je i njihov online kviz za djecu i mlade o sigurnosti na internetu, kojeg su učenici predmetne nastave iz Popovca i Kneževa rado zaigrali. Pokazali su svoje znanje i uz malo sreće pokušali osvojili vrijedne nagrade.

Dan sigurnijeg interneta obilježen i drugom potragom za boljim internetom – interaktivnom igrom u kojoj su sudjelovali učenici i učitelji. Svatko je u svojoj igri tražio i kritički procjenjivao informacije na internetu, rješavao zagonetke i mozgalice, otkrivao tajne šifre i razotkrivao lažne vijesti. Zanimljivu igru pripremio je tim Udruge Suradnici u učenju sa svojim partnerima, kao i hvalevrijednu konferenciju “Potraga za boljim internetom”. Na cjelodnevnoj online konferenciji održanoj 8. veljače 2022. godine djelatnici škole poslušali su zanimljiva predavanja, otkrili nove igre za učenike, pogledali različite obrazovne sadržaje i pronašli inspiraciju za nove aktivnosti za učenike i roditelje na temu sigurnijeg, odgovornijeg i primjerenijeg ponašanje na internetu.

Slika 5 E-knjiga s provedenim aktivnostima u OŠ PopovacDetaljnije o aktivnostima koje su provedene na Satima razrednika i Informatike u Osnovnoj školi Popovac tijekom cijelog tjedna možete saznati u e-knjizi, koju su pripremili Web novinari pod vodstvom školske knjižničarke Marijane Kuna i učitelja informatike Gorana Podunavca.

Zaključak

Korištenje interneta posljednjih nekoliko godina je u stalnom porastu i sa sobom nosi mnoge prednosti, poput veće dostupnosti informacija i znanja, olakšane i brže komunikacije sa sugovornicima, razvoja digitalnih vještina i slično, ali kao i svaka tehnologija, osim prednosti, pred korisnike stavlja brojne izazove i donosi neželjene posljedice. Djeca i mladi svakodnevno koriste internet, mobilne uređaje i različite aplikacije te je edukacija o opasnostima, s kojima se mogu susresti u virtualnom svijetu, izuzetno važna – ne samo za Dan sigurnijeg interneta, već tijekom cijele godine.