Dan sigurnijeg interneta 2022.

dragicaM_jasenkaT

Dragica Marić i Jasenka Tisucki

Sažetak

Informatička tehnologija danas se razvija više i brže nego ikad prije. To utječe na sva životna područja, a posebno se odražava na razvoj djece i mladih. Većina njih dio svog slobodnog vremena provodi ploveći morem digitalnih sadržaja. Uz prednosti tu su nažalost i opasnosti koje vrebaju pri svakom priključenju na internetsku vezu. Uloga svih odraslih osoba koje su dio odgojno-obrazovnog procesa djece i mladih je neprestano ih educirati o sigurnoj uporabi internetskim sadržajima te nastojati stvoriti što sigurnije okruženje u njihovom digitalnom svijetu. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta odlična je prilika za provođenje aktivnosti kojima ranjive skupine mogu dobiti savjete o sigurnosti na internetu, naučiti kako zaštititi svoju privatnost, ali i kako poštivati privatnost drugih osoba, kome se obratiti za pomoć i sl.

Ključni pojmovi: Dan sigurnijeg interneta, digitalni sadržaji, prednosti i opasnosti, zaštita privatnosti.

Uvod

U OŠ „August Cesarec“ u Ivankovu redovito obilježavamo Dan sigurnijeg interneta. Ove godine učenici 5. b razreda sa svojom razrednicom Jasenkom Tisucki uključili su se u obilježavanje ove manifestacije. Prva aktivnost uslijedila je početkom veljače. Učenici su sudjelovali u anketi kako bi se ispitalo vrijeme koje provode na internetu te prednosti i nedostaci koje primjećuju. U suradnji sa školskom psihologinjom Dragicom Marić osmišljeni su predavanje i radionica na temu Zaštiti sebe, ponašaj se odgovorno! na kojima su učenici proveli dva školska sata. Ciljevi aktivnosti bili su:

 • provjeriti koje društvene mreže i aplikacije za komunikaciju koriste učenici
 • objasniti važnost poštivanja dobne granice pri korištenju društvenih mreža
 • provjeriti što učenici već znaju o ovoj temi
 • upoznati učenike s onim opasnostima koje ne prepoznaju
 • upoznati učenike s načinima na koje se mogu zaštititi od opasnosti
 • upoznati učenike kome se mogu obratiti za pomoć
 • podijeliti savjete o tome kako sačuvati privatnost na internetu
 • upoznati i ponoviti savjete i pravila o sigurnosti na internetu

Kako bi se isti ostvarili, tijekom sata izmjenjivale su se različite metode i oblici rada. Učenici su se igrali, raspravljali, propitivali, iznosili svoje mišljenje, pisali, slušali, kreativno se izražavali, radili u skupinama, samostalno i sl. Za provođenje aktivnosti bili su nam potrebni sljedeći materijali: prezentacija, mobiteli/tableti, društvena igra Igra pamćenja (Hrabri telefon) i igra CSI-a Sigurnost na internetu, figurice za igru, hamer papir izrezan u obliku straničnika za knjige, bojice i flomasteri.

Središnji dio

Zaštiti sebe, ponašaj se odgovorno!

Prvi školski sat razrednica je upoznala učenike s temom te ih podsjetila na važnost događaja koji obilježavamo. Opisala im je aktivnosti u kojima će sudjelovati i upoznala ih s ciljevima koji se planiraju ostvariti.

Igra Dan-noć i rasprava

Učenici su s psihologinjom igrali igru Dan-noć u kojima su pokretima (ustaju ili ostaju sjediti) odgovarali na postavljena pitanja.

Neka ustanu oni:

 • koji imaju vlastiti pametni telefon
 • koji imaju na svom telefonu neograničeni pristup internetu
 • koji koriste Viber, WhatsApp (ili neku drugu aplikaciju za poruke) na svojim telefonima
 • koji imaju vlastiti aktivan Facebook profil (dodatna uputa: neka sjednu svi koji nemaju 13 godina)
 • koji imaju vlastiti aktivan Instagram profil (dodatna uputa: neka sjednu svi koji nemaju 13 godina)
 • koji imaju vlastiti YouTube kanal (dodatna uputa: neka sjednu svi koji nemaju 13 godina)
 • koji imaju Tik Tok kanal (dodatna uputa: neka sjednu svi koji nemaju 13 godina)

Kroz igru učenici su osvijestili koliko je rasprostranjeno korištenje interneta i društvenih mreža. Rasprava se povela nakon što je psihologinja učenike pitala na koji način su otvorili društvene mreže i imaju li dozvolu roditelja za to? Učenike je zanimalo zašto postoje ograničenja od 13 godina na društvenim mrežama. Psihologinja ih je upoznala s posebnostima kognitivnog razvoja i fazama formalnih operacija. Učenici su zaključili da djeca mlađa od 13 godina ne mogu uzeti u obzir sve aspekte problema kod donošenja odluka i rješavanja problema, što povećava vjerojatnost da će donijeti krivu odluku i dovesti sebe u opasnost. Učenicima je naglašeno koliko je važna suradnja s roditeljima te traženje pomoći ako se susretnu s bilo kakvom nejasnom situacijom ili se zbog nečega osjećaju loše.

Prednosti i nedostaci interneta

Razrednica je učenicima izložila rezultate provedene ankete u kojoj je sudjelovalo dvadeset učenika. Učenici internetu uglavnom pristupaju pomoću mobitela. Pet učenika odgovorilo je kako većinu slobodnog vremena provodi na internetu. Kada je riječ o satima, tri učenika odgovorila su kako provode više od tri sata dnevno na internetu, a osam učenika više od sat vremena dnevno. Većina učenika najčešće se služi internetom zbog zabavnih sadržaja. Većini učenika roditelji određuju vrijeme provedeno na internetu, a četvero ih se izjasnilo kako im roditelji ne ograničavaju internet. Dvanaest učenika osjetilo je zamor nakon što su duže vremena proveli pred ekranima. Šest učenika odgovorilo je kako je imalo i problema sa spavanjem. Na pitanje Smatraš li kako internet može zamijeniti stvarni svijet? dvanaest učenika odgovorilo je niječno, a ostali potvrdno. Ovo su neki od njihovih odgovora:

Da, ako smo predugo na mobitel, možemo postati ovisni.
Ne. Stvarni svijet je bolji od nekog ekrana.
Ne može, ništa nije bolje nego kad si u parku s prijateljima.
Ne jer internet nije stvarna stvar.
Ne jer je ovo jedini pravi svijet.
Da, može biti zabavan.

Trinaest učenika odgovorilo je kako ne bi mogli živjeti bez interneta, šest je odgovorilo kako bi mogli, a jedan učenik je bio neodlučan. Ovo su neki od njihovih odgovora:

Ima puno boljih stvari u životu.
Bolje je družiti se s prijateljima.
Na internetu se ne živi.
Zabavlja me kada mi je dosadno.
Puno toga nam olakšava.
Mogao bih kada ne bih znao da postoji internet.

Nakon predstavljanja rezultata ankete učenici su se putem mobilnih uređaja Slika 1ili tableta prijavili na menti.com. Pisali su svoje odgovore o prednostima interneta koje poznaju i s kojim nedostacima su se susreli. Uslijedila je rasprava koju su razrednica i psihologinja upotpunile vodeći učenike kroz prezentaciju o dobrim i lošim stranama interneta. Tako su usmjerile raspravu kako bi sve što je važno za ovu temu bilo obuhvaćeno i kako bi učenici s tim bili upoznati. Psihologinja je posebno istaknula zašto je važno sačuvati svoju privatnost na internetu, poštivati druge osobe na internetu i kako i gdje potražiti pomoć za bilo što loše s čime se učenici mogu susresti na internetu. Učenici su bili izuzetno aktivni, znatiželjni i suradljivi. Postavljali su puno pitanja, iznosili svoje mišljenje na odgovore drugih učenika, dokazivali svoje tvrdnje i tražili objašnjenja za nejasnoće i nepoznanice koje ih muče.

Slika 4Slika 6

Zaštiti sebe, ponašaj se odgovorno!

Učenici su pogledali video uradak.

Nakon gledanja priloga učenici su razgovarali o tome što se dogodilo učenicima na videu i zašto. Naglašeno im je što sve spada u privatne podatke, te na koji način na društvenim mrežama mogu profil učiniti privatnim. Savjetovani su da, kada nešto planiraju objaviti na internetu, promisle bi li to učinili u stvarnom svijetu nekoj nepoznatoj osobi. Psihologinja im je navela konkretne usporedbe.

Izrada straničnika s porukama kako čuvati svoju privatnost na internetu

Savjete koje su dobili učenici su zabilježili i kroz kreativan rad. Svaki učenik izradio je straničnik na zadanu temu bilo s porukom ili kratkim stripom, crtežom…. Nakon završetka radionice učenici su svoje radove izvjesili kao malu izložbu u knjižnici, a potom i podijelili svoje straničnike učenicima iz drugih razreda.

Slika 2Slika 3

Igra pamćenja (Hrabri telefon) i igra Centra za sigurniji Internet:

Učenici se bili podijeljeni u skupine. Igrajući Igru pamćenja (otvaranje kartica i traženje parova) jedni drugima čitali su savjete za sigurno korištenje interneta. Kroz igru CSI-a Sigurnost na internetu ponavljali su znanja o sigurnosti na internetu. Kasnije su se skupine zamijenile za igru tako da su sve skupine odigrale i jednu i drugu igru.

Slika 7Slika 8

Zaključak

Slika 0Interes učenika za ovu temu bio je izniman. S nekim podacima već su bili upoznati, ali dobili su mnoštvo korisnih savjeta i informacija. Predviđene aktivnosti uspješno su realizirane i dva školska sata brzo su prošla. Obilježavanje ove manifestacije planiramo provoditi i u budućnosti. Tema je itekako važna i smatramo kako interes učenika za sigurnom uporabom digitalnih sadržaja te briga učitelja za stvaranjem sigurnog digitalnog okruženja za svoje učenike sigurno neće slabjeti u godinama koje su pred nama.

Literatura

 1. https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=27653
 2. https://csi.hr/dan-sigurnijeg-interneta/
 3. https://odrasli.hrabritelefon.hr/clanci/dijete-i-sigurnost-na-internetu/
 4. https://www.carnet.hr/wp-content/uploads/2019/09/Sigurnost-na-Internetu-1.pdf