Bon-ton online nastave

ela_veza

Ela Veža

Sažetak

Nakon višegodišnjeg obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u školi većina nastavnika teži nečem novom i svojem. Ideju je lako pronaći u svijetu oko nas. Online nastava nas je uvela u drugačiji oblik komunikacije, no pravila su i dalje ista. Važno je biti pristojan i u online i u offline okruženju.

Ključne riječi: aktivnosti, Dan sigurnijeg interneta, bonton.

clip_image002Iz godine u godinu sve veći broj učenika, učitelja i škola sudjeluje u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta koji prerasta u tjedan, mjesec, pa i godinu. Među učenicima sam datum je prepoznatljiv već u nižim razredima kada se upoznaju s aktivnostima pripremljenima baš za njihov uzrast.

Inovativni učitelji godinama osmišljavaju bezbrojne aktivnosti za učenike različitih dobnih skupina. Više nije problem pronaći odgovarajuću aktivnost za svoje učenike, već odabrati ono što bi se najbolje uklopilo u sadašnji trenutak.

U aktivnosti za učenike sve češće su uključeni i roditelji. Na školskim mrežnim stranicama sve češće možemo pronaći sadržaje koje učenici izrađuju za mlađe učenike, ali i za svoju obitelj (braću, sestre, roditelje, djede, bake,..)
Kako bi provjerili koliko njihovi roditelji znaju o sigurnosti na internetu protekle školske godine učenici su izradili i test za svoje roditelje. Nije bila prava provjera znanja već smjernica za roditelje o čemu bi mogli voditi računa. Znamo da su u nekim stvarima učenici napredniji od svojih učitelja i roditelja.

Uz već postojeće i ponuđene materijale svakom učitelju izazov je osmisliti nešto novo i svoje. Ove veljače, pojavilo se mnoštvo zanimljivih tema te je samo trebalo odabrati nešto od onoga što se jednostavno nametnulo samo.

„Posuđena“ fotografija

clip_image004Malo tko nije čuo za rezultate odabira eura s motivom “posuđene” kune. Učitelju informatike to je odlična prilika za debatu ili istraživanje o licencama i diskusija o tome što je, a što nije dozvoljeno.

„Što su autorska prava? Na koji se način zaštititi? Kako provjeriti smijemo li koristiti ono što pronađemo na internetu? “Nakon pronalaska odgovora na ova pitanja logično je odabrati adekvatan digitalni alat te priječi i na sam dizajn. Zašto ne izraditi vlastiti logo ili neku svoju verziju eura? Možda se natječaj ponovi. 🙂

Mladi haker

O slučaju s jednim tele operaterom raspitivali su se mnogi učenici. „Koji su podatci tajni, a koji javni? Što se sve može s našim podacima?“ Takva pitanja postala su ovih dana bitna i mlađima i starijima. A kako je u priču nedavno ušao i mladi haker aktivnosti na ovu temu nastavljaju se sigurno i nakon objave ovog članka.

Bon-ton online nastave

Ipak tijekom cijele ove, ali i protekle dvije školske godine online nastava je tema koja je postala i ostala broj jedan. Izlaskom iz okvira učionice i školske zgrade te ulaskom u domove svih učenika putem online nastave stvorile su se nove situacije i odnosi. Da bi preduhitrili bilo kakve probleme i opasnosti važno je donijeti pravila.

clip_image006U svrhu prevencije učenici su uvažavajući različite želje dogovorili Bon-ton online nastave. Bilo je različitih ideja i veoma oprečnih prijedloga. Poneki su bili i dijametralno suprotni. Jedni su predlagali da tijekom videopoziva svi trebaju imati uključene kamere, drugi da to trebaju samo učitelji, a treći su smatrali da ne treba nitko uključivati kameru. Zapisali su što je njima bitno i čega bi se trebali pridržavati dok sudjelujemo u nastavi online. Između različitih ideja i prijedloga odabrali su neke te izradili svoje natpise. Evo nekih od njih u nastavku:

  • Tijekom poziva ako želiš doći do riječi podigni ruku ili napiši u chat. Pričekaj da te učitelj prozove.
  • Nije lijepo upadati drugome u riječ ili govoriti u glas.
  • Ne „mjutaj“ (ne isključuj) mikrofon drugima.
  • Ne izbacuj druge iz poziva.
  • Isključi mikrofon kad ne govoriš.
  • Pročitaj prije nego nešto označiš da ti se sviđa (“staviš lajk”).
  • Nemoj govoriti da su tehničke poteškoće, ako nisu.
  • Nemoj brisati svoju poruku ako ti je na nju netko odgovorio.
  • Nema potrebe na učiteljevu dužu obavijest odgovarati s “OK”, “u redu”, “može”, a nije ni pristojno.
  • Pazi na pravopis i gramatiku. Ponekad zarez znači mnogo.
  • Pisanje velikim tiskanim slovima je kao da vičeš.

Iako je veljača najkraći mjesec u godini, a Dan sigurnijeg interneta samo jedan dan, naše aktivnosti traju mnogo dulje. Na njima se radi tijekom cijele godine, koristeći adekvatan način da se učenicima, ali i odraslima ukaže kako što sigurnije koristiti sve dobro što nam mreža svih mreža pruža.
U nadi da će neka od ovih aktivnosti zaživjeti i dalje krenimo s pripremama za DSI 2023.