Office 365 za pomoć u edukaciji

zarko_zecevic

Žarko Zečević

slika 1Zamislite Office paket i dokumente koji su uvijek s vama, neovisno o tome da li ste na svojem ili tuđem računalu. Office koji se pokreće na svemu što ima Internet preglednik. Office 365 je cloud computing platforma koja vam omogućuje baš to, mogućnost da neke od najkorištenijih Microsoftovih alata za suradnički rad i komunikaciju koristite svugdje uz jedini uvjet, a to je pristup internetu.

Ovaj skup produktivnog softvera zasniva se na mrežnim uslugama koje omogućavaju razmjenu poruka elektroničke pošte, poruka u stvarnom vremenu i glasovnih poruka. Isto tako podržava i konferencijske pozive, glasovnu komunikaciju, dijeljenje resursa, planiranje te dijeljenje i uređivanje dokumenata.

Dijelovi Officea 365:

Exchange Online – koristi se za pristup elektroničkoj pošti, kalendaru i kontaktima s bilo kojeg računala ili operacijskog sustava, bez obzira koristi li se stolno računalo, prijenosno računalo ili mobilni uređaj. U mogućnosti ste svakoga trenutka i s bilo kojeg mjesta pristupiti svojem sandučiću elektroničke pošte.

slika 2

Kroz Microsoft Exchange Online dostupno je 25 GB prostora za elektroničku poštu, što znači da je moguće pohraniti na desetke tisuća poruka. Exchange Online dopušta do 25 MB privitaka u svakoj pojedinoj elektroničkoj poruci.

Za organizaciju sastanaka ili nekih drugih događaja tu je kalendar. Od jednostavnog umetanja različitih događaja u vlastiti kalendar i dijeljenja istog s kolegama, pa sve do organizacije novih događaja i provjere slobodnog vremena svih pozvanih. Za još bolju organizaciju, tu je i odjeljak s kontaktima koji koristi istih onih 25 GB spremnika kao i elektronička pošta te odjeljak sa zadatcima koji pomaže u planiranju osobnih zadataka ili zadataka zadanih suradnicima ili nekoj grupi korisnika.

U skladu sa zaštitom i propisima, Exchange 2010 omogućava vam arhiviranje i čuvanje elektroničke pošte te obuhvaća selektivno pretraživanje poštanskih sandučića i trenutno zadržavanje zbog pravnih razloga.

slika 3Lync Online – komunikacijska je usluga koja se koristi za slanje izravnih poruka u stvarnom vremenu i služi za glasovnu komunikaciju.

Osim klasičnog pristupa, Lync se koristi i za odrađivanje prezentacija i konferencijskih poziva pri čemu podržava zvuk, video i dijeljenje sadržaja ekrana.

Lync Online podržava i odgovaranja na elektroničke poruke izravnim ili zvučnim porukama, što rezultira učinkovitijom i bržom komunikacijom.

Neki od korisnih potprograma:

  • Vidljiv status raspoloživosti kontakata s popisa;
  • Omogućena jednostavna komunikacija i interakcija;
  • Interakcija sa SharePoint stranicama;
  • Komunikacija s drugim organizacijama koje koriste Lync;
  • Povezivanje s Windows Live Messenger kontaktima.

Lync je povezan s Microsoft Exchange i na taj način prati raspoloživost kontakata, odnosno poslane poruke koje korisnik nije dobio pojavljuju se u obliku elektroničke pošte u formatu povijesti razgovora između jednog ili više suučesnika.

SharePoint Online – komunikacijska i suradnička usluga koja omogućuje izradu internetske stranice Website u cilju objave i dijeljenja informacija.

Također postoji i TeamSite čija je svrha omogućiti uređivanje, dijeljenje i organiziranje dokumenata među suradnicima koristeći stranice unutar TeamSitea. Prilikom takvog pristupa svaki pojedini suradnik može ostaviti svoj komentar na bilo kojoj od stranica, što pojednostavljuje suradnju.

Mnoge veće organizacije i tvrtke koriste SharePoint kao središnje mjesto za komunikaciju različitih odjela tvrtke kao i mjesto gdje se mogu zajednički stvarati informacije i usluge prema korisnicima, klijentima odnosno posjetiteljima te internetske stranice.

Office Web Apps o kojima smo već nekoliko puta pisali (pogledajte na sljedećoj poveznici – Office Web Apps) osiguravaju maksimalnu produktivnost u radu.

Office Web Apps objedinjuju najosnovnije programe iz Office paketa – Word, Excel, PowerPoint i OneNote, koji su dostupni za korištenje kroz internetski preglednik.

Svaki od navedenih programa koristi već poznato Office 2010 ribbon sučelje prilagođeno za preglednike.

Bez obzira radi li se o Word dokumentu, Excel tablici, PowerPoint prezentaciji ili OneNote bilješkama, svaki od tih dokumenata moguće je stvoriti i uređivati iz internetskog preglednika. Osim toga, svaki od tih dokumenata moguće je i dijeliti s kolegama te zajedno s njima istovremeno raditi na dotičnom dokumentu.

Office Web Apps zadržava potpunu kompatibilnost i omogućuje sinkronizaciju dokumenata s istoimenim programima iz Office Professional Plus 2010 i Office for Mac 2011 paketa. Osim na računalima, dokumenti se mogu uređivati i pregledavati na većini pametnih telefona.

Office Professional Plus – Office Web Apps i Office Professional Plus omogućavaju da se svi dokumenti koji se uređuju koristeći Office Web Apps mogu uređivati i direktno u Officeu instaliranom na računalu te po završetku uređivanja pohraniti dokument na SharePoint Online.

Kako je Office Professional Plus potpuni paket Microsoft Officea koji, osim već navedenih alata, u Web Appsima sadrži i Microsoft Office Outlook koji objedinjuje sve gore navedene servise i pruža ono što se na kraju zove Office 365.

Na sljedećoj poveznici možete pogledati više o Office 365 – Office 365.

Jedna misao o “Office 365 za pomoć u edukaciji

  1. Povratni ping: Pogled povezuje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.