Surfanje internetom bez zaštite jednako je šetnji autocestom

sonja_lusic_radosevic

IX. gimnazija Zagreb

Uvod

Radim u IX. gimnaziji u Zagrebu gdje se, kao i u ostalim općim gimnazijama, u redovnom programu informatika sluša samo u prvom razredu. Plan i program je poprilično natrpan i teško je odvojiti vrijeme za dodatne teme. Ove sam godine ipak dva sata odvojila na temu Sigurnost djece i mladih na internetu. I, moram priznati, da sam se ugodno iznenadila jer mladi žele razgovarati i žele informacije!

Primjer Velike Britanije

clip_image002

U pripremi teme i istraživanju raznih poveznica, saznala sam da će djeca u osnovnim školama u Velikoj Britaniji od 2011. godine imati obveznu nastavu o sigurnosti na internetu. Otkrila sam razne projekte koji su me oduševili pa je i sam uvod nastavnog sata na temu Sigurnosti bio bolji i zanimljiviji.

Surfanje internetom bez zaštite i opreza usporedila sam sa šetnjom autocestom. Britanski projekt Green Cross Code donedavno se odnosio na siguran prijelaz djece preko ceste, a danas se odnosi na „digitalnu autocestu“ na kojoj djeca svakodnevno borave.

clip_image003Jednostavno pravilo za prijelaz preko ceste je: “Stop, Look, Listen” – Stani, pogledaj i poslušaj! Današnje digitalno pravilo za kretanje digitalnom autocestom glasi: “Zip It, Block It, Flag It”.

„Ne dijeli osobne informacije, zaštiti ih! Blokiraj nepoznate i neprimjerene sadržaje!“

Rasprava i izrada glogstera, wiki

Potaknuti uvodom, učenici su vrlo brzo krenuli u raspravu. Vatrozid, virusi, anrivirusi… Opasne stranice, manje opasne stranice. Torenti, pedofili, lažni profili, društvene mreže, prijatelji prijatelja, tajna pitanja… Sreća da gotovo nitko nema loša iskustva ili ih možda nisu htjeli podijeliti s nama na satu.

Nakon rasprave krenuli smo na izradu online multimedijalnog plakata – glogstera. Slijedilo je kratko upoznavanje s mrežnim alatom i usporedba s nekim elementima uredskih alata. Za domaću zadaću su dobili izraditi multimedijalni plakat s temom Sigurnost. Neke zadaće su već gotove, ali dobar dio ih je još uvijek u izradi.

badurina bahonjic farhadi

golub kalic turkalj

Stvorili smo wiki Sigurnost djece i mladih na internetu na kojem smo započeli s objavom plakata. Plan je proširiti aktivnost i na druge teme koje bi pomogle mladima u sigurnijem korištenju interneta, a također i na zainteresirane učenike iz drugih škola.

U radu nam je pomogla kolegica Arjana Blažić, peta Glogster „ambasadorica“ u svijetu koja je tu čast dobila promicanjem i korištenjem Glogstera.