Sigurnim koracima u svijet interneta

ivana_HM

Ivana Hrastović Mandarić

Sažetak

Digitalna pismenost i korištenje različitih digitalnih tehnologija neophodna je u obrazovanju današnjih generacija učenika. U nastavnom predmetu Informatika i kroz sadržaje međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije učenici već od prvog razreda osnovne škole stječu svoja prva znanja o pametnom i sigurnom korištenju interneta.

Ključni pojmovi: Dan sigurnijeg interneta, digitalna igra Dabrica Darka otkriva digitalni svijet, zaštita privatnosti na internetu, osobni podaci.

I ove školske godine obilježili smo u Osnovnoj školi ˝Vladimir Nazor˝ Đakovo Dan sigurnijeg interneta. U obilježavanju su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave budući da svijest o važnosti sigurnosti na internetu treba razvijati od najranije školske dobi. Upravo ti prvi koraci u digitalni svijet su i najvažniji.

Slika 1.Učenici drugih razreda su na integriranom satu razrednika i engleskog jezika odigrali igricu Dabrica Darka otkriva digitalni svijet koja je dostupna na web stranici Udruge ˝Suradnici u učenju˝ na sljedećoj poveznici: https://ucitelji.hr/igre/dabrica1/

Slika 1. Digitalna igrica Dabrica Darka otkriva digitalni svijet 1

Ova digitalna igrica je edukativna, ali istovremeno i zabavna. Učenik treba proći nekoliko nivoa da bi ostvario cilj, a za svoj uspjeh dobiva bodove, značke i na kraju diplomu. Međutim put do cilja nije baš jednostavan jer uz pitanja i zadatke postoje i Slika 2.prepreke koje je potrebno zaobići. Igrajući ovu edukativnu digitalnu igricu učenici drugih razreda su puno naučili o važnosti čuvanja osobnih podataka, pametnom korištenju interneta, ali i zdravom načinu života te potrebi ograničenja vremena provedenog za kompjuterom.

Slika 2. Digitalna igrica Dabrica Darka otkriva digitalni svijet 2

Učenici šestih razreda također su se uključili u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta pod sloganom ˝Zajedno za bolji Internet˝. Prijavili smo se u online kviz Potraga za boljim Slika 3.internetom te rješavali zanimljive zadatke i pitanja. Kako bismo se uspješno pripremili za online kviz proučili smo materijale na web stranici https://petzanet.ucitelji.hr/ i udžbenik Sigurnost djece na internetu, Modul 3, udžbenik za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole.

Slika 3. Online kviz Potraga za boljim internetom

Ove školske godine smo detaljnije obradili i temu Zaštita privatnosti na internetu s naglaskom na čuvanju osobnih podataka. Prvo su učenici definirali što su osobni podaci te na koje načine ti osobni podaci mogu dospjeti na internet. Naučili su da su osobni podaci svi podaci koji se odnose na identitet neke osobe (ime i prezime, adresa, OIB, Slika 4.broj telefona, e-mail, osobna fotografija, broj osobne iskaznice, podaci o obrazovanju, podaci o lokaciji (na mobilnom uređaju) i dr. a sve te pojmove ponovili su i u Wordwall igrici na sljedećoj poveznici https://wordwall.net/resource/28449911

Slika 4. Učenici igraju Wordwall igricu na tabletima

Razgovarali smo i o problemu dijeljenja osobnih podataka o sebi ili drugima na društvenim mrežama, često i bez odobrenja druge osobe. Zaključili smo da je izuzetno važno biti oprezan u navođenju osobnih podataka na internetu te ako objavljujemo osobne podatke druge osobe/prijatelja trebamo tražiti odobrenje. Ponekad neprimjerenom objavom o svom prijatelju možemo potaknuti negativne reakcije na društvenim mrežama ili u grupama, a time ćemo povrijediti osjećaje druge osobe. Također, nepromišljeno dijeljenje osobnih podataka i informacija o sebi na internetu može imati neželjene posljedice. Učenici su opisali moguće neželjene situacije i osvijestili koliko takvi postupci mogu biti opasni. Na kraju smo izradili razredni plakat s nekoliko ključnih pravila kako sačuvati svoju privatnost na internetu.

Učenici osmih razreda su u sklopu sata engleskog jezika izrađivali stripove na temu Cyberbullying, Phishing messages, Online Identity Thefts, Personal Data Protection, Scamming i dr. a najuspješnije radove učenika izložili smo u holu škole. Izradili smo i kratki video zapis za web stranicu naše škole o svim aktivnostima koje smo provodili za Dan sigurnijeg interneta 2022. Video je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=tm-dIe6wNXk

Slika 5.Slika 5. Stripovi učenika osmih razreda Dan sigurnijeg interneta 2022.

8. veljače 2022. učitelji naše škole pratili su online cjelodnevnu konferenciju koju je organizirala Udruga ˝Suradnici u učenju˝ i CARNET i Nacionalni CERT s partnerima. Program Konferencije je bio izuzetno bogat i sadržajan te je obuhvatio različite teme: Zaštita virtualnog identiteta i osobnih podataka, projekt EduMediaTest, Budi internet genijalac, Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja, Programiranje u Blocklyju i brojne druge zanimljive teme.

Zaključak

Ishodi međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije ostvaruju se u svim predmetima, područjima i na svim razinama obrazovanja. Učenici već od prvog razreda osnovne škole stječu prva znanja o odgovornom korištenju tableta i interneta, uče pravila ponašanja u virtualnom svijetu te kako sigurno komunicirati u digitalnom okruženju. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta doprinosi osnaživanju digitalnih kompetencija učenika i nastavnika te ih priprema za svijet u kojem su znanja korištenja digitalne tehnologije neophodna.

Literatura

  1. Dabrica Darka otkriva digitalni svijet, Priručnik za učiteljice, učitelje i roditelje učenika 1. i 2. razreda osnovne škole, Udruga ˝Suradnici u učenju˝ Sisak, 2022.
  2. https://petzanet.ucitelji.hr/ Sigurnost djece na internetu, Modul 3, udžbenik za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole
  3. https://ucitelji.hr/
  4. https://csi.hr/dan-sigurnijeg-interneta/
  5. https://www.saferinternetday.org/