Internet i srednjoškolci

ivana_miletic

Ivana Miletić

Sažetak

Uključiti edukaciju o sigurnom korištenju interneta u obrazovanje svih učenika je postao neizostavan zadatak svakog učitelja i nastavnika. Prilagođavajući način i sadržaj podučavanja novim generacijama, pripremamo ih za životno važne situacije. Savjetima o sigurnom korištenju internetskog prostora učimo ih kritičkom razmišljanju i savjesnom djelovanju ističući neprestano da online aktivnosti imaju dalekosežne posljedice. Sada, kada mnoštvo aktivnosti koje do sada nismo mogli zamisliti u online verziji prihvaćamo kao ,,novo“ normalno, je jasnije nego ikada prije koliko je važno korištenje tehnologije na pozitivan način.

Ključne riječi: internet, srednjoškolci, radionice, kritičko razmišljanje.

Uvod

U cijelom svijetu se Dan sigurnijeg interneta obilježava već godinama i to s rastućim brojem održanih radionica i edukacija. Već godinama organiziram prigodne edukativne aktivnosti obrađujući teme kao što su zaštita identiteta, neprimjerena ponašanja na internetu, zlouporaba digitalnih tehnologija i mnoge druge.

Primjeri provedenih aktivnosti u srednjoškolskoj ustanovi su:

Aktivnost 1

Učenici su ispunili anketu koja je uključivala pitanja vezana za njihove aktivnosti na internetu ( https://forms.gle/4izTrhXPzQjYH7zm9 ). Anketa je podijeljena i ispunjena online, a rezultati su pokazali, između ostalog, koliko često učenici susreću neprimjerene komentare, gdje, kako reagiraju i kome se obraćaju za pomoć. Namjera je istu anketu ponoviti i za koju godinu kada u školu dođu nove generacije učenika. Cilj je otkriti u kojim se segmentnima ostvario pozitivan pomak, u kojim negativan, a koji su podatci ostali nepromijenjeni. S učenicima su se prokomentirali rezultati, a jedan dio učenika je napisao poruke vršnjacima o poželjnom i savjSlika 1- pano s rezultatima ankete i učeničkim porukamaesnom ponašanju na internetu. Uređen je centralni školski pano sa rezultatima ankete uz bilješke koji su odgovori točni i/ili poželjni kako bi učenici vidjeli na koji način oni i vršnjaci percipiraju online aktivnosti.

Slika 1. Pano s rezultatima ankete i ohrabrujućim porukama

Aktivnost 2

Učenici su osmislili pitanja vezana za sigurnost na internetu i organizirali Spin the Wheel igru u školskom atriju. Nakon odabira pitanja koje će postaviti vršnjacima, učenici su izradili kotač kojeg učenici moraju zavrtjeti. Ovisno na kojem broju se zaustavi strelica, učenicima se čita pitanje o sigurnosti na internetu. Neka od pitanja su bila: Koja je minimalna dobna granica za korištenje društvenih mreža Facebook, Snapchat, Instagram, TikTok? Znaš li kako ukloniti podatke o sebi na Google pretraživaču? Tko su internetski trolovi? Što označava izraz phishing? itd. (Primjer odgovaranja na pitanja Slika 2- Međuvršnjačka edukacijahttps://youtu.be/xOt4czrLodc ). Učenicima se posebno svidio koncept međuvršnjačkog educiranja i činjenica da njihovi prijatelji nisu bili jako strogi kod preciznih odgovora. Svaki točan odgovor je bio nagrađen manjim nagradama (čokoladice, slatkiši), što je bio dodatni motiv za sudjelovanje. Učenici su se družili, zabavili, međusobno educirali, provjerili svoje znanje te naučili nešto novo.

Slika 2. Međuvršnjačka edukacija

Aktivnost 3

Učenici su šaljivim primjerima pokušali prikazati kako je jednostavno i svima dostupno koristiti programe kojima se kreiraju lažne informacije. Primjerice, http://linoit.com/users/IvanaMiletic/canvases/Fake%20news-%201.b  Također, neki od mnoštva napravljenih primjera su iskorišteni za izradu igre u koju se treba razaznati koje su vijesti istinite, a koje lažne.

https://wordwall.net/resource/10307933 . Na taj način su uvidjeli kako u svega nekoliko likova mogu biti tvorci dezinformacija te kako im treba neusporedivo više vremena da bi se određene informacije provjerile.

Aktivnost 4

Učenici su nakon edukacije na temu Clickbaitovi naši svakidašnji, kreativno osmišljavali senzacionalističke naslove u formi mamaca za klikove kao u primjerima napisanima na engleskom i hrvatskom jeziku.

http://linoit.com/users/IvanaMiletic/canvases/Clickbait-Eng , http://linoit.com/users/IvanaMiletic/canvases/Klikolovka

Aktivnost 5

S učenicima je za obavljen razgovor o zaštiti podataka na internetu vođen pitanjima iz ankete https://forms.gle/RnAEqqP5m9pueV5u6 . Nakon direktnog uvida u rezultate ankete, po njenom završetku, analizirali su se i komentirali rezultati ohrabrujući svako poželjno ponašanje uz upozorenja o potencijalno rizičnim ponašanjima. Učenicima se pruža prilika da iskreno priznaju svoje navike prilikom online aktivnosti te da vođenom diskusijom sami uvide koliko je važno pridržavati se svih spomenutih pravila o sigurnosti na internetu. Učenici su pozitivno ocijenili anonimno odgovaranje na anketna pitanja čiji su rezultati dali realnu sliku brige o sigurnosti na internetu.

Aktivnost 6

S učenicima se odradila radionica na temu Rušenja samopoštovanja putem komentara na internetu. Učenici su priznali koliko često vide negativne i maliciozne komentare na društvenim mrežama te u grupama pisali savjete što učiniti kada vidimo da nam netko komentarima pokušava rušiti samopoštovanje. Rezultat je bio čitava paleta ideja kako reagirati i odgovoriti na takva ponašanja. Idući korak je bio osvrnuti se na primjere u filmskoj industriji gdje su vidjeli maltretiranja adolescenata i na koji način su se problemi riješili. Učenici su se međusobno savjetovali što učiniti kada nas okolina ne poštuje i vrijeđa prepričavajući vlastita i tuđa iskustva. Osobama koje su imali neugodna iskustva ova radionica je zasigurno pomogla u njihovoj borbi protiv komentara nepoštovanja.

Zaključak

Budući da nam je zajednička zadaća doprinijeti da online okružje bude odgovorno korišteno i sigurno za sve, posebnu pozornost trebamo posvetiti sigurnosti na internetu. Reakcije učenika na aktivnosti su bile pozitivne. Učenici su priznali da nisu osjećali pritisak od netočnog odgovora, a da su u konačnici kroz svaku aktivnost saznali nešto novo i postali svjesniji na koji način im se može manipulirati ukoliko su nepažljivi. Učenicima je postalo jasnije koliko je važno razviti vještinu kritičkog mišljenja i vesele se idućim aktivnostima koje će se baviti ovom temom.