Potraga za boljim internetom za učitelje

sanjaJ_gordanaS

Sanja Janeš i Gordana Sokol

I ove godine članovi udruge Suradnici u učenju osmislili su Potragu za sigurnijim internetom namijenjenu učiteljima, nastavnicima i profesorima ali i svim ostalim zainteresiranim odraslim osobama koje prate naše aktivnosti vezane uz Dan sigurnijeg interneta.  Cilj potrage, a ujedno i cilj cjelodnevne konferencije povodom Dana sigurnijeg interneta koja se održala 8. veljače 2022. Godine je promicanje sigurnijeg i odgovornijeg korištenja interneta i općenito digitalnih tehnologija.

Ključne riječi: udruga Suradnici u učenju, Potraga za sigurnijim internetom, aktivnosti, Dan sigurnijeg interneta.

Svi zainteresirani učitelji, ravnatelji i stručni suradnici potrazi su mogli pristupiti od 1. veljače kada je potraga otvorena, pa sve do njenog zatvaranja 8. veljače u ponoć.  Za sudjelovanje u interaktivnoj potrazi bilo je potrebno računalo ili neki drugi digitalni uređaj s mrežnim preglednikom, pristupom internetu, vrijeme i malo istraživačkog duha. Naravno, uz sve to za rješavanje izazova trebalo je posjedovati i kompetencije za pretraživanje interneta, čitanje s razumijevanjem, kritičko promišljanje,  donošenje zaključka na temelju informacija, točnost i promišljanje prije nego se odabere neki od odgovara.

Potraga za boljim internetom 2022. za učitelje izrađena je u obliku izazova koji se sastoji od 24 pitanja i zadataka s ciljem promicanja sigurnijeg korištenja interneta kao i općenito sigurniju primjenu  digitalnih tehnologija. Potrazi je pristupilo i prihvatilo izazov ukupno 110 učitelja. Rješavanjem zadataka moguće je ostvariti maksimalno 37 bodova, a  raspon postignutih bodova od 5 do maksimalnih 37. Prosječno je ostvareno 26,71 bod, dok je medijan riješenosti iznosio 28 bodova.

Analiza zadataka

Izazov je sastavljen od zadataka vezanih uz učenje o sigurnijem internetu, mnogobrojnim aktivnostima udruge Suradnici u učenju vezane sigurnost na internetu, roditeljskoj zaštiti, a sve to još uz digitalne obrazovne igre. Zadatci su osmišljeni tako da ako ne znate odgovor odmah, možete ga potražiti na određenim stranicama. Tako da kroz ovaj Izazov učimo kroz igru i istraživanje.

Izazov započinje s temom projekta Budi Internet genijalac na kojem  Suradnici u učenju rade već drugu godinu, u koji je direktno uključeno deset hrvatskih škola.

Članovi udruge su pripremili priručnike, predavanja, radionice koje su izrađene prema Kurikulumu Budi Internet genijalac. Za najmlađe je pripremljena i bojanka.  Sve informacije o tom projektu možete pronaći na mrežnim stranicama udruge Suradnici u učenju/budi Internet genijalac.

Mrežne stranice udruge Suradnici u učenju pozorno prate i objavljuju sve važne teme vezane uz život škole, učenike, roditelje i učitelje. Nedavno smo objavili informaciju vezanu uz vrlo koristan Kalendar za 2022. godinu koji je objavio Ured pravobraniteljice za djecu, a uz kojih je vezano i pitanje iz izazova.

Uspješnost odgovora na to pitanje se može očitati na Grafikonu 1.

HAKOM, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti objavila je  brošuru o zaštititi djece u svijetu interneta u kojoj je posebna pažnja posvećena je Roditeljskoj zaštiti. Potražite brošuru na mrežnim stranicama HAKOM-a te saznajte koje sve mogućnosti nudi usluga „Roditeljska zaštita“ i saznat ćete odgovore na pitanje u Izazovu.

Kao dio aktivnosti udruge vezane uz Budi Internet genijalac nastala je online igra Dabrica Darka koja istražuje digitalni svijet, uz koju učenici uče o sigurnosti na internetu na njima blizak način. U izazovu nam je Dabrica Darka otkrila kako ostaviti dobre digitalne tragove. Uz Dabricu Darku učenici će moći naučiti kako sigurno koristiti Internet. Dabrici Darki pomažu Medo Mako i Mudra sova. Likovi su jako lijepo osmišljeni i učenicima će sigurno biti dragi.

Na stranicama udruge Suradnici učenju osvanuo je najnoviji tečaj s temom Programiranje u Blocklyju autorica Gordane Sokol i Lidije Kralj.  Tečaj se sastoji od sedam modula. U završnom dijelu obrazovnog sadržaja Programiranje u Blocklyu, učenicima su ponuđena tri zadatka otvorenog tipa. Rješavajući pitanja u Izazovu vezane uz tečaj Blocklyja, sigurno ste poželjeli upoznati se s tečajem, vi i vaši učenici.

Zadatci s Međunarodnog natjecanja u računalnom razmišljanju Dabar, su dodatno obogatili Izazov. Zadatci su zabavni i potiču na razmišljanje i logičko zaključivanje. Dabar je u Hrvatsku, 2016.  godine donijela  Lidija Kralj. Od 2020. godine i učitelji su dobili svoje Dabar natjecanje, Dabroučitelj. Dabar na svom putu već niz godina prati nas i naše učenike pod voditeljstvom Darije Dasović i uz podršku mnogobrojnih učitelja volontera, članova udruge Suradnici u učenju i  CARNeta. Za vježbanje rješavanja Dabrozadataka kreirano je Vježbalište na stranicama udruge Suradnici u učenju.

Potrudili smo se provesti vas kroz obrazovne sadržaje koji su vam dostupni na mrežnim stranicama udruge Suradnici u učenju kako bismo vas upoznali s različitim aktivnostima  koje možete upotrijebiti u radu sa svojim učenica u provođenju edukacija vezanim uz teme prevencije elektroničkog nasilja i sigurnosti na internetu. Učenici najbrže uče kroz medije i metode koje su njima bliske pa vas pozivamo da u svojem poučavanju iskoristite igrifikaciju i Dabricu Darku u našim novim igrama.
Svi materijali su izuzetno pogodni i za rad na satovima razrednika kao i radionicama u sklopu roditeljskih sastanaka.

Lakša i teža pitanja

Kao i u svakom izazovu, tako je i ova potraga imala neka pitanja koja su bila lakša i neka koja su bila teža. Najlakša pitanja, pitanja na koja su svi točno odgovorili su: Koja izjava najbolje opisuje empatiju?  i Računalna pismenost.  U prvom pitanju bilo je potrebno prepoznati koja od navedenih izjava najbolje opisuje empatiju.  Među  ponuđenim izjavama svi sudionici su odabrali točan odgovor.

Drugo lako pitanje je pitanje u kojem je pred  sudionike potrage stavljen  primjer pokušaja prijevare u digitalnom svijetu te su sudionici trebali odlučiti  što će učiniti nađu li se u ovakvoj situaciji. I na ovo pitanje svi su točno odgovorili.

Točni odgovori na ova pitanja pokazuje da su učitelji jako dobro upoznati s pojmom empatije i da vrlo lako prepoznaju prijevare u digitalnom svijetu.

Pogledamo li statistiku Potrage  lako je uočiti da su neka pitanja sudionicima bila lagana, dok na neka pitanja mnogi nisu dali odgovor.

Najteža pitanja su pitanja na koja je točno odgovorilo manje od 50% sudionika. To su pitanja vezana uz igru Dabrica Darka otkriva kako ostaviti dobre digitalne tragove.

Prvo pitanje  Dabrica Darka otkriva kako ostaviti dobre digitalne tragove je pitanje u kojem  su se tražili pojmovi koje igrač saznaje odigra li treću razinu igre pod nazivom Oblaci. Na ovo pitanje je točno odgovorilo te označilo sva tri tražena pojma 45 od 110 sudionika odnosno 41% sudionika. Mnogi sudionici djelomično su točno odgovorili te odabrali jedan ili dva točna odgovora. Tako su pojmove CYBERBULLING i NETIQUETTE odbralo 60% sudionika, najmanji postotak 54%  dobio je treći traženi pojam ELEKTRONIČKOG NASILJA što se može iščitati iz grafikona na slici.


Drugo pitanje je pitanje Slušamo upute u kojem se traži ime dječaka koji na početku igre vrlo lijepo objašnjava kako pomoći dabrici Darki da uspješno prođe kroz sve postavljene izazove unutar igre.  Na ovo pitanje je točno odgovorilo 48% sudionika Potrage.  Točan odgovor je Filip Rakić, no ovaj odgovor sudionici nisu mogli saznati igrajući igru već čitanjem Impresuma gdje se navode mnogobrojne važne informacije o samoj igri. Posebno  je zanimljivo da je čak 20% sudionika u svom odgovoru napisalo ime jednog od likova, ime medvjeda Marka.

Na kraju možemo samo zaključiti da ova pitanja ustvari nisu bila toliko teška ukoliko su sudionici odigrali igru i zavirili u Impresum. Nekako smo mišljenja da učitelji nisu baš navikli igrati računalne igre ili im je možda ponestalo vremena pa su zbog toga ova pitanja lošije odgovorena.

Potraga ima dva pitanja koja su postavljena u petlju te ne dozvoljavaju prelazak na iduće pitanje sve dok odgovor ne bude točan. To su takozvana stoper pitanja.

Prvo stoper pitanje je pitanje  To su moja prava, vrsta pitanja s ponuđenim odgovorom. Pitanje je odabrano jer smatramo da bi svatko trebao biti upoznat sa svojim pravima u virtualnom svijetu te znati na koji način može iskoristiti svoje pravo na zaborav i zatražiti uklanjanje poveznica koje vode do vaših osobnih podataka iz rezultata pretraživanja. U ovom pitanju sudionici su dobili uputu da istraže svoja prava te posjete mrežne stranice Agencije za zaštitu osobnih podataka https://azop.hr/prava-ispitanika/  kako bi  se upoznali sa svojim pravima, pravima ispitanika.

Drugo stoper pitanje bilo je pitanje LOZINKA, vrsta pitanja je višestruki izbor. Pitanje je izabrano iz više razloga. Ovim pitanjem željeli smo istaknuti važnost prepoznavanja najsigurnije lozinke kao i važnost posjedovanja znanja na koji način formirati snažnu lozinku što se lako moglo iščitati iz teksta zadatka.

Nagrade

Na kraju samo ćemo napomenuti da za sve sudionike potrage imamo pripremljenu diplomu, a najuspješniji  sudionici će dobiti prigodne nagrade.

Diplomu za sudionike potrage možete preuzeti ovdje.

Tko su najuspješniji saznati ćemo uskoro jer upravo kreće nova potraga za  najuspješnijim učiteljima koji su prihvatili izazov i krenuli u potragu. Najuspješnije učiteljice i učitelje uskoro ćemo kontaktirati  putem njihovih adresa elektroničke pošte koje su mogli  upisati na kraju izazova stoga redovito provjeravajte Vaše mailove.

Nadamo se da Vam se ovogodišnja potraga svidjela te da ste se u izazovima susreli s poučnim i zanimljivim informacijama jer nam je cilj bio da Vam na zabavan način pokažemo aktualne trendove i nove materijale s kojima se možete poslužiti u radu s djecom i roditeljima.

Do nekog novog izazova lijepo vas pozdravljaju autorice ovogodišnjeg izazova!