Potraga za boljim internetom

natalija_stjepanek

Natalija Stjepanek

Sažetak

Dan sigurnijeg interneta u Ekonomskoj i upravnoj školi obilježavamo već niz godina. Izrađivali smo različite digitalne materijale koje smo potom objavili na mrežnoj stranici škole. (infografiku, stripove te objave pomoću CMS sustava – WordPress).

Ključne riječi: Dan sigurnijeg interneta, Ekonomska i upravna škola Osijek, infografika, strip, WordPress.

Provedba Dana sigurnijeg interneta 2022. godine u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek, prošla je kao i prethodnih godina, radno i veselo. Pojedini učenici su već u siječnju pitali hoćemo li kao i prethodnih godina obilježiti Dan sigurnijeg interneta. I naravno, u svim razredima smo cijeli tjedan razgovarali, izrađivali različite digitalne materijale koje smo potom objavili na mrežnoj stranici škole. Uputili smo se u Potragu za boljim i sigurnijim internetom različitim multimedijskim radovima (infografikom, stripovima te objavama pomoću CMS sustava – WordPress).

clip_image002clip_image004
Slika 1. Primjer stripa Zaštita privatnosti na internetu    Slika 2. Primjer stripa Prekomjerna upotreba računala/interneta

Ana Petrić 3.a, InfografikaFake news
Slika 3. Infografika Zaštita privatnosti na internetu    Slika 4. Infografika Lažne vijesti

Prije izrade korisnih edukativnih digitalnih materijala, učeničkih radova, razgovarali smo i isticali specifičnosti interneta – prednosti i nedostatke „mreže svih mreža“.

Uz sve korisno i lijepo što se događa tijekom rada na internetu, nažalost ima i negativnih strana.

Internet je ogromna mreža korisnih informacija i zabave. Tehnologija olakšava određene aktivnosti i radnje. No tu je i druga strana – Internet je izvor opasnosti za računalo, pametne mobitele, podatke na računalu te njegove korisnike. Pruža mogućnost različitim aktivnostima protiv osobne sigurnosti.

Internet nema prirodne ni državne granice zato je lakše izložen različitim sigurnosnim napadima. Neki opravdavaju tu činjenicu jer je Internet napravljen da bude slobodan a ne siguran. Prilikom pregledavanja mrežnih stranica, podaci o aktivnostima korisnika, prikupljaju se i pohranjuju.

clip_image010Nužno je educirati roditelje, nastavnike i mlade ljude o opasnostima i sigurnosnim pravilima prilikom korištenja Interneta i digitalnog svijeta. Računalo se od zlonamjernih programa štiti pravilnim postupcima tijekom rada.

Učenici prvih i drugih razreda stripove su radili u MS Wordu i Canvi, učenici trećih razreda radili su infografiku a učenici četvrtih razreda objave u WordPressu.

Slika 5. Infografika Savjeti za sigurnost na internetu

Pravila za sigurnu uporabu interneta

  • Internet je siguran koliko ga korisnik učini sigurnim.
  • Prema vlastitim željama, korisnik društvenih mreža može sakriti svoj profil i fotografije od nepoznatih ljudi.
  • Nikada ne treba otkrivati osobne podatke!
  • Provjeriti tko je osoba s druge strane mreže
  • Ukoliko postoji problem, obratiti se roditeljima ili nastavnicima.
  • Kod djece mlađe dobi koristiti programe koji automatski zaključavaju internet nakon određenog vremena te programe koji blokiraju posjet nepoželjnim stranicama.
  • Instalirati alternativne mrežne preglednike
  • Provjeriti certifikat stranice vezane uz financije, online kupnju i bankarstvo.
  • Povjerljive podatke putem interneta slati šifrirane te zaštićene lozinkom.

Nakon razgovora o prednostima i nedostacima interneta infografikom (pomoću alata Canva), nastojali smo dati vizualnu prezentaciju informacija, podataka i znanja. Takva grafiku koristimo kada je potrebno kompleksne informacije objasniti brzo i jasno.

Sadržaj radionice Potraga za boljim i sigurnijim internetom infografikom imao je sljedeći koncept

Uvod: cilj sata, objašnjenje pojma infografike i obilježavanje Dana Sigurnijeg interneta (15 min)

Glavni dio: istraživanje materijala, mrežnih sjedišta, izrada infografike (60 min)

Završni dio: predstavljanje radova (infografike) ostalim učenicima, proglašavanje najboljih

How to Generate Leads Business Checklist Flowchart InfographicInfographic TitleLAŽNE VIJESTI
Slika 6.,  Slika 7., Slika 8.: Infografike

Učenici četvrtih razreda na svoja su mrežna sjedišta dodali objave o sigurnosti na clip_image018internetu. Uz nastavne sadržaje u kojima izrađujemo stranice i objave u WordPressu, napravili smo objavu vezanu uz Dan sigurnijeg interneta.

Slika 9. Objava u WordPressu – Dan sigurnijeg interneta

clip_image020Slika 10. Objava u WordPressu – Zaštita privatnosti na internetu