Projekt Pet za net

manuelaK_jasminkaG_vesnaM_ivanaH_darkoR

Manuela Kujundžić, Jasminka Gerin, Vesna Majdandžić, Ivana Herceg i Darko Rakić

Slika 1

Udruga „Suradnici u učenju“, koja promiče primjereno i svrhovito korištenje obrazovnih tehnologija u svim područjima obrazovanja te cjeloživotno učenje učitelja i nastavnika, predstavila je svoj projekt „Pet za net“ na konferenciji za medije 17. studenog 2015. godine u Dvoru.

Slika 2Slika 3Slika 4

Video 1 – Video s prve konferencije za medije u Dvoru

Projekt je proveden kroz partnerstvo udruge i tri osnovne škole u Sisačko-moslavačkoj županiji: Osnovna škola Dvor iz Dvora, Osnovna škola Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice te Osnovna škola “Braća Bobetko” iz Siska. U tim školama se pojavila potreba za edukacijom učenika, učitelja i roditelja, ali i za podizanjem svijesti lokalne zajednice o problemima sigurnosti na internetu. Naime, Osnovna škola Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice i Osnovna škola Dvor nalaze se u području od posebne državne skrbi i vrlo su niskog indeksa razvijenosti.

Projekt je dobiven na natječaju MZOS-a (Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2015./2016.), a Sisačko- moslavačka županija je bila partner i sufinancirala je projekt.

Slika 5

Projektom Pet za net željeli smo što bolje upoznati učenike, učitelje i roditelje o problemima vezanim za sigurnost na internetu. Učenici, učitelji i roditelji su kroz radionice i predavanje stekli znanja o odgovornom i sigurnom korištenju interneta, računala i mobilnih tehnologija. Predstavili smo udžbenike i e-udžbenike u virtualnoj učionici, priručnike za učitelje i roditelje te raznovrsnu multimediju (kvizovi, animirane priče, računalne igre, videozapise …) koja je besplatno dostupna na mrežnoj stranici projekta petzanet.HR i YouTube kanalu.

Cilj je bio i unaprijediti sposobnosti i vještine učitelja kako bi nastavni proces što više usmjerili na učenika pa smo učiteljima prezentirali Školski kurikulum – Sigurnost djece na internetu kojeg čini 80 nastavnih jednica od prvog do osmog razreda o sigurnosti na internetu. Kurikulum je podijeljen u četiri modula prema uzrastu učenika, te u pet cjelina: informacije, komunikacija, stvaranje sadržaja, sigurnost i rješavanje problema.

Osim povećanja razine znanja kroz radionice „Sigurno odrastanje u stvarnome i virtualnom svijetu​“ i „Kako se snalaziti u svijetu interneta i novih tehnologija“ , poboljšanja digitalnih kompetencija i kritičkog mišljenja o odgovornoj uporabi IKT-a kod učenika smo potaknuli kreativnost i stvaralaštvo kroz snimanje kratkih videozapisa u kojima smo se dotaknuli problema koji ih muče o sigurnosti na internetu te načina rješavanja istih.

Slika 6 Još jedan bitan cilj ovog projekta bio je i opremanje partnerskih škola kompletima udžbenika od 1. do 8. razreda o sigurnosti na internetu​ te opremanje škola opremom za snimanje​ kojom su učenici stvorili video uratke o sigurnosti na internetu​ kojima se i završio ovaj projekt.

 

Osnovna škola Dvor

Na radionicama za su sudjelovali učenici 4. razreda Osnovne škole Dvor i Područne škole Rujevac i učenici 5. razreda OŠ Dvor. Upoznali su se s opasnostima interneta, kako ih prepoznati i izbjeći, osvijestili su koliko vremena provode na internetu, koji sadržaji su za njih prihvatljivi, te na koji način komunicirati u online svijetu.

Slika 7Slika 8 Slika 9

Održane su i radionice za roditelje učenika 4. razreda Osnovne škole Dvor i Područne škole Rujevac, te roditelje učenika 5. razreda. Roditelji su upoznati sa sadržajima koji su za njih pripremljeni u projektu Pet za net, upućeni su na internetske izvore na kojima mogu Slika 10pronaći dodatne sadržaje za edukaciju i savjetovani su kako se nositi sa problemima koji se mogu pojaviti korištenjem novih tehnologija.

U radionici za učitelje uspješno i na vrlo zanimljiv način potaknuti su učitelji na promišljanje osobne odgovornosti za sigurno korištenje interneta. 

Slika 11

Održana je i video radionica u kojoj su učenici upoznati s filmskim izražajnim sredstvima, pravilima snimanja i fotografiranja, vrstama kamera, kompozicijom kadra, stvaranjem sinopsisa i knjige snimanja. Nakon uvodnog dijela učenici su se upoznali i s opremom za snimanje, te su u timovima osmislili scenarije za svoje video uratke na temu sigurnosti na internetu. Učenici koji su sudjelovali na radionici izSlika 12razili su veliko zadovoljstvo načinom na koji su radionice osmišljene i svojim postignućima. Učenici su snimili tri filma: Otmičar na mreži, Prijateljstvo i Mačak u vreći.  

 

Učenički filmovi nastali u ovom projektu mogu se koristiti u realizaciji nastavnih sati s temama sigurnosti na internetu. Ovakav način rada poticajan je iz više aspekata: na Slika 13nastavi koristimo materijale koje su napravili sami učenici što kod njih stvara osjećaj zadovoljstva postignućima, a druge dodatno motivira; potičemo aktivno sudjelovanje učenika u školskim aktivnostima kao pozitivnu vrijednost; uključujemo roditelje u zajedničke aktivnosti sa svojom djecom; učiteljima dajemo prijedloge i materijale za izvođenje radionica.

Osnovna škola Davorina Trstenjaka

Radionicama, predavanjima, poučnim videima educirali smo učenike o važnosti interneta, kako se trebaju ponašati na internetu i koje im opasnosti prijete ukoliko ne bi poštovali pravila o korištenju interneta. Učenici su poticani na vlastitu prosudbu o tome kako se ponašaju na internetu, koliko vremena provode na internetu i u koju svrhu te ponašaju li se jednako i u stvarnom i u virtualnom svijetu.

Slika 14

Kako učenici najbolje uče na primjeru, projektom im je omogućeno snimanje filmova na temu opasnosti na internetu. Za potrebe snimanja filmova morali su naučiti osnovne pojmove u procesu snimanja filma, o filmskim rodovima i vrstama, planovima snimanja, knjizi snimanja, filmskim izražajnim sredstvima, režiranju, scenariju, kako dobiti ideju za film te kako ga snimiti i montirati. Istražujući, smišljajući scenarije, glumeći zSlika 15adane scene, stavljajući se u „tuđe cipele“ učenici su stjecali vrijednosti za cijeli život. Shvatili su koje posljedice mogu izazvati jedna kriva riječ, slika ili video objavljen na internetu, koje se sve opasnosti kriju iza komunikacije s nepoznatim ljudima, što učiniti i kome se obratiti ukoliko se nađu u bilo kakvoj opasnoj situaciji i ono što je najvažnije, kako koristiti internet na siguran i odgovoran način.

Slika 16

Roditelji su upoznati s kojim se opasnostima njihova djeca mogu susresti na internetu, gdje mogu potražiti pomoć u slučaju da je njihovo dijete žrtva elektronskog nasilja te gdje mogu potražiti dodatne informacije o tome kako usmjeriti dijete na sigurno korištenje interneta kako bi na vrijeme spriječili probleme koji se mogu pojaviti prilikom uporabe IKT-a.

Učitelji su dobili savjete kako pomoći učenicima da na siguran način koriste Slika 17 internet. S oduševljenjem su podržali projekt svjesni kako su oni ti koji moraju poticati učenike na kritičko promišljanje o informacijama i svojim primjerom im pokazati kako odgovorno koristiti internet. Znajući kakve opasnosti prijete učenicima s interneta, ukoliko ga ne koriste savjesno i odgovorno, učitelji su zahvalni na svakom savjetu i podršci u njihovoj zaštiti i obrazovanju.

Slika 18Slika 19 Slika 20  

OŠ “Braća Bobetko”

U OŠ „Braća Bobetko“ u projektu su sudjelovali učenici 1., 3., 4., 5. razreda. U radionici filma su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda, i snimili tri filma s naslovima Otmica, Maltretiranje vršnjaka i Prednosti društvenih mreža. Kroz radionice su prošli i aktivno sudjelovali učitelji i roditelji učenika.

Dakle, tijekom projekta ukupno je održano 12 radionica o sigurnosti na internetu za učenike, učitelje i roditelje te 3 videoradionice. Na radionicama smo educirali više od 70 učitelja, 200 učenika te 150 roditelja. Polaznici videoradionici snimili su ukupno 9 filmova o sigurnosti na internetu. Na završnoj konferenciji koja je održana 7. lipnja 2016. godine u OŠ “Braća Bobetko” u Sisku kao najbolji film proglašen je film Nestali, a možete ga pogledati na ovdje. Sve ostale filmove možete pogledati na ovoj poveznici.

Slika 26Slika 27

Video 2 – Film Nestali

Projekt Pet za net pružio je jednake mogućnosti svim učenicima kako bi svladali zadane ishode učenja iz područja sigurnog, zakonitog i etičkog ponašanja na internetu. Ova suradnja zbližila je učenike, učitelje i roditelje kroz isti cilj i dala je projektu odličan temelj za održivost i diseminaciju.

Video 3 – Video o projektu Pet za net – NEMA GA JOŠ ALI BUDE

Osvrti učenika na projekt Pet za net:

Na današnjoj radionici pričali smo o tome kako biti siguran na internetu. Kada želim koristiti internet moram pitati roditelje jer moraju biti upoznati na koje stranice idem i s kim se dopisujem. Naučila sam da se ne smijem dopisivati s nepoznatim ljudima i stavljati osobne podatke svojih roditelja i prijatelja.

Dora, 4. razred

Naučila sam da ne smijemo dugo biti na internetu i ne smijemo svakome slati poruke. Radionica je bila jako zanimljiva i poučna.

Lana, 4. razred

Na radionici smo puno toga naučili, pa čak i to da ne smijemo brisati poruke koje  su uvredljive, te da se svako nasilje može prijaviti na Red Button. Meni je bilo jako zanimljivo i poučno.

Edo, 5. razred

Naučili smo da se moramo jako paziti na internetu, da na njemu moramo biti pristojni i mudri jer može doći i do nasilja i zlostavljanja. Moramo imati dobre lozinke, tako da kombiniramo brojeve, velika i mala slova. Roditelji nam  moraju znati lozinke i s kim se družimo jer su oni odgovorni za nas.

Roditelji su o projektu Pet za net izjavili sljedeće:

Vrlo poučno i interesantno. Potaknuli ste nas na razmišljanje, kako bismo i sami vidjeli gdje griješimo.

Moramo paziti na vrijeme provedeno na internetu.

Moramo paziti koje stranice nam dijete posjećuje i koliko vremena provodi na internetu.

Treba razmisliti o dobrim i lošim stranama interneta. Koristiti ga treba odgovorno i unaprijed razmišljati o svemu.