Društveno umrežavanje – upute za profesionalce

viktorija_hrzica

Viktorija Hržica

slika11Sljedeći naputci pomoći će vam da se u online svijetu osjećate sigurnije, a prenoseći ove savjete svojim prijateljima pridonijet ćete sigurnijoj online zajednici. Evo nekoliko savjeta kojih bi se bilo mudro držati:

– Neka vam profesionalni i osobni profili budu odvojeni, na različitim poslužiteljima, ovisno o tome kako ih želite koristiti.

-Razmislite o tome tko vam je prijatelj i koga slijedite. Jesu li prikladni za određeno mjesto, mrežu ili zajednicu?

slika14– Na društvenim mrežama koje koristite u osobne svrhe nije preporučljivo tražiti ili prihvatiti prijateljstvo sa sadašnjim i bivšim učenicima. Prihvaćanje učenika za prijatelje može se proširiti i na njihove obitelji. U slučaju da primite takav poziv za prijateljstvo na nekoj društvenoj mreži, pripremite poruku: “Hvala na pozivu, ove stranice koristim samo za dijeljenje osobnih podataka sa svojim bliskim prijateljima i obitelji.”

Ako kao profesionalac svjedočite situaciji zlostavljanja ili ponašanja koje bi dijete moglo dovesti u opasnost ili u kojoj bi dijete moglo biti povrijeđeno, trebate slijediti odgovarajuće procedure kako biste spriječili cyberbulling. Vi ste profesionalac i doživljava vas se kao osobu od povjerenja te se očekuje da djelujete u skladu sa standardima svoje profesije.

Pri odlučivanju da budete slika13dio online zajednice, važno je zapamtiti da informacije koje objavite o sebi i drugima, bez obzira koliko privatan bio vaš profil, onog trenutka kad ih objavite – nisu više pod vašom kontrolom.

Ponekada se nije jednostavno snaći u postavkama privatnosti na društvenim mrežama. Budite oprezni i pomno ih provjerite.

Drugi korisnici u vašim grupama nisu se obvezni prema vašim objavama odnositi s povjerljivošću i nisu vezani ugovorom o privatnosti. Vaši podaci, podaci koje objavite na stranicama društvenih mreža, mogu biti proslijeđeni ili biti javno objavljeni!

Zato:

– Razmislite prije nego nešto objavite, bilo da se radi o vašim trenutnim aktivnostima, fotografijama, videozapisima, poveznicama ili nečemu što vam se sviđa – onome što govori o vama osobno i što ne želite da netko nepoznat zna o vama.

slika15– Prilikom obnavljanja statusa nije preporučljivo staviti osobne kontaktne podatke, jer na taj način postaju javno dostupni, što uključuje telefonske brojeve, adrese e-pošte, mjesto, čak niti potpun datum rođenja. Kada su ovi podaci povezani, mogu dovesti do krađe identiteta, neželjenih kontakata ili spama i virusnih napada.

-Razmislite o snazi vaše zaporke. Često interesi ili osobni podatci o obitelji i hobijima u online profilu mogu dovesti do probijanja zaporke (hakiranja). Djeci i mladima stalno govorimo da čuvaju svoju zaporku, nikada je ne dijele i često mijenjaju! To trebaju zapamtiti i odrasli.

– Budite oprezni u online komentiranju ili razgovorima koji mogu dovesti do identifikacije kolega sustručnjaka, djece i mladih. Ti komentari, čim su objavljeni, bit će izvan vaše kontrole, a mogu biti pogrešno shvaćeni.

– Objavljujući fotografije online, budite svjesni da fotografija može sadržavati nešto što se zove meta podatci. Mnogi fotoaparati danas automatski dodaju GPS oznaku mjesta gdje je fotografija snimljena. Ovoj informaciji može se pristupiti na fotografiji i nakon što je napustila vaš uređaj. Mogućnost geo-tagiranja moguće je jednostavno isključiti na većini mobilnih uređaja.

Mnoge online zajednice, društvene mreže ili servisi za trenutne poruke postali su integrirani, tako da se aktivnosti, kojima se bavite na drugim mrežnim stranicama, mogu pojaviti u vašem profilu. Npr., dok ste online, u vašem statusu može se pojaviti poruka o tome što trenutno čitate, slušate, gledate ili što ste lajkali.

Budite oprezni:

– Sav sadržaj na vašem profilu ima oznaku vremena, tj. datum, stoga će pokazati kronologiju vaših interakcija s određenom zajednicom. To bi moglo biti zanimljivo kao vremenski slijed, ali može se koristiti kao dokaz vaše aktivnosti koja se može upotrijebiti s pravnog stajališta.

slika16Nije preporučljivo koristiti osobne adrese e-pošte za profesionalne svrhe. Razmjena/prosljeđivanje e-pošte između različitih profesionalnih i osobnih usluga e-pošte može oslabiti sigurnost. Primjerice, slanje šaljive poruke e-pošte može proširiti podatke primatelja i oslabiti sigurnost od hakiranja ili spama. Kao i kod e-pošte, evidencije chata mogu se proslijediti i javno objaviti. Pazite što pišete!

Lajkanje drugih mrežnih stranica će biti vidljivo pojedinim online zajednicama.

Razmišljajte o budućnosti, što vaš online identitet govori o vama? (moguće: link na videozapis koji je ispod teksta)

– Na komunikacijskim platformama poput Skypea čuvajte zaštićenom svoju online prisutnost kao i svoje kontaktne podatke jer mogu privući neodobrene kontakte!

Blogging platforme postale su popularan način dijeljenja vlastitog svijeta rada, interesa ili hobija. Blogeri imaju tendenciju formiranja online zajednica. Ako imate ili razmišljate o održavanju bloga, razmislite o stilu, sadržaju i davatelju usluge. Prilikom objave sadržaja na vašem blogu provjerite autorska prava materijala koje objavljujete.

– Razmislite o tome koliko često bi vaš blog mogao biti posjećen, osobito nehotice, zbog indeksiranja tražilca, ako pišete o aktualnim (popularnim) temama. Preko noći možete steći popularnost, u pozitivnom, ali i negativnom smislu. Vaši tekstovi mogu biti preneseni na drugim mrežnima stranicama, citirani ali i krivo tumačeni.

– Budite svjesni neprimjerenih komentara, reklama i spam poveznica koje mogu biti ostavljene na vašem blogu.

– Može biti mudro koristiti odricanje od odgovornosti navodeći da su prikazi sadržani u profilu ili blogu osobni i ne predstavljaju stavove vašeg poslodavca.

Kao što poručujemo i djeci, savjetujemo i vama – budite oprezni pri objavljivanju na internetu: na društvenim mrežama, chatu ili blogu jer sve što objavite, može biti izvađeno iz konteksta i zloupotrijebljeno.

Na stranicama Microsoft privacy, možete pročitati više i naučiti više o zaštiti vaše online privatnosti te pogledati zanimljiv video zapis u kojemu je slikovito prikazana potreba zaštite osobnih podataka.

Priručnik za profesionalce možete pogledati online u flip formatu ili preuzeti u pdf obliku pripremljenom za ispis u booklet obliku.

Jedna misao o “Društveno umrežavanje – upute za profesionalce

  1. Povratni ping: Pogled povezuje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.