Sigurno koračajmo internetom

renata_papec

Renata Papec

Sažetak

Već duži niz godina učenici u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog produbljuju svoja znanja iz segmenta sigurnost na internetu. Redovito se obilježava Dan sigurnijeg interneta u veljači, te Europski mjesec kibernetičke sigurnosti u listopadu. Potiče se da djeca razmišljaju o opasnostima koje vrebaju na internetu, te da uvijek budu oprezni, slično kako što moraju kod prelaska ceste pogledati prvo lijevo, pa desno, pa tek onda zakoračiti na cestu. „Koračanje“ internetom može biti sigurno samo ako budno motrimo opasnosti.

Ključne riječi: sigurnost na internetu, kibernetička sigurnost, pravilna online komunikacija, internetski bonton.

Uvod

Osvještavanje učenika, učitelja i šire zajednice o važnosti pravilne online
komunikacije. Ukazivanje na rizična i neprihvatljiva ponašanja u virtualnom okruženju kao i činjenica da u stvaranju boljeg(sigurnijeg) interneta moramo svi sudjelovati bili su u fokusu radionica ovogodišnjeg obilježavanja Dana sigurnijeg interneta. Pravilno ponašanje na internetu jedan je od ključnih doprinosa koje možemo napraviti da imamo „bolji“ i sigurniji Internet.

Sama činjenica da jedan mjesec nije dovoljan za „rješavanje“ ovog problema učiteljica Informatike Renata Papec i socijalna pedagoginja Iva Kelemen iz OŠ Ivanec provode cjelogodišnji projekt Sigurno koračajmo internetom.

Projektom se učenici cijele godine potiču na razmišljanje o važnosti ponašanja na internetu, te važnosti kibernetičke sigurnosti. Potiče se i promjena njihovog stava prema zaštiti, kako bi lakše prepoznali prijetnje te na ispravan način reagirali, te se u konačnici i zaštitili.

Koračajmo sigurno

Kao i prošlih godina i ove godine Dan sigurnijeg  interneta obilježili smo raznim edukativnim sadržajima. U sklopu toga učenici su zajedno sa učiteljicom informatike Renatom P. i socijalnom pedagoginjom Ivom K. proveli niz aktivnosti na satovima informatike. Učenici osim predavanja primjerenih njihovom uzrastu, imali su i različite zadatke da pokažu svoj doprinos stvaranju sigurnijeg interneta.

Tako su učenici petih i šestih razreda proučavajući digitalne tragove i njihove pozitivne i negativne strane izrezali stopala od papira na kojima su napisali svoje poruke o pravilnom ponašanju na internetu.

Slika 1Slika 2Slika 3
Slika 1. i 2. 3. Pano sa porukama

Razvrstavali pojmove o primjerenom i neprimjerenom ponašanju na internetu.

Šestašisu izradili i ankete u Formsima kojima su prikupili stavove svojih vršnjaka. Slika 4Učenici sedmih i osmih razreda imali su zadatak istražiti Internet te pronaći novi web 2.0 alat u kojem su izradili rad na temu sigurnosti na internetu koji su predstavili svojim kolegama u razredu, a samim tim pokazali i dobre strane interneta

Slika 4. Razvrstavanje pojmova o primjerenom i neprimjerenom ponašanju na internetu.

Ostali učenicima ( osim predavanja primjerenih njihovom uzrastu izražavali su svoje stavove o ponašanju na internetu izradom plakata, Escape Room-ova, kvizova, prezentacija, umnih mapa te stripova. Posebno je izazovno bilo rješavanje online kviza.

Odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija

Kao što smo već spomenuli osim odgovornog korištenja internetom potrebna je i odgovornost u korištenju tehnologije, što je bila tema kroz cijeli listopad.

Proveli smo niz aktivnosti s učenicima i učiteljima od 5. – 8. razreda kako bi osvijestile učenike i kolege o potrebi zaštite, pravilnoj komunikaciji i odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Provedena je anketa među učiteljima i učenicima preko koje smo ispitali koliko su upoznati sa pojmovima poput kibernetičke higijene, internetskog bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće. Učenici su izrađivali plakate i Escape room-ove na tu temu. U predvorju škole postavljen je pano sa njihovim radovima i pravilima ponašanja. Socijalna pedagoginja održala je predavanje učenicima 8. razreda i pokazala im  Europolov video materijal o kibernetičkim prijetnjama i kako im se oduprijeti.

Učiteljica informatike Renata P. održala je za Udrugu udomitelja i obiteljskih domova Nada online predavanje. Tema edukacije bila je Kibernetička sigurnost (kako se zaštiti u svijetu Interneta i mobilnih telefona).

Zaključak

Kako je informatička pismenost, a s njome i upotreba interneta, posebno u ova pandemijska vremena, iznimno važna za napredak djece, smatramo da edukacijom djece možemo smanjiti moguće štetne posljedice susretanja s opasnostima na internetu. Nadamo se da će ove aktivnosti doprinijeti  da se učenici sigurno i kvalitetno koriste internetom.