Potražite sigurniji internet

na eTwinningu

alenka_miljevic

Alenka Miljević

Sažetak

Sudjelovanje na eTwinningu i uključivanje učenika u projekt poziva nas na odgovornost o e-sigurnosti i pravilima ponašanja na mreži. Preporuka je da se u sklopu svakog projekta na eTwinningu koji se odvija u digitalnom okruženju učenike pouči što su pravila ponašanja na internetu odnosno Netiquette kako bi se dok surađuju I komuniciraju sa svojim projektnim partnerima osjećali ugodno, prihvaćeno i sigurno. U nastavku pročitajte kako smo u projektu Virtual Museum Night 2022 surađivali u aktivnosti Netiquette te kako smo s nastalim sadržajima obilježili Dan sigurnijeg interneta.

Klučne riječi: eTwinning, Netiquette, projekt Virtual Museum Night 2022, Dan sigurnijeg interneta.

eTwinning svake godine određuje i posvećuje svoje aktivnosti godišnjoj temi kojom se bavi i koja se provlači kroz edukacije, međunarodne i nacionalne konferencije. Prošla godina je bila godina Medijske pismenosti I dezinformacija. U skladu s godišnjom temom na konferencijama organiziranim preko eTwinninga govorilo se redovito o lažnim vijestima i dezinformacijama, kako ih prepoznati i kako se protiv njih boriti.

Budući da je eTwinning digitalna platforma te da odgojno-obrazovni djelatnici I učenici surađuju u virtualnom prostoru koristeći razne digitalne alate na eTwinningu se od njegovih početaka 2005. godine promiče i naglašava važnost medijske pismenosti, odgovornog korištenja digitalnih alata što znači poštivanje autorskih prava, pravila ponašanja te za nas i naše učenike digitalnu sigurnost i zaštitu podataka.

Na svim razinama platforme eTwinning na svim jezicima Europske unije dostupan je kodeks ponašanja koji, osim za informiranje, može poslužiti za poučavanje i kreiranje zadataka za učenike. Ključni principi Kodeksa ponašanja na eTwinningu u skladu su s Osnovnim vrijednostima Europske unije.

Učenici često imaju osjećaj da je virtualni prostor poput nečeg nestvarnog jer s osobama s Kojima komuniciraju nisu u fizičkom kontaktu. Od velike je važnosti osvijestiti da svojim ponašanjem moraju pokazati odgovornost i poštovanje prema sebi i drugima. Stoga s učenicima na početku svakog projekta razgovaramo o ključnim principima i što oni za njih znače:

BUDITE UKLJUČIVI, BUDITE PUNI POŠTOVANJA, BUDITE TOLERANTNI, BUDITE PRISTOJNI I LJUBAZNI – zaključak do kojeg najčešće dođem sa svojim učenicima je da se tako treba ponašati s ljudima koje susrećemo u svakodnevnom životu, na ulici ili u trgovini, a ne izostanu ni komentari da ih ključni principi podsjećaju na naša razredna pravila i Kućni red škole.

Projekti koje provodimo na eTwinningu podrazumijevaju komunikaciju, suradnju i stvaranje rezultata pa ovisno o oblicima rada u projektnim aktivnostima važno je za svaki projekt odrediti takozvani Netiquette.

Netiquette je skup pravila ponašanja na internetu, a budući da se projekti na eTwinningu odvijaju na Twinspaceu (internetskom ili virtualnom prostoru projekta) obavezno ih je odrediti i u skladu s njima se ponašati. Najefikasniji način upoznavanja učenika s Netiquettom jest da ih potaknemo na razmišljanje I da ga svojim prijedlozima oblikuju.

KSlika1oliko je važno obratiti pažnju na korištenje digitalnih alata, ali i na sigurnost I zaštitu podataka, može se vidjeti i kroz zasebnu kategoriju kriterija za oznaku kvalitete u kojima su opisane situacije odgovornog i pravilnog korištenje interneta. U kriterijima se posebno navodi da su u projektu određena pravila ponašanja za sve članove projekta ili drugim riječima prije spomenuti Netiquette.

Slika 1. Snimka zaslona sa portala eTwinning

Našu projektnu aktivnost pod nazivom NetiquSlika2ette proveli smo na Twinspaceu tako da smo kreirali stranicu te na njoj otvorili Twinboard za upisivanje pravila. Tako je nastala zajednička kolekcija pravila o autorskim pravima, pravilima ponašanja te o e-sigurnosti.

Slika 2: Twinboard eTwinningovog projekta Virtual Museum Night 2022

Kolekciju smo iskoristili za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta tako da su učenici koristeći pravila kreirali plakate, videa i prezentacije u digitalnom alatu Canva.

https://www.youtube.com/watch?v=v0ltbDbVNdA
https://www.youtube.com/watch?v=v0ltbDbVNdA

Slika3Slika4
Slika 3. Marino Bašić, 7.a razred     Slika 4. Josip Raić, 7.a razred

U ovoj projektnoj aktivnosti naglasak je bio na promicanju e-sigurnosti, a učenici su iz Engleskog jezika vježbali imperativ. Pogreške koje ćete pronaći u njihovim radovima, služe nam da iz njih učimo i da drugi put budemo bolji, a ova aktivnost nam je pomogla da naučimo kako digitalan svijet učiniti boljim za nas i za sve koje u njemu susrećemo.