Dan sigurnijeg interneta u Osnovnoj školi ‘’Mladost’’, Osijek

nikolina_mandic

Nikolina Mandić

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Osnovnoj školi ‘’Mladost’’ u Osijeku bio je svojevrstan nastavak onoga što smo radili protekle dvije godine. Kroz projekt ‘’Sigurnost djece na internetu’’ aktivnije smo se uključili u obilježavanje ovog datuma jer smo spoznali njegovu važnost i ulogu u osvješćivanju IMG_6676javnosti. Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET ove je godine željela uključiti što veći broj učenika u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta te je ostvarena suradnja s osječkim školama: Osnovnom školom Frana Krste Frankopana, Osnovnom školom ‘’Mladost’’, Elektrotehničkom i prometnom školom te Gimnazijom Vukovar. Sve su škole osmislile aktivnosti primjerene dobi svojih učenika.

Uvodne aktivnosti u našoj su se školi za ovaj dan događale na satima razrednika na kojima su učenici nižih razreda izrađivali prigodne crteže i poruke na temu ‘’Stvorimo bolji i sigurniji internet za sve’’, a učenici viših razreda posjetili su mobinu informatičku učionicu te tamo izrađivali video uratke, prezentacije i fotografije na istu temu. Radove učenika nižih razreda naše škole možete pogledati na ovoj poveznici.

IMG_6690Svečano obilježavanje bilo je u utorak 10. veljače u našoj) dvorani za priredbe gdje su se okupili učenici, učitelji, roditelji i gosti koji prepoznaju vrijednost ovakvih aktivnosti. To su bili Renata Ivanković, voditeljica projekata za istraživanje i razvoj e-učenja iz CARNeta, Vesna Latinović, novinarka Glasa Slavonije, Antun Ptičar, ravnatelj Osnovne škole Frana Krste Frankopana i Nataša Šimić, ravnateljica Učeničkog doma Hrvatskoga radiše. Program je vodila učenica sedmog razreda Lucia Murković. Prva aktivnost bila je parlaonica učenika petih i sedmih razreda na temu ‘’Ako pametno koristimo internet, u potpunosti smo zaštićeni’’ koju je pripremila i moderirala učiteljica hrvatskog jezika Snježana Majsterić. Afirmacijsku skupinu činili su Petar Knežević, Vanessa Ljubičić, Iva Jančarević, Josip Goljak i Josip Šimun Kuči, a negacijsku Laura Zlatunić, Dario Poznić, IMG_6701Matej Kupanovac, Ivana Rašić i Aurora Lubina Jukić. U povjerenstvu su bili knjižničarka Ljiljana Šakić te učenici Zvonimir Zelić, Rebeka Nađ i Anja Kolarević. Učenici su vrijedno prikupili teze te se čvrsto borili svojim argumentima, ali stručno povjerenstvo i pljesak publike malu su prednost dali negacijskoj skupini. Nakon parlaonice, predsjednici razreda i razrednici potpisali su Politiku prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija. Politika, koju smo donijeli i prihvatili prošle godine povodom istog ovog dana, i dalje je na snazi.

Naša je zadaća i nadalje osvještavati djecu, roditelje i lokalnu zajednicu o odgovornom i sigurnom korištenju interneta te ćemo na tome raditi tijekom cijele godine. Drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca 2016. godine ponovno ćemo se zajedno okupiti i pokazati ono što smo napravili.