Pomorska škola Bakar nositelj EU projekta

vrijednog 211 tisuća Eura za povećanje konkurentnosti učenika – budućih pomoraca na tržištu rada

skola_bakar

Pomorska škola Bakar

U Pomorskoj školi Bakar započinje se s provođenjem EU projekta namijenjenog uvođenju inovativnih tehnologija i izvannastavnih programa. Svrha projekta je povećanje konkurentnosti i relevantnosti njihovih učenika, budućih generacija pomoraca, na tržištu rada

Projektni timProjekt namijenjen uvođenju inovativnih tehnologija i izvannastavnih programa u pomorske škole započeo je s provođenjem u Pomorskoj školi Bakar. Projekt je vrijedan 211 tisuća Eura, a financira ga Europska unija kroz višegodišnji operativni program za razvoj ljudskih resursa u Hrvatskoj.

Projekt „Od obrazovanja do zapošljavanja kroz modernizaciju kurikuluma pomorskih strukovnih škola“ se provodi u suradnji Pomorske škole Bakar, Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, Hrvatske udruge poslodavaca te Sindikata pomoraca Hrvatske i trajat će kroz narednu godinu, do 21. rujna 2013. godine.

Cilj projekta je razvijanje novih mogućnosti strukovnog obrazovanja u pomorskim školama te podizanje kapaciteta za pružanje praktičnih znanja koja učenicima omogućuju da s više praktičnih vještina uspješnije konkuriraju na tržištu rada. Konkretno to znači povećanu zapošljivost pomoraca –bivših učenika škola partnera, kroz fakultativnu nastavu učenika završnih razreda i stjecanje dodatnih svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca za programe izobrazbe RO-RO i Passenger ship safety te Tanker safety, razvoj i provjeru sustava za upravljanje učenjem na daljinu (LMS), razvoj on-line obrazovnih sadržaja za LMS te poboljšanu komunikaciji s regionalnim čimbenicima u pomorstvu.

Na konferenciji za medije u Pomorskoj školi u Bakru, g. Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole u Bakru predstavio je projekt istaknuvši kako je u tradiciji škole obrazovanje učenika za uspješno zapošljavanje u sektoru. Prvi počeci pomorskog školstva u Bakru vezani su za 18. i početak 19. stoljeća, kada je bilo učitelja koji su privatno podučavali. Pomorska škola u Bakru započela je s radom 1849. a 1929.godine uz nautički dobila je i brodostrojarski odsjek. Od tada škola radi na stalnom poboljšavanju programa i prilagođavanju stanju na tržištu rada.

„Danas se učenici obrazuju u tri programa: pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo i tehničar za logistiku i špediciju. Neizmjerno je važno razvijati te programe obrazovanja, kao i programe cijelo-životnog učenja. Naš je cilj da svi učenici i buduće generacije pomoraca dobiju konkretne vještine s kojima će biti konkurentna snaga na domaćem i regionalnom tržištu. Obrazovanje pomoraca uvođenjem novih tehnologija kao i podizanje sigurnosti na brodovima sve je zahtjevnije, te pomorska učilišta imaju zadatak obrazovati stručni kadar koji zadovoljava potrebe pomorskog tržišta, te je samim time sposoban upravljati brodovima visoke tehnologije i velike materijalne vrijednosti“ naglasio je Papeš.

Nenad Seifert, prof. Jelena Brali¦ç, Gordan Pape í, Jasna Bla żevi¦ç_ govorniciU projektu sudjeluje kao partner i Srednja škola „Ambroza Haračića“ iz Malog Lošinja, čija je ravnateljica, prof. Jelena Bralić, naglasila kako je suradnja različitih institucija i škola temelj na kojem se projekt može nastaviti razvijati i nakon njegovog službenog završetka.

„Vrijednost ovakvog projekta je upravo ono što je prepoznala i Europska unija, a to je unaprjeđivanje ljudskih resursa, što ima dugoročne pozitivne posljedice na razvoj i bolju poziciju naših učenika, budućih pomoraca na globalnom tržištu rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje je u prosincu zabilježio 352.714 nezaposlenih osoba. Inicijativa da se to promjeni mora krenuti i odozdo, od škola i udruga te ovakvih projekata“, istakla je Bralić.

Nenad Seifert, direktor riječke podružnice Hrvatske udruge poslodavaca,partnera na ovom projektu također je podržao inicijativu, kazavši kako je za poslodavce neizmjerno važno kroz suradnju s obrazovnim institucijama raditi na tome da radna snaga odgovara potrebama i zahtjevima suvremenog poslovanja.

„Pomorski sektor ima dugu tradiciju i jako je važan za cijelu državu. Međutim, i njega je teško pogodila gospodarska kriza te je upravo zbog toga pod velikim pritiskom da se poslovanje automatizira i učini što efikasnijim. Prvi korak u usklađivanju škola i tržišta rada su upravo ovakve inicijative i projekti koji dovode do modernizacije školskih programa te je stoga i HUP spremno podržao projekt“, rekao je Seifert.

Projekt „Od obrazovanja do zapošljavanja kroz modernizaciju kurikuluma pomorskih strukovnih škola“ EU podupire kroz višegodišnji operativni program za razvoj ljudskih resursa u Hrvatskoj (Multi-Annual Operational Programme for Human Resources Development for Croatia, Instrument for Pre-Accession Assistance, BGUE 04 06-HRD), odnosno kroz dodjelu nepovratnih sredstava za potrebe „Modernizacije školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu sa promijenjenim potrebama tržišta rada“ .