Windows Live Movie Maker

darko_rakic

Darko Rakić

slika1U programskom paketu Windows Live Essentials 2011 jedan od alata je i Windows Movie Maker koji će vam pomoći da svoje videozapise i fotografije pretvorite u izvrsne filmove te da svoje najdraže digitalne uspomene podijelite s obitelji, prijateljima ili cijelim svijetom.

Slika 1. Windows Live Movie Maker

Programom Windows Live Movie Maker možete stvoriti svoj projekt dodavanjem fotografija i videozapisa, raznih prijelaza, vizualnih efekata, teksta i drugih posebnih dodataka koji će vaš film učiniti jedinstvenim, a dodatak glazbe odredit će atmosferu filma. Pomoću mogućnosti AutoFilm možete izraditi sjajne filmove za samo nekoliko trenutaka. Završeni film možete spremiti na računalo za reprodukciju/dijeljenje ili ga objaviti i time podijeliti s drugima pomoću usluge YouTube.

Instalacija

Prije instalacije provjerite posjedujete li minimalne sistemske uvjete:

  • Operacijski sustav: Windows Vista servisni paket 2 (32‑bitna ili 64-bitna izdanja) ili Windows 7 (32‑bitna ili 64-bitna izdanja),
  • Memorija: 1 GB RAM-a (2 GB RAM-a ili više preporuča se za uređivanje videozapisa visoke definicije -HD),
  • Procesor: 2,4 GHz (jednojezgreni procesor) ili brži (za uređivanje HD videozapisa preporuča se procesor s dvije ili više jezgri).

Windows Live Movie Maker može se instalirati s paketom Windows Live Essentials 2011, a postupak je opisan ovdje.

Videoupute za instalaciju programa.

Korisničko sučelje

Sučelje programa sastoji se od nekoliko osnovnih dijelova koji omogućavaju lakše snalaženje u programu. Program je preveden na hrvatski jezik što još više pojednostavljuje rad.

  1. slika2Alatna traka za brzi pristup
  2. Gumb Movie Maker
  3. Kartice s grupama
  4. Grupe s alatima
  5. Zaslon za pregled
  6. Alati za reprodukciju
  7. Ploča scenarija

Slika 2. Korisničko sučelje

Započnite ili otvorite projekt

U programu Windows Live Movie Maker film se stvara iz projekta.

Za početak ćemo objasniti neke od razlika između projekta i filma u programu Movie Maker.

  • Projekt se reproducira u programu Windows Live Movie Maker, a film se reproducira u programu za reprodukciju ili mrežnom pregledniku (kada je film objavljen na webu).
  • Projekt se sprema kao datoteka Windows Live Movie Maker projekta s datotečnim nastavkom .wlmp, primjerice, mojProjekt.wlmp, a film se sprema kao jedna Windows Media Video (WMV) datotekaSlika3 s datotečnim nastavkom .wmv, primjerice, mojFilm.wmv.
  • Projekt sadrži podatke o rasporedu i vremenu prikazivanja fotografija, videozapisa, teksta, glazbe, prijelaza i efekata korištenih u trenutnom projektu koji se nalaze na ploči scenarija (područje u programu u kojemu je prikazan redoslijed fotografija, videozapisa, glazbe i teksta u trenutačnom projektu. Ovo je glavno područje za uređivanje). Film je rezultat spremanja ili objavljivanja projekta kao filma. Sadrži sve fotografije, videozapise, tekst, glazbu, prijelaze i efekte koje ste dodali u jednoj WMV datoteci.
  • Projekte možete otvarati i gledati samo u programu Windows Live Movie Maker, a film možete gledati i vi i drugi korisnici.

Slika 3. Stvaranje i otvaranje projekta

Videoupute za stvaranje ili otvaranje projekta.

Dodajte videozapise i fotografije

Prvi korak u izradi filma je dodavanje videozapisa i fotografija. Nakon toga možete započeti uređivanje projekta. Kada radite izmjene, izvorni videozapis i fotografije neće se promijeniti.

Evo nekoliko načina za dodavanje videozapisa i fotografija u uslugu Movie Maker:

  • Datoteke s fotografijama i videozapisima možete brzo dodati tako da ih povučete iz programa Windows Explorer u Movie Maker.
  • Ako imate digitalne fotografije ili kratke videozapise u digitalnoj kameri, trebate uvesti fotografije i videozapise u računalo prije nego ih dodate u Movie Maker.
  • Ako imate videozapis na videotraci u digitalnoj videokameri (DV), trebate uvesti traku u računalo prije nego što snimku možete koristiti u usluzi Movie Maker.

Slika4Slika 4. Dodavanje videozapisa i fotografija

Uređaji s kojih možete uvesti fotografije ili videozapise:

  • digitalni fotoaparat,
  • memorijske kartice kao što su Secure Digital (SD) ili CompactFlash,
  • CD ili DVD,
  • videokamera koja snima na interni tvrdi disk ili flash memorijsku karticu,
  • videovrpca koja se nalazi u digitalnoj videokameri (DV) ili videokameri visoke definicije (HDV),
  • mobilni telefon koji ste povezali s računalom.

Videoupute za dodavanje videozapisa i fotografija.

Dodajte ili uredite tekst

U Movie Maker možete dodati tekst da biste konačnom filmu dodali vlastite riječi i opise. Primjerice, možete dodati ime osobe kada se pojavi u filmu ili novi naslov na početku te odjavnu špicu na kraju. Nakon što dodate tekst, možete mijenjati njegov izgled u filmu.

Slika5.Slika 5. Dodavanje teksta

Možete dodati sljedeće vrste tekstova, ovisno o tome kako i kada želite da se pojave u filmu:

  • Naslov – tekst se prikazuje kao nova stavka na ploči scenarija prije odabrane fotografije ili videozapisa. Naslov se u filmu prikazuje na jednobojnoj pozadini s tekstom na vrhu.
  • Opis – tekst se prikazuje preko fotografija ili videozapisa u filmu.
  • Odjavna špica – tekst se prikazuje kao nova stavka na kraju ploče scenarija. Odjavna špica u filmu se prikazuje na jednobojnoj pozadini s tekstom na vrhu.

Videoupute za dodavanje teksta.

Dodajte ili uklonite glazbu

Glazba je odličan način za određivanje atmosfere filma, a dodavanje glazbe u Movie Maker vrlo je jednostavno. Možete dodati jednu ili više pjesama koje ćete koristiti u filmu. Pjesme koje dodajete mogu biti različite vrste glazbenih datoteka koje imate na računalu kao što su MP3, WMA ili WAV datoteke.

Slika6Slika 6. Dodavanje glazbe

Videoupute za dodavanje i uklanjanje glazbe.

Rasporedite stavke na ploči scenarija

Nakon što dodate videozapise i fotografije, sve je spremno za uređivanje. Možete započeti s Slika7raspoređivanjem videozapisa, fotografija, teksta i glazbe na ploči scenarija.

Slika 7. Brzo premještanje stavki na ploči scenarija

Možete premjestiti fotografiju ili videozapis na neko drugo mjesto na ploči scenarija ili dodani opis premjestiti tako da se pojavi tijekom prikazivanja neke druge fotografije ili videozapisa. Ako želite da se neka fotografija ili videozapis pojavi više puta, možete ga kopirati i zalijepiti na ploču scenarija.

Videoupute za raspoređivanje stavki na ploči scenarija:

  1. Kliknite stavku koju želite kopirati. Na kartici Osnovno u grupi Međuspremnik kliknite Kopiraj.

Da biste odabrali više stavki, pritisnite i držite tipku Ctrl, a zatim kliknite željene stavke.

  1. Povucite indikator reprodukcije na ploči scenarija do mjesta na koje želite zalijepiti kopiranu stavku (ili stavke). Na kartici Osnovno u grupi Međuspremnik kliknite Zalijepi.

Kopirana stavka zalijepit će se nakon odabrane stavke.

Dodajte prijelaze između fotografija i videozapisa

Prijelaz određuje način na koji se jedan videozapis ili fotografija u filmu zamjenjuje sljedećim. Prijelaz možete dodati i između pozadine naslova i fotografije ili videozapisa. Slika8

Možete odabrati popularan i odličan prijelaz poput leptir kravate ili odabrati dinamičnije prijelaze kao što su pruge ili smrskano. Izbor je vaš i ovisi o tome kakav izgled filma želite.

Slika 8. Dodavanje prijelaza

Videoupute za dodavanje prijelaza.

Izradite film pomoću AutoFilma

AutoFilm pomaže u brzoj i jednostavnoj izradi filma. Projektu dodajte željene stavke kao što su fotografije, videozapisi i glazba, a AutoFilm će zatim ubrzati postupak izrade filma tako što će automatski:

  • dodati naslov na početku i odjavnu špicu na kraju projekta,
  • fotografijama u projektu dodati efekte kadriranja i zumiranja, Slika9
  • dodati prijelaze između stavki,
  • promijeniti trajanje fotografija tako da film i glazba u njemu završe istovremeno.

Slika 9. AutoFilm

Videoupute za upotrebu mogućnosti Autofilm.

Objavite film u usluzi YouTube

Slika10Film iz Movie Makera možete brzo objaviti u usluzi YouTube kako biste ga podijelili s obitelji, prijateljima i drugima u samo nekoliko klikova.

Slika 10. Objava filma na YouTubeu

Svoje filmove također možete objaviti i na Facebooku, SkyDriveu, Flickru itd.

Videoupute za objavljivanje filma na YouTubeu.

Spremite film na računalo

Slika11Nakon što dovršite uređivanje projekta u Movie Makeru, spremni ste za završni korak — spremanje projekta kao filma. Film možete spremiti na računalo tako da ga možete otvoriti i pogledati pomoću nekog od programa za reprodukciju kao što je Windows Media Player. Nakon što spremite film, možete ga podijeliti s drugima.

Slika 11. Spremanje filma na računalo

Pri odabiru postavke za spremanje filma na računalu razmotrite:

  • Kvalitetu videozapisa u projektu te način reproduciranja filma. Primjerice, ako vaš film sadrži videozapis visoke razlučivosti (HD) i film namjeravate reproducirati na računalu, preporučujemo da odaberete jednu od postavki visoke razlučivosti — 1080p ili 720p (ovisno o HD videozapisu u filmu). S druge strane, ako u projektu imate videozapis standardne razlučivosti i namjeravate reproducirati film na računalu, odaberite postavku Standardna razlučivost (Za računalo).
  • Razmjer proporcija fotografija i videozapisa te projekta. Ako sve fotografije i videozapisi imaju isti razmjer proporcija kao i projekt, odaberite postavku koja odgovara razmjeru proporcija fotografija i videozapisa te projekta. Time ćete spriječiti pojavljivanje crnih traka gore i dolje, lijevo i desno ili sa svih strana u konačnom filmu. Ako fotografije i videozapisi imaju različite razmjere proporcija, moći ćete odabrati postavku razmjera proporcija kinoprikaza (16:9) ili standardnog (4:3) razmjera proporcija.
  • Namjeravate li film dijeliti e-poštom, prenijeti ga na prijenosni uređaj ili mobilni telefon. Ako namjeravate dijeliti film, odaberite jednu od postavki kojom se stvara manja filmska datoteka za e-poštu (za slanje filma kao privitka u poruci e-pošte) ili za mobilni uređaj (za prenošenje na mobilni telefon ili prijenosni uređaj).
  • Količinu raspoloživog prostora na tvrdom disku. Ako na tvrdom disku računala imate malo raspoloživog prostora, odaberite nižu postavku koja će stvoriti manju filmsku datoteku od spremanja filma pri višoj postavki.

Videoupute za spremanje filma na računalo.

Jedna misao o “Windows Live Movie Maker

  1. Povratni ping: Pogled za učenje i razgibavanje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.