Windows Live Messenger

matija_blagus

Matija Blagus

U današnje vrijeme postoji mnogo programa za dopisivanje u stvarnom vremenu. Iako je izbor velik, najviše ih se koristi tek nekoliko, a Windows Live Messenger je jedan od njih. On je sastavni dio paketa Windows Live Essentials i zauzeo je veliki dio tržišta zbog jednostavnosti i mogućnosti koje pruža korisnicima. Iako su inačice programa tijekom godina dobivale nove funkcionalnosti, sučelje se gotovo i nije mijenjalo. U najnovijoj verziji Windows Live Messengera sučelje je prilagođeno novim funkcijama, a uz standardne funkcije možete dijeliti datoteke, slike, radnu površinu, slati razne datoteke, ostvarivati videopozive i još puno toga.

Kratki pregled mogućnosti Windows Live Messengera možete pogledati ovdje.

Instalacija i pokretanje programa

Kako biste koristili Windows Live Messenger, najprije ga instalirajte na svoje računalo. Sistemski preduvjeti za korištenje jednaki su kao i za kompletni paket Windows Live Essentials. Jedina je razlika u tome da za korištenje HD (high definition) videopoziva morate imati i odgovarajuću kameru. Postupak instalacije opisan je ovdje.

Nakon uspješne instalacije i pokretanja programa otvorit će se prozor za prijavu.

imageSlika 1. Prozor za prijavu

U predviđena polja upišite svoje Live ID korisničke podatke kako biste se mogli prijaviti i koristiti program.

Videoupute za instalaciju i prijavu u Windows Live Messenger dostupne su ovdje.

Novosti

Novi Messenger ima nekoliko mogućnosti koje nisu bile dostupne u prijašnjim verzijama. Messenger je bio prvi IM (instant messaging) klijent koji je službeno podržao HD videopozive (videopozive visoke rezolucije). Za to je potrebna HD videokamera koja se danas može nabaviti u svakom malo opremljenijem dućanu informatičke opreme po povoljnoj cijeni. Na taj način možete bez problema komunicirati sa svojim prijateljima uz vrhunsku sliku, bez potrebe za skupim videokonferencijskim uređajima. Druga od novosti je veća integracija s društvenim mrežama. Za sada je dostupna integracija s tri najveće i najpoznatije mreže: Facebookom, MySpaceom i LinkedInom. Integracija se sastoji od prikaza statusa prijatelja na povezanim društvenim mrežama, ali i mogućnosti direktne komunikacije s njima. To znači da na jednom mjestu možete vidjeti statuse svih svojih prijatelja na svim društvenim mrežama koje ste integrirali u svoj račun te se i dopisivati s onima koji su prijavljeni, a da se vi sami ne trebate prijaviti na tu mrežu. Ovo je iznimno zgodna mogućnost jer na jednom mjestu omogućava komunikaciju sa svim kolegama, bez imageobzira gdje su prijavljeni. Naravno, dijeljenje statusa u Messengeru vidljivo je i na vašim društvenim mrežama. Takvo prilagođavanje društvenim mrežama zahtijevalo je i promjene sučelja pa je, uz dosadašnji standardni prozor s kontaktima, lijeva strana proširena za prikaz ažuriranih statusa vaših prijatelja.

Slika 2. Novo sučelje u Messengeru

Slika 2. prikazuje povezivanje s društvenim mrežama. U okviru Povezivanje usluga treba kliknuti na ikonu odgovarajuće mreže te nakon toga unijeti korisničke podatke odabrane društvene mreže. Na taj način u lijevom stupcu možete vidjeti ažuriranja svojih prijatelja s dodanih društvenih mreža.

Slike profila i teme

Slike našeg profila i teme za program možemo mijenjati. Za promjenu slike koristite ove upute.

Teme za program omogućavaju postavljanje poosobljenog izgleda, odnosno pozadine programa prema našim željama. Postavljanje teme je vrlo jednostavno, a videoupute su dostupne ovdje.

Upravljanje kontaktima i sučeljem

Na raspolaganju su i standardne mogućnosti poput dodavanja prijatelja i prihvaćanja kontakata. U sljedećim filmovima možete pogledati kako dodati prijatelje u svoju mrežu ili prihvatiti zahtjev za prijateljstvo s nekom osobom:

1. Dodavanje prijatelja

2. Prihvaćanje kontakata

imageUkoliko vam više odgovara kompaktno sučelje te ne želite povezati Messenger s društvenim mrežama, možete jednostavno postaviti „minimalno“ sučelje. Klikom na svoje ime i prezime iz padajuće liste odaberite mogućnost Prebaci na kompaktan prikaz kako biste vratili kompaktno sučelje.

Slika 3. Kompaktni prikaz

Glasovni i videopozivi

U novoj su verziji mogući i videopozivi visoke kvalitete, ali i obični glasovni pozivi. Glasovni pozivi su s nama već neko vrijeme, a za ponavljanje gradiva može poslužiti sljedeći videozapis.

Da bismo vidjeli sugovornika, možemo koristiti mogućnost videopoziva. Za to nam je potrebna web kamera (obična ili s HD rezolucijom slike). Korištenje videopoziva je vrlo jednostavno što možete vidjeti u sljedećem videzapisu.

Dijeljenje datoteka i fotografija

Dijeljenje slika i fotografija je jedna od mogućnosti koju često koristim jer omogućuje brzo dijeljenje materijala ili dokumenata s prijateljima i suradnicima. Slanje datoteka ubrzava postupak jer ne moramo sastavljati poruku e-pošte te smo sigurni da će ju korisnik dobiti odmah.

Više informacija o slanju dokumenata i dijeljenju fotografija možete vidjeti ovdje.

Ovo su neke od osnovnih funkcija novog Windows Live Messengera. Vjerujem da ćete i sami pronaći još zanimljivosti koje će vam olakšati svakodnevno komuniciranje s kolegama te prilagoditi Windows Live Messenger svojim potrebama i zahtjevima.

Jedna misao o “Windows Live Messenger

  1. Povratni ping: Pogled za učenje i razgibavanje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.