Europe Anim´Action – završni susret u Belgiji

suzana_delic

Suzana Delić

Nakon dvije godine završen je vrlo ambiciozni Comeniusov projekt Europe Anim´Action u kojemu je sudjelovalo devet škola iz osam zemalja. Hrvatski predstavnik u ovome sjajnom projektu bila je Osnovna škola Horvati iz Zagreba. Nakon susreta škola partnera u Španjolskoj, Češkoj Republici i Grčkoj, završni susret odvijao se od 1. do 8. svibnja u Belgiji, u Fleronu, mjestu pokraj Liegea.

Hrvatski su tim činili učenici Lucija Bilić, Bjanka Bašić, Melita Ostojić, Domagoj Đurić i Margarita Božiković, učiteljica Suzana Delić, koordinatorica projekta te mr. sc. Biserka Matić-Roško, ravnateljica OŠ Horvati.

Nakon opsežnih priprema, proba, učenja renesansnog plesa pod vodstvom profesorice Vlaste Rittig, izrade brošure i plakata o školi i Republici Hrvatskoj, konačno je došlo vrijeme da naš dio predstave uklopimo u veliku završnu priredbu u Belgiji. Na put nas je 1riječima ohrabrenja ispratila profesorica Linda Šimunović-Nakić koja je posljednjih tjedana gotovo svakodnevno naše mlade glumce učila glumi pa i tijekom radnih blagdana.

Naši prvi domaćini bili su učitelji iz Antwerpena gdje smo prenoćili i razgledali ovaj prekrasan grad.

2U Antwerpenu smo posjetili Muzej dijamanata, ali i radionicu čokolade po kojoj je Belgija poznata diljem svijeta.

Idući dan nastavili smo put do Liegea gdje smo se, nakon posjeta školi Institut Sainte-Julienne, udobno smjestili u obližnjem Fleronu.

345

Prvo jutro u Liegeu proveli smo u razgledavanju grada.

6

Poslijepodne smo započeli s napornim probama. Sve ono što su sudionici radili u svojim zemljama, trebalo je povezati u jednu cjelinu. Zahtjevno? Naporno? Teško? Da… Je li vrijedilo? Da, svake sekunde.

7Voditelj projekta Philippe Huvelle, profesorica Diane Ruys, njegova desna ruka te majstor tehnike profesor Geert Heremans preuzeli su vođenje proba i nakon velikog kreativnog kaosa na početku, sve je sjelo na svoje mjesto.

U pauzama proba djevoke su izradile i kulise te je naš renesansni dubrovački balkon bio gotov.

8

Belgijski učenici, koji nisu sudjelovali u predstavi, s profesorima su pripremili zanimljiv projekt. Svaka zemlja sudionik bila je predstavljena plakatima u jednoj učionici, a učenici, koji su se izmjenjivali, morali su na engleskom jeziku odgovarati na pitanja o svakoj državi. Ono što nisu znali, mogli su pitati učenike što je bila izvrsna prilika da belgijski učenici više doznaju o našoj domovini.

910

Nakon tri dana proba stigao je i četvrtak, dan za premijeru. Naš moderni Odisej probudio se u Grčkoj ne znajući tko je. Tražeći svoj identitet, prošao je kroz Hrvatsku, Rumunjsku, Češku Republiku, Italiju, Španjolsku, Portugal te Belgiju u kojoj je shvatio da je europski državljanin. U Hrvatskoj je na poklon dobio kravatu koju je nosio do Brisela.

A ovako je sve izgledalo:

Nakon što su vrijedni učenici u petak odglumili čak dvije predstave pred prepunim gledalištem, u subotu je bilo vrijeme za odmor. Posjetili smo fleronskog gradonačelnika koji nam je uručio darove na prekrasnom primanju.

222324

25Nakon prijema krenuli smo na zasluženi izlet te posjetili Aachen u Njemačkoj i Maastricht u Nizozemskoj.

Na povratku u Zagreb posjetili smo, kako to i dolikuje, glavni rad Europe, Brisel.

26

Osam dana je proteklo u trenu, a osim velikog zadovoljstva učinjenim, zauvijek će nam u sjećanju ostati velika prijateljstva i učenika i profesora. Stotinjak učenika u backstageu je besprijekorno izmjenjivalo mikrofone, kravate, uniforme… Poput pravih profesionalaca.

Stoga se i ne čini nevjerojatnom ideja koja je učiteljima „pala“ na um u uredu ravnatelja u Fleronu – ovu bismo predstavu mogli izvesti u Briselu u Europskom parlamentu. Pa gdje još možete vidjeti stotinjak učenika iz osam zemalja kako zajedno glume u istoj predstavi, svaki na svome jeziku…

Jedna misao o “Europe Anim´Action – završni susret u Belgiji

  1. Povratni ping: Pogled za učenje i razgibavanje | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.