Pregled programskog paketa Windows Live Essentials 2011

matija_blagus

Matija Blagus

slika1Windows Live Essentials je skup besplatnih programa koji korisnicima omogućuje jednostavno međusobno komuniciranje, dijeljenje fotografija, filmova, korištenje e-pošte, društveno umrežavanje i slično. U svojem najnovijem izdanju donosi mnogo novosti. Svaki od programa doživio je značajne promjene te su, uz promjenu grafičkog sučelja, dodane nove zanimljive i iznimno korisne funkcije. Povezivanje s raznim društvenim mrežama i servisima omogućeno je kroz sve programe unutar Windows Live Essentialsa te je na taj način omogućena brža i jednostavnija komunikacija i razmjena podataka. Dostupan je za sve korisnike operacijskog sustava Windows Vista i Windows 7 na 48 jezika, uključujući i hrvatski.

Novi paket Windows Live Essentials možete preuzeti ovdje, a dostupni su sljedeći programi:

 • Messenger
 • Galerija fotografija
 • Movie Maker
 • Mail
 • Writer
 • Obiteljska sigurnost
 • Windows Live Mesh
 • Messenger suradnik
 • Bing – traka
 • Outlook Packet Connector
 • Microsoft Silverlight

Instalacija

Nakon preuzimanja paketa, pokrenite datoteku wlsetup-web.exe čime ćete pokrenuti čarobnjaka za instalaciju (donja slika).

slika2

Možete instalirati cijeli paket sa svim programima ili odabrati programe prema vlastitom izboru.

Messenger i Messenger suradnik

Većini je korisnika iz paketa Windows Live Essentials najpoznatiji upravo Messenger. Najnovija verzija omogućava videorazgovore s prijateljima u HD (High Definition) kvaliteti, uz uvjet da posjedujete odgovarajuću web kameru. Sučelje programa je prošireno te je slika3dodana podrška za društvene servise što omogućuje povezivanje vaših Facebook, MySpace i LinkedIn računa s Messengerom pa se pomoću jedinstvenog sučelja mogu pratiti svi događaji na vašim omiljenim društvenim mrežama.

Messenger će sa svih povezanih računa društvenih mreža prikazati najnovije statuse, filmove, slike i slično. Možete vidjeti i koji je od vaših prijatelja dostupan te ga direktno kontaktirati preko Messengera ili preko neke od društvenih mreža. Sučelje je pojednostavljeno što omogućava brzo snalaženje i olakšano korištenje samog programa. Uz Messenger se nadovezuje i Messenger suradnik koji omogućuje dijeljenje i komentiranje zanimljivih mrežnih stranica s vašim prijateljima. Neke od zanimljivih tema pomoći i uputa za korištenje možete naći na ovoj stranici.

Galerija fotografija

Galerija fotografije doživjela je neke izmjene u sučelju kako bi se što bolje integrirala u samu okolinu novih Windowsa. Uređivanje slika dobilo je nekoliko novih mogućnosti i poboljšanja te je unaprijeđena mogućnost dijeljenja fotografija i njihovo postavljanje na razne servise. Označavanje osoba, ocjenjivanje slika, stvaranje panoramskih slika te pretraživanje slika prema zadanoj osobi samo su neke od mnogih funkcija koje nudi ovaj program.

Prikaz nekih od mogućnosti možete vidjeti na donjoj slici.

slika4

Više o Galeriji fotografija možete vidjeti ovdje.

Movie Maker

slika5Movie Maker je alat namijenjen uređivanju, organiziranju i dijeljenju videodatoteka. S ovim alatom vrlo jednostavno možemo napraviti razne videozapise s efektnim dodacima. Od dostupnih fotografija i pozadinske glazbe u nekoliko jednostavnih koraka možemo stvoriti dojmljiv videozapis te ga podijeliti s našim prijateljima na društvenim mrežama direktno iz samog programa. Svoje videozapise možemo spremiti na YouTube, Facebook, SkyDrive i dr. Unaprijeđene su mogućnosti uvoza s raznih uređaja i spremanje na razne medije i uređaje u standardnoj i HD kvaliteti slike.

Detalji o programu su dostupni na sljedećoj mrežnoj adresi.

Mail

slika6Slanje e-pošte, organiziranje rasporeda obaveza, uređivanje kontakata i još mnoštvo toga pruža nam program Mail. Pomoću ovog programa možete koristiti sve svoje račune e-pošte. Program nudi mogućnost izrade vlastitih kalendara obaveza, rasporeda, organizaciju e-pošte po raznim grupama i slično. Iako ne posjeduje sve mogućnosti koje ima Office Outlook, Windows Live Mail je zasigurno program koji će zadovoljiti sve kućne korisnike.

Više o Mail programu možete naći ovdje.

Live Mesh

Ukoliko želite pristupiti svojim podacima s bilo kojeg računala spojenog na internet, a da ne koristite vanjske diskove, potreban vam je Live Mesh. Ovaj slika7program omogućava sinkronizaciju podataka sa SkyDrive mrežnim diskom. Uz to možete sinkronizirati i favorite iz Internet Explorera te postavke iz svojeg Officea. SkyDrive je usluga koja omogućava da na vlastiti mrežni disk spremite do 5 GB podataka. Sinkronizacija podataka dostupna je i na Mac OS X operacijskom sustavu.

Detalje o programu možete potražiti ovdje

Writer

slika8Svi ljubitelji blogova zasigurno će ovaj program smatrati vrlo korisnim. Naime, Windows Live Writer je program namijenjen uređivanju osobnih blogova. Dostupni su najpopularniji blog servisi kao što su WordPress, SharePoint, Windows Live Spaces i drugi. Ukoliko želite pokrenuti vlastiti blog, zasigurno će vam pomoći upute autorice Gordane Sokol.

Obiteljska sigurnost

Obiteljska sigurnost služi za filtriranje nepoželjnih sadržaja za djecu. Program se slika9nadovezuje i nadopunjuje funkcije koje su ugrađene u Windowsov operacijski sustav te pruža potpunu kontrolu na dječjim korisničkim računima. S ovim programom možete blokirati pristup neželjenim mrežnim stranicama, ograničiti pokretanje određenih programa i igara, odrediti koliko se dnevno može koristiti računalo i slično, s glavnim ciljem zaštite djece.

Detalji o programu dostupni su na ovoj adresi.

Bing traka

Bing traka je dodatak Internet Exploreru koji omogućuje da brzo pristupite tražilici, pročitate elektroničku poštu, ali i podesite sigurnosne postavke. Traka je prilagodljiva te ju možete namjestiti prema vlastitim potrebama.

slika10

Paket Outlook Connector

slika11Ukoliko posjedujete Outlook, paket Outlook Connector će vam omogućiti primanje pošte s Hotmail računa. Dostupna je kompletna sinkronizacija s Hotmail uslugom što, naravno, uključuje e-poštu, kalendare i kontakte. Ovaj paket omogućuje i da u Outlooku vidite društvena ažuriranja vaših prijatelja.

Microsoft Silverlight

slika12Microsoft Silverlight je dodatak za preglednik koji omogućuje interaktivni prikaz mrežnih stranica. Silverlight je zasebna mrežna platforma koja omogućuje da programe pokrećete na računalu, preko mreže ili mobitela. Neovisno o uređaju koji koristite, uz pomoć ovog dodatka je uvijek dostupno interaktivno prikazivanje mrežnih stranica.

Windows Live Essentials 2011 programski paket nudi mnoštvo različitih i korisnih alata koji nam mogu ubrzati rad i značajno pomoći u svakodnevnim poslovima. Svi su alati besplatni i prevedeni na hrvatski jezik, a jednostavnost njihova korištenja i mogućnosti koje nude zasigurno će privući mnoge korisnike – od početnika do profesionalaca.

Jedna misao o “Pregled programskog paketa Windows Live Essentials 2011

 1. Povratni ping: Pogled s motivacijom | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.