Latvijski projekt – Digitalne nastavne pripreme u OneNoteu

zane_matesovica

Zane Matesoviča

U okviru Microsoftovog programa „Partners in Learning“ u Latviji je pokrenut zanimljiv projekt „Digital lesson plans in OneNote“ – Digitalne pripreme za nastavu u OneNoteu.

slika1

Ciljevi projekta bili su prepoznati i podržati aktivne i nadarene učitelje koji koriste mogućnosti informacijske tehnologije za razvoj inovativnih i kreativnih nastavnih materijala i koji su to iskustvo spremni podijeliti sa svojim kolegama. Projekt ne samo da je pridonio razvoju suvremenih metoda poučavanja, nego je potaknuo stručnu suradnju i komuniciranje između učitelja i nastavnika te bolje međusobno razumijevanje između nastavnika i učenika.

Projekt je pokrenut u travnju 2010., a u njemu je sudjelovalo 15 nastavnika iz različitih škola. Završna radionica održana je 25. studenog uz razmjenu iskustva i podjelu diploma/potvrda.

Na početku projekta svi su sudionici prošli dvodnevni seminar o korištenju programa OneNote tijekom kojeg su naučili kako samostalno stvarati bilješke i radne planove, osmišljavati predloške za pripreme, objavljivati i dijeliti onenote1bilješke. Nakon tog su seminara podijeljeni u timove i dobili su zadatak osmisliti i napraviti pripreme za nastavu. Vođe timova bili su zaduženi da članove potaknu, ohrabre i pomognu im u ostvarivanju zadataka. Učitelji su napravili suvremene nastavne pripreme za deset različitih nastavnih predmeta korištenjem okruženja OneNoteovog programa.

Ovim projektom stvoreno je puno više od samog skupa digitalnih nastavnih priprema. Sudionici projekta stvorili su novi, potpuno drugačiji pristup učiteljskom pripremanju za nastavu. Korištenjem OneNoteovog okruženja učitelji mogu na jednom mjestu imati planove, pripreme, prezentacije, bilješke, obrazovne sadržaje, kriterije za ocjenjivanje itd. Na taj način sami stvaraju digitalni metodički priručnik koji je u potpunosti prilagođen njihovim potrebama te jednostavno djeljiv i prenosiv.

Digitalni nastavni materijali pripremljeni su za biologiju, prirodoslovlje, fiziku, geografiju, latvijski jezik i književnost, engleski jezik, matematiku, informatiku, ekonomiju, društvene znanosti i likovnu umjetnost.

Rezultati projekta bit će dostupni učiteljima u okviru lokalnog slika2portala za inovativne učitelje www.skolotajs.lv. Vjerujemo da će ti materijali poslužiti kao primjeri dobre prakse ostalim učiteljima te ih potaknuti da postojeće materijale prilagode svojim potrebama i naprave nove pomoću programa OneNote.

Jedan od sudionika projekta, ravnatelj i nastavnik informatike u srednjoj školi Auce, Frīdis Sarcevičs, rekao je: „To je bio vrlo zanimljiv i vrijedan projekt. U programu OneNote možete kombinirati zajedno vrlo raznolike i različite sadržaje, na jednostavan način stvarati, obnavljati i koristiti svoje prezentacije. Svi materijali mogu biti spremljeni online, tako da nastavnik nije vezan za određeno mjesto ili računalo. Uz sve to OneNote se jednostavno usklađuje s interaktivnom bijelom pločom. Microsoft OneNote je jedan od najuspješnijih programa trenutačno dostupnih, primjeren je za rad u razredu, za razliku od mnogih drugih programa koji ne pružaju takve mogućnosti.“

Mogućnosti OneNotea koje su sudionicima bile vrlo korisne i zanimljive, a da ih nisu ranije koristili su:

  • može se napraviti prava digitalna bilježnica u koju se „ubacuju” različite vrste datoteka,
  • može se napraviti priprema za nastavu koja sadrži prezentacije, tekstove, slike, zvučne i videozapise, poveznice itd.
  • onenote2jednostavan je za korištenje uz interaktivnu bijelu ploču (popis sadržaja, alati za crtanje…),
  • jednostavno kopiranje dijelova zaslona (screen clipping),
  • korištenje i snimanje zvučnih i videozapisa izravno na OneNote stranice (potrebni su mikrofon i mrežna kamera).

Na ovim stranicama pogledajte blog jednog sudionika projekta.

Pogledajte i nekoliko primjera priprema za nastavu napravljenih u ovom projektu:

Pogledajte fotoalbum na sljedećoj stranici.

Jedna misao o “Latvijski projekt – Digitalne nastavne pripreme u OneNoteu

  1. Povratni ping: Pogled s veseljem | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.