OŠ Bilje – škola s rekordnim brojem eTwinnera u Hrvatskoj

ankica_bilandzic

Ankica Bilandžić

Prije nepunih godinu dana Osnovna škola Bilje aktivno se uključila u Program za cjeloživotno učenje koji u Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe EU. Korisnici smo potprograma Comenius koji omogućuje suradnju između vrtića, osnovnih i srednjih škola diljem Europe. Sudjelovanjem u pojedinim aktivnostima Programa potičemo učenje i razumijevanje raznolikosti europskih kultura i jezika te podižemo razinu kvalitete obrazovanja u našoj školi. Slijedimo imageciljeve programa za cjeloživotno učenje, a to su stvoriti napredno društvo znanja, održivi ekonomski razvoj, veći broj kvalitetnijih poslova te jaču društvenu koheziju. Program potiče suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, razvijanje tolerancije i multikulturalnosti, a istovremeno sudionike priprema za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada.

Kao dio programa Comenius pokrenut je i portal eTwinning.net kako bi se europske škole imagekorištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije potaknule na suradnju. Isto tako, pružanjem računalne podrške, alata i usluga, eTwinning školama omogućava brz i jednostavan način stvaranja školskih partnerstava u bilo kojem području. Svaka osoba iz obrazovnog sustava koja se registrira na eTwinningu naziva se eTwinner.

S naših sedam eTwinnera vodeća smo škola u Hrvatskoj u kojoj do danas na tom portalu ima sveukupno 256 učitelja i ostalih zaposlenika osnovnih škola te preko 110 000 iz Europske zajednice. Virtualna projektna partnerstva do sada su ostvarili naši učitelji engleskog jezika, razredne nastave, matematike, vjeronauka, ali i tajnica škole, koja je istovremeno i jedan od tri hrvatska ambasadora za eTwinning i čija je misija povećati broj aktivnih sudionika portala u cijeloj Republici Hrvatskoj.

imageKako sve ne bi ostalo samo u virtualnoj domeni, naši su eTwinneri, zahvaljujući svom predanom radu na Portalu, ostvarili značajan broj mobilnosti, odnosno odlazaka u zemlje Europske zajednice radi profesionalnog stručnog usavršavanja, kontaktnih seminara te pripremnih posjeta partnerskim školama s ciljem dogovaranja budućih zajedničkih multilateralnih projekata. Tako smo preko Agencije za mobilnost i programe EU, a uz financijsku potporu Europske zajednice, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Općine Bilje posjetili Belgiju, Finsku, Italiju, Sloveniju, Tursku, Veliku Britaniju i Poljsku. Trenutno se pripremamo za posjet Francuskoj i ponovno Turskoj. S ukupno 15 škola iz isto toliko država pripremamo 4 Comenius projekta koje planiramo kandidirati na Natječaj za cjeloživotno učenje za Republiku Hrvatsku za 2011. godinu (www.mobilnost.hr).

imageDok čitate ovaj tekst, mi smo ponosni domaćini učenicima i učiteljima iz partnerske škole iz Kisnane iz Republike Mađarske, koji su nam došli u uzvratni posjet te upoznaju život i rad naše škole kao što su naši učitelji i učenici upoznali njihovu kada su prije nekoliko tjedana bili u ulozi gostiju…

Ovo je samo jedna od aktivnosti u projektu ACES (Academy of Central European Schools) koji provodimo i u koji smo po prvi put ugradili mobilnost učenika, na njihovo veliko zadovoljstvo. OŠ Bilje čvrstog je uvjerenja da se u mobilnosti izvrsno uči za život, a ne za školu.

Neka ovo bude poziv svima na zajedničko, partnersko putovanje na cjeloživotno učenje uz pomoć portala www.etwinning.net te uz stalnu podršku vaše eTwinning ambasadorice Ankice Bilandžić, tajnice OŠ Bilje.

Jedna misao o “OŠ Bilje – škola s rekordnim brojem eTwinnera u Hrvatskoj

  1. Povratni ping: Pogled s veseljem | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.