Održana radionica za BIG škole

Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije

Budi internet genijalac 2023 – 2026

Sažetak

U utorak, 28. svibnja 2024. godine, održana je radionica za učitelje škola sa sjevera Hrvatske koje su kroz projekt Budi internet genijalac 2023. – 2026. postale nove BIG škole. Radionica, održana u Osnovnoj školi Tužno, bila je vrlo uspješna zahvaljujući aktivnom sudjelovanju učiteljica i organizaciji udruge Suradnici u učenju. Učiteljice su sudjelovale u različitim aktivnostima, uključujući društvenu igru i kvizove, te su na kraju primile zaslužene pločice za svoje škole.

Ključne riječi: radionica, učitelji, BIG škole, digitalna sigurnost, edukacija.

Uvod

viber_slika_2024-06-11_18-34-02-254Radionica za učitelje škola sa sjevera Hrvatske, održana u utorak, 28. svibnja 2024., okupila je učiteljice iz novih BIG škola, koje su kroz projekt Budi internet genijalac 2023. – 2026. stekle ovaj status. Događaj je održan u Osnovnoj školi Tužno, gdje su sudionice ljubazno dočekale djelatnice škole i polaznice radionice. Ova radionica bila je dio šireg projekta usmjerenog na edukaciju i osposobljavanje učitelja za primjenu digitalnih alata i sigurnost na internetu, uz poseban naglasak na aktivno sudjelovanje i praktične aktivnosti.

Središnji dio

Učiteljice su svojim pozornim slušanjem, suradnjom i aktivnim uključivanjem učinile ovu radionicu vrlo uspješnom. Članice udruge Suradnici u učenju, Gordana Sokol i Gordana Lohajner, tijekom radionice su opisale glavna područja djelovanja udruge, predstavile projekte i aktivnosti koje udruga provodi te istaknule suradnju udruge s Googleom i projekt Budi internet genijalac. Ovaj projekt, koji se provodi od 2021. godine, usmjeren je na edukaciju djece, roditelja i učitelja o sigurnom i odgovornom korištenju interneta.

Radionica je bila edukativna, ali i zabavna. Učiteljice su imagesudjelovale u društvenoj igri Budi internet genijalac – U potrazi za boljim internetom, koja je nastala u sklopu prvog dijela projekta BIG. Ova igra je osmišljena kako bi djeci i odraslima približila koncept sigurnog korištenja interneta kroz interaktivnu i zabavnu aktivnost. Učiteljice su se natjecale i surađivale, što je dodatno osnažilo njihovu motivaciju za sudjelovanje u projektu.

Voditeljice radionice realizirale su tri aktivnosti koje su dio radionice osmišljene za rad s roditeljima i djecom. Prva aktivnost bila je razgibavanje nakon dugotrajnog sjedenja, što je pokazalo koliko je važno uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevni rad, posebno nakon dugotrajnog sjedenja pred ekranima. Ova aktivnost potaknula je učiteljice na razmišljanje o važnosti fizičkog zdravlja u digitalnom dobu.

viber_slika_2024-06-11_18-33-10-497Druga aktivnost uključivala je pisanje na listić s otiskom stopala, gdje su učitelji upisivali svoje pozitivne tragove, poput uspjeha, ponosa, hobija i interesa. Cilj ove aktivnosti bio je osvijestiti učitelje o značaju digitalnog traga i kako se prema njemu lako može prepoznati vlasnik. Ova aktivnost također je poslužila kao podsjetnik na važnost pozitivnog i odgovornog digitalnog identiteta.

Treća aktivnost obuhvatila je kvizove u Kahootu. Prvi kviz bio je usmjeren na prepoznavanje logotipa društvenih mreža, što je potaknulo učiteljice na razmišljanje o vizualnoj pismenosti i prepoznavanju brendova. Drugi kviz odnosio se na određivanje dobnih granica djece i mladih za korištenje društvenih mreža, što je otvorilo raspravu o sigurnosti i odgovornom korištenju digitalnih platformi.

Unatoč nevremenu i jakoj kiši, radionica je protekla u pozitivnom duhu, s obiljem smijeha, zabave i dobrog raspoloženja. Na kraju radionice, nove BIG škole zasluženo su primile pločice koje će ponosno postaviti na vidljivo mjesto u svojim školama. Ove pločice simboliziraju njihov status i posvećenost projektu Budi internet genijalac.

image

Zaključak

Radionica održana u Osnovnoj školi Tužno bila je veliki uspjeh, zahvaljujući entuzijazmu i angažmanu učiteljica te izvrsnoj organizaciji udruge Suradnici u učenju. Čestitamo školama iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije koje su stekle status Budi internet genijalac škola: OŠ Draškovec, OŠ Tužno i OŠ Fran Koncelak Drnje. Ove škole sada su dio mreže BIG škola koje promiču sigurno i odgovorno korištenje interneta. Iskrene čestitke svim učiteljima na završenim aktivnostima i postignuću koje je omogućilo da njihove škole postanu BIG škole! Radujemo se daljnjim uspjesima i suradnji u okviru projekta Budi internet genijalac.