Sigurno na internetu

brigita_mihajlovic

Brigita Mihajlović

Dan sigurnijeg interneta obilježava se dugi niz godina u OŠ Dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru. Taj dan obilježava se svaki drugi utorak u mjesecu veljači svake godine.

Ove godine smo cijela dva tjedna posvetili temama vezanim za Internet, sigurnom korištenju interneta, zaštiti osobnih podataka, proučavanju dobrih i loših strana interneta.

Velik broj djece svakodnevno provodi mnogo vremena na internetu. Najčešće koriste Internet za surfanje i korištenje društvenih mreža. Neka djeca izgube pojam o vremenu kada koriste mobitel za surfanje i na internetu provedu previše vremena, a nekada znaju i biti na mobitelu do kasnih sati. Bitno je djecu naučiti odgovornom i sigurnom korištenju interneta.

Ključne riječi: Dan sigurnijeg interneta, OŠ Dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru.

Učenici od 5. do 8. razreda naše škole sudjelovali su u brojnim aktivnostima od 7. do 18. veljače 2022. godine.

Aktivnosti učenika

Učenici petih i šestih razreda pogledali su videozapis o sigurnosti djece prije svega i moje online susjedstvo. Nakon pogledanih videozapisa učenici su govorili o svojim iskustvima i dijeljenju osobnih podataka. Na ploči u Padletu nalazila su se pitanja koja su nam pomogla u vođenju razgovora. Link na ploču: https://padlet.com/brigita_tot/osobnaiskustva

Pomoću oblaka riječi prikazali smo aplikacije koje najčešće koristimo i što pomislimo kada čujemo riječ Internet.

Nakon toga učenici su se uključili u online potragu za boljim i sigurnijim internetom koju je pripremila udruga Suradnici u učenju.

Poslije su učenici izrađivali digitalne radove – digitalne plakate u Canvi na temu 10 savjeta za sigurno korištenje interneta.

slika 1slika 2slika 3slika 4slika 5slika 6
Slika 1., 2., 3., 4., 5., 6.: Digitalni posteri učenika izrađeni na satu informatike

Učenici sedmih i osmih razreda govorili su o lažnim vijestima i dezinformacijama, elektroničkom nasilju te kako možemo spriječiti elektroničko nasilje. Učenici su govorili o svojim iskustvima, da li su možda bile žrtve elektroničkog nasilja, te da li su naišli na neku lažnu vijest na internetu. Izrađivali smo oblake riječi o lažnim vijestima.

Nakon toga učenici su se uključili u online potragu za boljim i sigurnijim internetom koju je pripremila udruga Suradnici u učenju.

Poslije su učenici izrađivali digitalne radove – digitalne plakate u Canvi i prezentacije u PowerPoint-u na temu lažnih vijesti i dezinformacija.

slika 7slika 8slika 9slika 10
Slika 7., 8., 9., 10.: Digitalni posteri učenika – Lažne vijesti i dezinformacije

Učenici od petog do osmog razreda izrađivali su stripove na temu Cyber heroja (Nacrtaj Cyber heroja i njegove moći pomoću kojih brani Internet, Nacrtaj kako zamišljaš hakera i što on radi, Moji dobri i loši digitalni tragovi na društvenim mrežama). Jedan rad prijavili smo na natječaj za izradu stripa koslika 11ju je organizirao CARNET / Nacionalni CERT. Najbolji radovi bili su prikazani na online konferenciji Potraga za boljim internetom koja je održana 8. veljače 2022. godine. Naš strip je bio prikazan i nagrađen. Tim je vodila Lucija Bandov, u timu su još bile: Iskra Zvečevac, Lara Kedmenec, Lara Šteler i Dorja Bartolić.

Slika 11: Strip na temu Cyber heroja (strip koji je bio u top 10 radova)

Svi učenici od 5. do 8. razreda su kroz igru provjerili naučeno povodom Dana sigurnijeg interneta, kroz Kahoot kviz.

Učenici vole Kahoot kviz i vole osvojiti prva tri mjesta za koje su bile dodijeljene i diplome.

Nakon provedenih aktivnosti učenici su naučili kako možemo biti sigurni na internetu i da ne smijemo dijeliti svoje osobne podatke. Važno je učenike tijekom cijele godine upozoravati da paze što rade na internetu.

Ove godine smo puno toga radili povodom Dana sigurnijeg interneta i puno toga naučili.

Veselimo se Danu sigurnijeg interneta i iduće godine!