Sigurniji internet uz Minecraft

tea_horvatic

Tea Horvatić

Sažetak

U članku se daje pregled nastavne jedinice o sigurnosti na internetu uz uporabu Minecraft lekcije CyberSafe: Home Sweet Hmm. Učenici osmih razreda sudjelovali su u ovoj lekciji i potom kreirali vlastite smjernice za sigurnost na internetu. Nudi se prilagodba sadržaja uz uporabu Immersive Reader alata te smjernice gdje naći Minecraft lekcije.

Ključne riječi: sigurnost na internetu, Minecraft Education Edition, lekcija

Uvod

Povodom Dana sigurnog interneta, učenici 8. razreda Osnovne škole Strahoninec imali su sat engleskoga u Minecraft Education Edition igri u svijetu lekcije „Cyber Safe: Home Sweet Hmm“ kojoj je cilj poučiti učenike sigurnosti na internetu i da se upoznaju s opasnostima koje postoje te načinima na koje mogu rješavati probleme u stvarnom svijetu.

Kako je Minecraft Education Edition obrazovna verzija istoimene igre, učenici mogu u sigurnom okruženju stjecati potrebne kompetencije, mogu isprobavati različite scenarije koje inače ne bi mogli u stvarnom svijetu. Osim toga, uz 500 trenutno dostupnih lekcija na Minecraftu, učiteljima se nudi mogućnost da uvedu promjenu od razredne rutine i svojim učenicima ponude zabavan sat o nastavnim sadržajima koje inače rade u svom predmetu.

Minecraft u nastavi

Lekciju o Internet sigurnosti donose Mojang i Microsoft, a sam izraz „hmm“ u nazivu lekcije potiče na razmišljanje da svi moramo ponekad stati i razmisliti prije nego što kliknemo na neki link, odgovorimo na neku poruku ili pak preuzimamo sadržaj na internetu. U ovoj igri, Boddy (2022.) navodi da igrači stječu alate kako zaštititi osobne informacije, kako prepoznati pokušaje phishinga ili prijevare i lakše se nositi s tim problemima te da shvate važnost razgovora s odraslim osobama od povjerenja kako bi u online aktivnostima bili sigurni dok se zabavljaju.

Ciljevi ove lekcije su:

  • Shvatiti važnost i prednosti Interneta u svakodnevnom životu.
  • Prepoznati i izbjegavati uobičajene rizike za kibernetičku sigurnost prisjećajući se: “ZAUSTAVI SE i RAZMISLI prije nego što klikneš”.
  • Osvijestiti kako osigurati privatnost osobnih podataka.
  • Potražiti pomoć odraslih osoba od povjerenja ako niste sigurni ili vam je neugodno.
  • Osvijestiti obitelji o njihovoj ulozi u stvaranju sigurnijeg interneta.

U lekciji je prikazano 5 zadataka i tema, a za učitelje je i dostupna prezentacija na engleskom jeziku kako bi se učenici lakše pripremili za samu igru. Teme u igri su:

  • Sastanak s odraslom osobom od povjerenja – ova osoba tijekom igre dijeli savjete i upute
  • Igra s prijateljima online – kako prepoznati nadimak prijatelja u moru duplikata i kao provjeriti nečiji identitet
  • Dijeljenje informacija prijave – igraču se nudi da brže prođe labirint ukoliko podijeli svoje podatke za prijavu
  • Dijeljenje osobnih informacija – tijekom online kupnje došlo je do pogreške i traže se osobne informacije
  • Istraživanje i prikupljanje informacija – uči se o važnosti provjere kvalitete informacija online temeljem čitanja recenzija, preporuka i sl.

Lekcija u osmom razredu

Učenici osmog razreda s lakoćom su rješavali ove zadatke na engleskom jeziku i uspješno su dovršili sve izazove. Kako je sama lekcija bila zamišljena za učenike u dobi od 7 do 12 godina, osmaši su dobili novi zadatak, a to je izraditi što su naučili na jedan Slika1od ponuđenih načina: izraditi svoj Minecraft svijet i u njemu prezentirati savjete za sigurnost na internetu ili izraditi digitalni poster u alatu Canva s istim savjetima. Učenici su surađivali u parovima i manjim skupinama. Oba alata su bila jednako zastupljena, a svoje radove učenici su podijelili s učiteljicom te smo ih vršnjački vrednovali. Radovi učenika dostupni su u ovoj Wakelet kolekciji: https://wke.lt/w/s/lel1kl

Slika 1. Minecraft lekcija o sigurnosti na internetu

Prilagodba čitanja

Učenicima je lekcija bila zanimljiva, a kada se u nastavu unosi Minecraft, razredna atmosfera uvijek je podignuta. Prednost uporabe alata Minecraft u nastavi je što je lako integrirati u rad učenike svih razina znanja. Naime, uz korištenje Immersive Reader – čitača koji pretvara tekst u govor, učenici s teškoćama u čitanju i razumijevanju sadržaja na engleskom jeziku mogu prilagoditi tekst svojim potrebama. U čitaču je moguće mijenjati pozadinu teksta, boju i veličinu slova, razmak između redaka ili pak fokus tijekom čitanja da bude na jednom Slika2retku, dva ili više. Uz integrirani rječnik, ovaj čitač moćan je alat za učenje jezika i razumijevanje pročitanoga kako za starije, tako i za mlađe učenike jer nudi i slikovni rječnik.

Slika 2. Immersive Reader – integrirani čitač

Zaključak

Minecraft Education Edition dostupan je učiteljima i učenicima besplatno uz Office 365, odn. skole.hr identitet. Može se preuzeti na web stranici: https://education.minecraft.net/en-us/get-started/download Ova igra može se koristiti u svim nastavnim predmetima i za različite uzraste, a primjeri mnogih gotovih lekcija slični ovoj su dostupni na web stranicama Minecraft Education Edition. Osim što igra potiče kreativnost, Lynch (2017.) navodi da poboljšava čitanje i razumijevanje pročitanoga, potiče na suradnju i timski rad, promovira programiranje, pisanje i lakše vrednovanje nastavnih ishoda. Gotove lekcije učitelji mogu lako preuzeti i prilagoditi sadržaje potrebama svojih učenika. Za one naprednije, moguće je stvaranje vlastitih nastavnih sadržaja u novim svjetovima prema vlastitim idejama. Zbog toga Minecraft postaje sve popularniji alat u nastavi.

Literatura

  1. Boddy, Z. (7.02.2022.) Minecraft’s ‘CyberSafe: Home Sweet Hmm’ adventure teaches children about internet safety. Windows Central. Dostupno na: https://www.windowscentral.com/minecraft-education-edition-cybersafe-home-sweet-hmm (zadnji pristup 22.02.2022.)
  2. Lynch (29.10.2017.) 10 Classroom Uses for Minecraft. Tech Advocate. Dostupno na: https://www.thetechedvocate.org/10-classroom-uses-minecraft/ (zadnji pristup 22.02.2022.)
  3. Minecraft Education (6.02.2022.) Cybersafe: Home Sweet Hmm. Dostupno na: https://education.minecraft.net/en-us/lessons/cybersafe-home-sweet-hmm (zadnji pristup 22.02.2022.