"Ins and outs of the magic Möbius strip"

evaS_sanjaA

Eva Špalj i Sanja Antoliš

“Ins and outs of the magic Möbius strip” dvogodišnji je međunarodni projekt u okviru potprograma Comenius Multilateralna školska partnerstva. Projekt je odobrila i financira Agencija za mobilnost i programe EU, a traje od kolovoza 2011. godine do rujna 2013. godine. Provode ga škole partneri: XV. gimnazija iz Zagreba, Moise Nicoara National College iz Arada u Rumunjskoj, Devonport High School for Girls iz Plymoutha u Velikoj Britaniji i Justus-von-Liebig-Gymnasium iz Neusäßa u Njemačkoj. Učenici uključeni u program su u dobi od 15 do 18 godina.

Glavna tema projekta je Möbiusova traka koju je 1858. godine opisao njemački matematičar i astronom August Ferdinand Möbius. To je matematički objekt koji se dobije zaokretanjem jednog kraja trake prilikom spajanja u krug. Pokušate li olovkom povući neprekidnu liniju duž takve trake, otkrit ćete da ima samo jednu stranu.

Iako je tema matematička, projekt je interdisciplinaran pa se, osim proučavanja Möbiusove trake u matematici, kroz razne aktivnosti upoznaju svojstva i primjena trake kako u prirodnim tako i društvenim znanostima. Istražili smo i proučili primjene trake u biologiji (DNA), ekologiji (znak za reciklažu), kemiji (aromatske molekule) i fizici (Möbiusova zavojnica i otpornik). U likovnoj umjetnosti, arhitekturi, dizajnu, ali i prozi, poeziji, religiji, Möbiusova traka poticaj je za kreativno stvaranje i izražavanje.

Naša je škola prirodoslovno matematičkog usmjerenja pa smo tijekom provedbe projekta na redovnim tjednim sastancima detaljno obradili teme vezane uz matematiku i fiziku. U matematici smo proučili osnove teorije grafova u ravnini i na Möbiusovoj traci, teorem o četiri boje, Möbiusove transformacije, Möbiusovu funkciju, parametarske jednadžbe Möbiusove trake i Möbiusovu traku u perspektivi. Neke od zadataka koje smo rješavali možete naći na www.mioc.hr. Grupa učenika zadužena za fiziku izradila je Möbiusovu zavojnica i otpornik te istraživala razlike između običnih zavojnica i otpornika i Möbiusovih.

Uz istraživanje i usvajanje novih spoznaja u projektu se razvija osobnost kroz interdisciplinarni pristup i poticanje kreativnosti. Važan je cilj projekta i stjecanje kompetencija za komunikaciju na stranim jezicima s vršnjacima iz Europskih zemalja što se između ostaloga ostvaruje kroz mobilnosti učenika i profesora. Tako se provode projektni tjedni – zajednički posjeti grupa učenika i profesora u zemlje partnere.

1_inicijalni sastanakInicijalni sastanak održan je u rujnu 2011. godine u Plymouthu u Velikoj Britaniji. Na sastanku su se koordinatorice projekta Liliana Lavinia Negrilla iz Rumunjske, Carlette Sandu iz Njemačke, Fotini Morris iz Velike Britanije i Eva Špalj iz Hrvatske upoznale i razradile detalje provedbe projekta.

Prvi projektni tjedan održavao se od 13. do 20. listopada 2011. godine u Njemačkoj. Iz XV. gimnazije sudjelovalo je pet učenika i dvije profesorice. Bio je to tjedan upoznavanja, kako s temom projekta, tako i međusobno. Putovali smo i učili, družili se i razmjenjivali iskustva. Za sudionike projektnog tjedna ovo je bilo posve novo iskustvo, a nakon njega svi su se veselili nastavku rada na projektu.

2_prvi susret s Möbiusovom trakom3_Möbiusova traka u Jeni

Drugi projektni tjedan održan je od 10. do 17. ožujka 2012. godine u Velikoj Britaniji. Sudjelovalo je pet učenika i tri profesorice. Sad smo već znali što možemo očekivati, no čini se da je tjedan nadmašio naša očekivanja. Opet je bio ispunjen aktivnostima, učenjem i druženjem te po riječima učenika sudionika – najbolji tjedan njihovog života.

4_Möbiusova traka u Science Museumu5_radionica u Eden Prijectu

Treći se projektni tjedan održao u Hrvatskoj od 13. do 20. listopada 2012. godine. Ovoga puta odgovornost pripreme projektnog tjedna bila je na nama i željeli smo organizirati tjedan jednako tako lijep i ispunjen kao što smo ih proživjeli u Njemačkoj i UK. U goste nam je došlo dvadeset učenika i sedam profesora iz partnerskih škola, a gotovo svima je to bio prvi dolazak u Hrvatsku. Učenici su bili gosti u obiteljima naših učenika, kao i u prethodnim projektnim tjednima. Na taj su se način mogli bolje upoznati kako međusobno, tako i s običajima zemlje domaćina. Održali smo radionicu o Möbiusovim transformacijama u našoj školi. Kolegice iz likovne umjetnosti su nam pomogle organizirati izložbu radova s te radionice. Gosti, profesori i učenici prisustvovali su nastavi matematike, informatike, fizike, kemije i engleskog jezika. Na Prirodoslovno matematičkom fakultetu smo sudjelovali i predavanju – radionici o čvorovima, posjetili smo Tehnički muzej, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Astronomski centar u Rijeci i Muzej krapinskih neandertalaca. Obišli smo dvorac Trakošćan, prošetali Plitvičkim jezerima, uživali u Opatiji, Motovunu i Poreču. Trenutak rastanka došao je prebrzo, sve nas je obuzela tuga, jer tako smo dobro surađivali cijeli tjedan, kao da smo jedna velika obitelj.

Projektni tjedan u Rumunjskoj održao se od 20. do 27. 4. 2013. godine. Iz naše škole sudjelovale su tri profesorice i šest učenika. Svi sudionici su bili posebno motivirani za ovo putovanje jer je to svima bila rijetka prilika za posjet toj zemlji. I nismo se prevarili, Rumunjska nas je osvojila svojom poviješću, kulturom, prirodnim ljepotama i gostoljubivošću.

11_Alba Iulia12_Sibiu13_radionica u školi u Aradu

Završna konferencija projekta održala se od 12. do 16. lipnja 2013. godine u Neusäβu, Njemačka. Učenici partnerskih škola su predstavili aktivnosti koje su provodili u svojim školama. Održana je izložba svih radova koji su nastali tijekom provođenja projekta. Svi partneri bili su izuzetno zadovoljni projektom i suradnjom tijekom provedbe. Odlučili smo kako ćemo u budućnosti nastaviti suradnju između naših škola.

Jedna misao o “"Ins and outs of the magic Möbius strip"

  1. Povratni ping: Jesenski Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.