eLektire – lektire na dohvat klika

zeljka_markovic_bilic

Željka Marković-Bilić

Ovog nas je ljeta razveselio projekt – eLektire koji je predložilo i poduprlo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i športa, a realizirali su ga Bulaja naklada i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet.

slika1

Na stranicama http://lektire.skole.hr dosad je objavljeno oko 200 cjelovitih djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire, pregršt multimedijskih sadržaja (zvučni i videozapisi), a cilj je da na tim stranicama budu dostupne sve osnovnoškolske i srednjoškolske lektire – preko tisuću naslova! Dakle, zatrebaju li vam Priče iz davnine, Zločin i kazna ili Dundo Maroje, znate gdje trebate tražiti.

Knjige su besplatno dostupne učenicima i studentima, učiteljima i nastavnicima, a za uporabu eLektira potrebno je imati aktivan elektronički identitet (korisničku oznaku) u AAI@EduHR sustavu koju učenici i učitelji mogu dobiti od administratora imenika u svojoj školi.

Tekstovi djela objavljuju se u nekoliko formata: kao interaktivni sadržaj prikladan za pregledavanje na internetu, ali i u PDF formatu koji se može i ispisati te u posebno zabavnom „FLIP“ formatu koji omogućava listanje stranica elektroničke knjige na zaslonu računala.

slika3

Planirano je da projekt u potpunosti bude realiziran do kraja 2010. godine.

Opis stranica

slika2CARNet – Hrvat ska akademska i istraživačka mreža odradio je izvrstan posao – stranice su pregledne i jednostavne za snalaženje. Uz kratku biografiju svakoga pisca nalazi se njegova fotografija, poveznice na sva njegova dostupna djela i na stranice s djelima i autorima koji se spominju u tekstu, a na dnu svake stranice su i poveznice na:

  • stoljeće kojemu pripada stvaralaštvo autora (s popisom pisaca koji su djelovali u tom stoljeću, dostupnim djelima, zvučnim i videozapisima, zanimljivostima),
  • hrvatsku ili svjetsku književnost (prema pripadnosti nacionalnim književnostima),
  • dječju književnost (ukoliko joj pripada),
  • književni pravac.

Svako djelo na početnoj stranici sadrži polazni tekst s napomenom prema kojem je izdanju napisan, status autorskih prava te mogućnost odabira formata za pregledavanje (web, PDF ili FLIP). I ovdje se nalaze poveznice i to na sljedeće stranice:

  • slika5autor,
  • stoljeće,
  • lektira – raspored djela po svim razredima,
  • književna vrsta,
  • književni žanr,
  • pripadnost nacionalnoj književnosti,
  • epoha.

Na dnu stranice su poveznice na djela i multimediju, a daljnje istraživanje ostavljamo svakome od vas.

Kako do željenog djela?

Nakon prijave (login) na naslovnicu, iz izbornika na vrhu stranice možete odabrati svoj sljedeći korak: čitanje novosti, pretraživanje djela po autoru ili naslovu, pregledavanje multimedijskih dijelova ili zanimljivosti.

slika4

Zatim su tu napomene u kojima možete saznati zašto nekih djela ima na popisu, a drugih ne te tražilica.

Do željenog djela možete doći na više načina: pregledom popisa autora, pregledom popisa djela ili korištenjem tražilice. Tražilicu ćete koristiti u slučaju da niste sigurni u podatke o djelu, ali znate ključne riječi prema kojima ćete tražiti, dok napredno pretraživanje nudi pretragu prema elementima vidljivim na donjoj slici.

slika6

Dakle, želite li pronaći djelo u kojemu se spominju domaći, a ne sjećate se ni naslova ni autora djela, u tražilicu upišite ključnu riječ „domaći“ i za rezultat ćete dobiti objašnjenje pojma i popis djela u kojima se spominje vaša ključna riječ.

slika7

Većina tekstova preuzeta je iz projekta Bulaja naklade Klasici hrvatske književnosti. Ono što je novo, zanimljivo i izuzetno korisno svakom učitelju ili nastavniku hrvatskoga jezika su multimedijski dodaci – zvučni i videozapisi pojedinih djela. Posebno bismo naglasili dostupnost videozapisa jer se na jednom mjestu mogu naći videozapisi s isječcima iz kazališnih predstava, TV drama ili filmova nastalih prema književnim djelima.

slika8

Nekoliko prijedloga za korištenje u nastavi

Osim što će učenicima, učiteljima i nastavnicima ove stranice biti od itekako velike koristi, možemo ih iskoristiti i na drugačiji način – direktno u nastavi. Kako?
Željeno djelo može se pročitati na satu, treba nam samo računalo s internetskom vezom. Prednosti:

  • svi će pročitati djelo,
  • vježbat ćemo čitanje – u sebi, naglas, kritičko, interpretativno…,
  • motivirat ćemo učenike za čitanje jer je to tehnička novost koja će u startu imati prednost pred svojom papirnatom inačicom,
  • pogledat ćemo ili poslušati dostupne multimedijske dodatke,
  • učenici će se motivirati za čitanje nekog drugog sličnog djela,
  • školskoj knjižnici ćemo smanjiti troškove za nabavu nekih djela,
  • učenicima ćemo biti cool, što nije zanemarivo Smiješak

Za početak školske godine dovoljno. Inovativne prijedloge uporabe eLektira, ali i svih tehnologija u nastavi možete pokazati i svojim kolegama – pošaljete li ih uredništvu časopisa Pogled kroz prozor.

eLektire su izvrsno štivo za proučavanje na početku nove školske godine pa s njima nastavljam i pisanje svog bloga. Svakako će biti puno riječi o lektiri i ostalim sastavnicama predmeta Hrvatski jezik, ali i o svim temama koje se tiču odgoja i obrazovanja djece i mladih te cjeloživotnog obrazovanja učitelja i nastavnika. Želim vam uspješan i ugodan početak nove školske godine!