Uključite se i vi u Tjedan cjeloživotnog učenja 2010.

lidija_kralj

Lidija Kralj

cjelozivotno_banner_TCU Cjeloživotno učenje je koncept koji obuhvaća učenje u svim životnim razdobljima (od rane mladosti do duboke starosti) i u svim oblicima u kojima se ostvaruje (formalno, neformalno i informalno). Učenje pritom promatramo kao kontinuirani proces koji započinje navikama i iskustvima učenja stečenim u mlađoj životnoj dobi. Cjeloživotno učenje povezano je s ekonomskim ciljevima, no vrlo je važno njegovo djelovanje na aktivniju ulogu pojedinca u društvu te razvijanje individualnih potencijala.

Tjedan cjeloživotnog učenja rezultat je inicijative UNESCO-a pokrenute 1999. godine, a u Republici Hrvatskoj prvi je put obilježen u svibnju 2002. godine. Agencija za obrazovanje odraslih organizirala je njegovo obilježavanje 2008. i 2009. godine. Tjedan je 2009. okupio više od 100 različitih institucija iz cijele države kroz aktivnosti koje su se provodile na sajmovima obrazovanja, okruglim stolovima, radionicama, predavanjima i sličnim sadržajima.Ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja organizira Agencija za obrazovanje odraslih, sada Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Vijeća za obrazovanje odraslih.

cjelozivotno2Tjedan cjeloživotnog učenja 2010. provodit će se pod sloganom UKLJUČIMO S(V)E! od 8. do 15. rujna, a započinje obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti koji se u svijetu obilježava od 1966. godine upravo 8. rujna.
Obilježavanje Tjedna u Hrvatskoj poklapa se s Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Zbog toga je tema vodilja ovogodišnjeg Tjedna poticanje na sudjelovanje u cjeloživotnom učenju, povećanje svijesti svih sudionika procesa obrazovanja, donositelja odluka i cjelokupne javnosti o problemima koje određene društvene skupine imaju pri pristupanju tom procesu, predstavljanje rješenja i primjera uspješnog uključivanja socijalno osjetljivih skupina stanovništva te poticanje daljnjeg razvoja aktivnosti usmjerenih na uključenje svih građana u proces cjeloživotnog učenja.

Zašto cjeloživotno učenje?

Učenje tijekom cijelog života znači da osobe koje nisu stekle odgovarajuća znanja i vještine u procesu svog redovitog školovanja, to mogu nadoknaditi i u odrasloj dobi. S druge strane, učenje u svim životnim razdobljima i svim oblicima daje mogućnost prevladavanja siromaštva i aktivnog uključenja u društvo.
Uz podizanje svijesti o važnosti ulaganja u cjeloživotno učenje, čime se omogućava stjecanje kvalifikacija potrebnih za samoostvarenje i povećanje kvalitete življenja, važno je i poboljšanje obrazovne strukture stanovništva te trajno osuvremenjivanje sadržaja i metoda obrazovanja na svim razinama obrazovnog sustava.

Ciljevi Tjedna cjeloživotnog učenja su:

  • podizanje svijesti o važnosti učenja i motiviranje građana za što većim sudjelovanjem u učenju,
  • povećanje svijesti svih sudionika procesa obrazovanja, donositelja odluka i cjelokupne javnosti o problemima koje određene društvene skupine imaju pri pristupanju tom procesu,
  • predstavljanje rješenja i primjera uspješnog uključivanja u cjeloživotno učenje, osobito socijalno osjetljivih skupina stanovništva,
  • poticanje daljnjeg razvoja aktivnosti usmjerenih na uključenje svih građana u proces cjeloživotnog učenja,
  • povećavanje sudjelovanja institucija u obilježavanju Tjedna.

Više o projektu Tjedna cjeloživotnog učenja 2010. možete pročitati u pripadajućem strateškom planu.

Kako vi možete sudjelovati u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja?

Možete odabrati kako i kojim aktivnostima ćete predstaviti svoj rad i promicati cjeloživotno učenje. Ako ste u mogućnosti, aktivnosti možete organizirati i u suradnji s drugim ustanovama i institucijama s vašeg područja.
Iako je tema vodilja ovogodišnjeg Tjedna Europska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, možete odabrati teme i provoditi aktivnosti koje najbolje odgovaraju vašem području djelovanja.

Neke od aktivnosti na prošlogodišnjem Tjednu bile su dani otvorenih vrata, okrugli stolovi, sajmovi obrazovanja (predstavljanje obrazovnih programa), obrazovne i kreativne radionice, rasprave, kulturna i društvena događanja, predstavljanje knjiga i publikacija, koncerti, kinopredstave, večeri poezije, lutkarske predstave, konferencije za novinare, sportska natjecanja i slično.

Više informacija o prijavi, uključivši i obrasce za prijavu, pronaći ćete na ovim stranicama http://www.aoo.hr/tcu/tcu.html . Prijaviti se možete najkasnije do 6. rujna 2010. godine.

Pogledajte i popis do sada prijavljenih programa i mjesta održavanja.

Tjedan cjeloživotnog učenja možete pratiti i u prijenosu uživo u organizaciji zajednice „Suradnici u učenju“. Raspored predavanja i poveznice za Live Meeting prijenos potražite na portalu www.ucitelji.org.

S obzirom na širok raspon mogućnosti za sudjelovanje u Tjednu cjeloživotnog učenja, pozivamo vas da se i vi uključite. Želimo vam puno uspjeha u provođenju aktivnosti, a svoja iskustva i dojmove podijelite i s nama u nekom od sljedećih brojeva Pogleda kroz prozor.

Izvori informacija:

Hrvatske stranice ASOO o cjeloživotnom učenju
Tjedan cjeloživotnog učenja 2010.
Kako možete sudjelovati u Tjednu cjeloživotnog učenja
Programi cjeloživotnog učenja – stranice AMPEU