Projekt Sigurniji internet 2011.

karmen_toic_dlacic

Karmen Toić Dlačić

Internet je postao prevelik dio naše svakodnevice i svakodnevice naših učenika i djece da bismo njihovu sigurnost na mreži prepustili slučaju. Stoga se tema i obilježavanje Dana sigurnijeg interneta nameće kao obaveza svima koji ozbiljno shvaćaju opasnosti on može donijeti.

Tako smo i mi u OŠ „Fran Franković“ u Rijeci ove godine ozbiljnije pristupili obilježavanju ovog Dana, štoviše, pretvorili smo ga u kompleksan i zahtjevan projekt i protegnuli ga na Mjesec sigurnijeg interneta.

Projekt smo podijelili u 10 faza:

  1. Faza: razgovor sa sedmašima i osmašima i izrada PowerPoint prezentacija i stripova na temu Sigurnost djece na internetu na satovima izborne nastave informatike uoči Dana sigurnijeg interneta 2011.
  2. Faza: 8. veljače 2011. izradili smo prigodni pano u školskom holu pod geslom „To je više od igre, to je tvoj život“ i dijelili letke „Savjeti za roditelje“ svim odraslim osobama koje su taj dan ušle u školsku zgradu (podijeljeno je 30-tak letaka).
  3. Faza: izbor najboljih PowerPoint prezentacija sedmaša i osmišljavanje radionice „Djeca, djeci – učenici, učenicima“ na temu sigurnijeg interneta. Smatramo da djeca najbolje uče jedna od drugih i zato se rodila ideja o učenicima podučavateljima. Radionicu su osmislile učiteljice informatike.
  4. Faza: Prijava učeničkih radova s temom sigurnijeg interneta na http://www.ucitelji.org.
  5. Faza: dogovor s učiteljicama razredne nastave oko termina radionice i tehnička provjera svake učionice nižih razreda. (učiteljice informatike)
  6. Faza: uvježbavanje učenika – voditelja radionica (učiteljice informatike)
  7. Faza: radionica za najmlađe. Učenici sedmih razreda, čije su PowerPoint prezentacije izabrane, vode radionice u nižim razredima. Kako bi bilo uključeno što više učenika, učiteljice informatike izabrale su 13 PowerPoint prezentacija, po jednu za svaki razred, i djelomično ih ujednačile kako bi se svim učenicima nižih razreda reklo najvažnije o sigurnosti na internetu.

Tijek radionice:

  • Predstavljanje učenika koji će voditi radionicu i predaja poklona – letka „Pravila ponašanja djece na internetu“ za oglasnu ploču učionice. Letak je smotan kao „poruka u boci“.
  • Gledanje obrazovnog filma „Znaš li s kim razgovaraš“.
  • Gledanje obrazovnog filma „Sigurnost na netu – OŠ Tučepi“.
  • Prezentiranje PowerPoint prezentacije napravljene na satu informatike (učenici 7. razreda – voditelji radionice).
  • Izrada crteža na temu „Sigurnost djece na internetu – ponašanje na internetu kako bismo bili sigurni“ (učenici nižih razreda).
  • Nakon svake točke, tj. filmova i prezentacije, predviđena je interakcija između učenika nižih razreda i učenika – voditelja radionice.
  1. Faza: priprema radionice za 8. razrede OŠ „Fran Franković“ Rijeka.

Radionicu su osmislile i pripremile socijalni pedagog škole i učiteljica informatike od 5. do 8. razreda.

  • Učenike ukratko upoznati s Danom sigurnijeg interneta i njegovom cilju te ključnim porukama i pojmom cyberbulling.
  • Gledanje filma „Mat je mislio da zna“ i „Meganina priča“ koji konkretno pokazuju što se na internetu može dogoditi ukoliko se neoprezno ponašamo.
  • Obrada priča „Peripetije na mreži“
  • Razgovor s učenicima i zajedničko sastavljanje liste savjeta.
  1. Faza: održavanje radionica s osmašima na satu razrednog odjela.
  2. Faza: izrada panoa u holu škole i izvješća na web stranicama škole nakon održanih radionica.

U ovom zahtjevnom projektu smo do 18. veljače 2011. odradili prvih 6 faza te 8. fazu pripreme radionice za učenike osmih razreda. Preostale su još 3 najkompleksnije faze, održavanje radionica i sređivanje dojmova te izrada izvješća za kraj projekta.

U ovom trenutku možemo reći da je ideja radionica Djeca, djeci – učenici, učenicima, što se tiče učenika sedmih razreda, pun pogodak i da je korist ovih radionica za njih višestruka. Učenici 7. razreda ozbiljno su shvatili svoj zadatak, uzbuđeni su i vesele se radionicama. Marljivo su uvježbavali prezentiranje svojih prezentacija, pazili na dikciju i naglašavanje riječi. Ujedno su i oni naučili kako se treba ponašati na internetu da bi bili sigurni.

Učiteljice razredne nastave spremno su prihvatile „ulazak“ sedmaša među njihove učenike, ustupile satove i pokazale suradnju.

Veselimo se nastavku projekta. Radionice u nižim razredima predviđene su za posljednji tjedan veljače.

Jedna misao o “Projekt Sigurniji internet 2011.

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.