Sigurnosti nikad dosta

ivanka_svaljek

Ivanka Švaljek

I ove se godine OŠ Side Košutić iz Radoboja uključila u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Na satu izvannastavne aktivnosti informatička je grupa postavila poveznicu na stranicu te objavila vijest o Danu sigurnijeg interneta. Učenike smo pozvali da se maštovitim prezentacijama, animacijama, videozapisima, plakatima i sličnim idejama uključe u akciju. Objedinjavanjem i prezentiranjem učeničkih radova u holu škole obilježili smo 8. veljače.

Kao uvod u rad poslužila je anketa učenika osmih razreda koji su na satu informatike napravili grafički prikaz podataka za učenike od 5. do 8. razreda – koliko učenika ima pristup internetu, a koliko ne te koliko učenika ima Facebook profil, a koliko ne.

anketaSlika 1. Grafički prikaz broja učenika koji imaju/nemaju
pristup internetu i Facebook profil

clip_image004Izradili smo i prigodni plakat pod nazivom Sigurnosti nikad dosta s grafičkim prikazom broja učenika naše škole koji imaju/nemaju pristup internetu te učenika koji imaju/nemaju Facebook profil. Na plakatu su istaknuti savjeti za učenike i izložen je u školskom holu.

Slika 2. Plakat se nalazi u školskom holu

clip_image006Izvannastavna grupa pripremila je CARNetove listiće – Sigurniji internet za djecu, napravila prigodne omotnice za sve razrede te u svaku omotnicu upakirala listiće prema broju učenika u razredu. Omotnica je ukrašena, a u njoj se nalazila i uputa kako listiće dalje koristiti.

Slika 3. Omotnice za sve razrede

8. veljače održana je prezentacija „Sigurnosti nikad dosta“ – 8. veljače – Dan sigurnijeg interneta.

Nakon osvrta na obrađenu anketu, istaknuli smo prednosti i nedostatke interneta, savjete za učenike, roditelje, načine zaštite, dali upute o informiranju o računalnoj sigurnosti te istaknuli da i na internetu treba poštivati određena pravila ponašanja koja se mogu pronaći i na ovoj adresi.

Potom je uslijedila igra asocijacija u kojoj su učenici i učitelji otvarali željena polja, zajedno rješavali zadatke i uspješno došli do konačnog rješenja. Ovaj dio prezentiranja učenicima je bio najzanimljiviji jer su u igru bili uključeni i učitelji.

Na kraju su svim razrednicima uručene omotnice s listićima – savjetima za učenike s uputom da dobiveni materijal upotrijebe na satu razrednika, a učenici listiće zalijepe u bilježnicu informatike.

Internet može biti opasan, ali ga se ne treba bojati ako ga pravilno koristimo. Moramo biti oprezni i neće biti problema jer „Sigurnosti nikad dosta”.

Jedna misao o “Sigurnosti nikad dosta

  1. Povratni ping: Zajednički Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.