Utjecaj sharentinga na djecu

Budi internet genijalac 2023 – 2026

Sažetak

Na roditeljskom sastanku petih razreda održano je predavanje na temu sharentinga. Ova odluka donesena je nakon razgovora s učenicima na satu Slika1informatike o digitalnim tragovima. Učenici su izrazili zabrinutost zbog prekomjernog dijeljenja njihovih fotografija na društvenim mrežama od strane roditelja. Roditelji su upoznati sa statistikom o tome tko više dijeli objave – majke ili očevi, mišljenjima djece te mogućim opasnostima. Roditeljima su dani savjeti što se treba zapitati prije objave nekog sadržaja, a na završetku im je prikazan video s YouTube-a.

Poveznica na video: https://youtu.be/F4WZ_k0vUDM?si=4EYGx15NCx_9S5dQ.

Ključne riječi: sharenting, digitalni tragovi, društvene mreže, privatnost djece, sigurnost na internetu.

Uvod

U današnje digitalno doba fenomen sharentinga, odnosno dijeljenja fotografija i informacija o djeci na društvenim mrežama od strane roditelja, postao je sveprisutan. Iako mnogi roditelji ovo rade s najboljim namjerama kako bi podijelili sretne trenutke s prijateljima i obitelji, malo njih je svjesno dugoročnih posljedica koje takvo ponašanje može imati na privatnost i sigurnost njihove djece.

Anne Longfield, bivša službenica za zaštitu djece u Engleskoj, upozorila je 2018. godine u svom izvještaju da prosječno oko 1.300 slika svakog djeteta završi na internetu prije nego što ono navrši 13 godina te da digitalni trag djece danas počinje u maternici, od trenutka kada roditelji objave svoje ultrazvučne snimke na društvenim mrežama. Zanimljivo je primijetiti da majke češće dijele sadržaje o svojoj djeci nego očevi.

Mišljenja djece o sharentingu

U razgovoru s učenicima, mnogi su izrazili nelagodu zbog prekomjernog dijeljenja njihovih privatnih trenutaka na društvenim mrežama i drugim internetskim platformama. Djeca su navela da se osjećaju izloženo i ponekad posramljeno zbog određenih objava koje njihovi roditelji dijele bez njihovog pristanka. Takve objave mogu negativno utjecati na njihovo samopouzdanje, uzrokujući osjećaj neugode i nesigurnosti u društvenim situacijama.

Djeca su zabrinuta da će im određeni sadržaji koje njihovi roditelji smatraju bezazlenima ili smiješnima stvoriti probleme u školi ili među prijateljima. Njihova želja je da roditelji postanu svjesniji i educiraniji o posljedicama svojih objava na društvenim mrežama. Djeca smatraju da bi roditelji trebali više razmišljati o potencijalnim negativnim utjecajima koje takve objave mogu imati na njihove živote i emocionalno stanje. Također, djeca žele biti uključena u odluku o dijeljenju privatnih informacija kako bi imala kontrolu nad svojim digitalnim identitetom i privatnošću.

Opasnosti sharentinga

Jedna od glavnih opasnosti sharentinga je mogućnost krađe identiteta. Fotografije i informacije koje roditelji objavljuju mogu biti zloupotrijebljene na različite načine, uključujući stvaranje lažnih profila, što može dovesti do ozbiljnih problema poput krađe identiteta. Zlonamjerne osobe mogu koristiti podatke i slike djece za kreiranje lažnih računa na društvenim mrežama, a ti lažni profili mogu biti korišteni za razne prevare i obmanjivanje drugih ljudi.

Osim toga, takvi podaci mogu biti iskorišteni za cyberbullying, gdje zlonamjerni pojedinci mogu koristiti informacije za maltretiranje i uznemiravanje djece online. Djeca mogu postati meta nasilnika koji koriste njihove osobne podatke za stvaranje lažnih priča, slanje prijetećih poruka ili širenje neprimjerenih slika, što može imati dugotrajne psihološke posljedice na mlade osobe.

Kada roditelji dijele fotografije i informacije online, one mogu biti preuzete, sačuvane ili podijeljene dalje bez njihovog znanja i pristanka. Čak i ako roditelji kasnije odluče obrisati te sadržaje, ne postoji garancija da će one biti potpuno uklonjene iz digitalnog prostora.

Savjeti za roditelje

Roditeljima su dani praktični savjeti kako bi odgovornije koristili društvene mreže:

  • Zapitati se kako bi se njihovo dijete osjećalo da vidi tu objavu za deset godina.
  • Koristiti privatne postavke na društvenim mrežama kako bi sadržaj bio vidljiv samo prijateljima i obitelji.
  • Uključiti dijete u odluku o dijeljenju njegovih fotografija i informacija.
  • Biti primjer odgovornog online ponašanja.

Djeca uče iz primjera svojih roditelja. Roditelji trebaju pokazati kako se odgovorno koristi internet i društvene mreže. Objavljivati promišljeno i pokazati poštovanje prema privatnosti drugih ljudi.

Zaključak

Sharenting može imati značajne posljedice na privatnost i sigurnost djece. Roditelji trebaju biti svjesni rizika i promišljeno koristiti društvene mreže. Edukacija roditelja o digitalnim tragovima i rizicima sharentinga ključna je za zaštitu djece. Preporučuje se da roditelji prije objave razmotre potencijalne posljedice i uključe djecu u odluke o dijeljenju njihovih privatnih informacija.

Literatura

  1. Blum-Ross, A., & Livingstone, S. (2017). Sharenting: parent blogging and the boundaries of the digital self. Popular Communication, 15(2), 110-125. ISSN 1540-5702.
  2. Steinberg, S. B. (2017). Sharenting: Children’s Privacy in the Age of Social Media. Emory Law Journal, 66, 839