Micro:bitna čarolija Božića

zeljkaV_martinaA

Željka Vargić i Martina Anušić

Sažetak

Nadolazeći prosinački blagdani jedinstvena su prilika za učenje programiranja kroz zabavu, poticanje logičkog razmišljanja, razvoj vještina i stvaralačkog duha.
U ovom osobito radosnom periodu školske godine micro:bit se nameće kao savršen izbor za usvajanje prvih programerskih koraka u kojima se naredbe pretvaraju u blagdanske melodije ili snježne pahulje. Maleni mikrokontroler u službi je usvajanja znanja ,ali i zabave.

Ključne riječi: micro:bit, programiranje, blagdani.

1. Uvod

Prosinac sa sobom osim blagdanskog ozračja donosi i imperativ osmišljavanja aktivnosti u kojima se prožimaju običaji i tehnologija, osnovni ljudski osjećaji poput radosti i inovativne aplikacije, klasika i računalo.
Uvijek iznova tražimo načine kako obogatiti svoju nastavu i obilježiti blagdane na jedinstven način.

Kroz dolje opisane aktivnosti otkrit ćemo vam kako smo povezale učenje programiranja i božićnu atmosferu, radost blagdana i tehnologiju. Nismo se odlučile za zadatke skrivene iza prozorčića digitalnih adventskih kalendara niti umjetnu inteligenciju nego za maleni uređaj ogromnog potencijala- micro:bit.
Micro:bit je mikroračunalo koje može prikazati sličice, animacije te brojke i tekst na zaslonu koji se sastoji od 25 svjetlećih dioda. Programiranjem se lako može pretvoriti u različite funkcionalne uređaje, a ugrađeni mikrofon i zvučnik omogućavaju dodavanje zvučnih efekata i glazbe. Dakle, mikroračunalo za maksimalnu kreativnost.
Napominjemo kako su aktivnosti namijenjene učenicima mlađe školske dobi (drugi razred) što se ogleda u njihovoj jednostavnosti kao i u broju korištenih naredaba.

2. Središnji dio

1. aktivnost: Okitimo grančice

Zadatak ove aktivnosti je izraditi program korištenjem blokova i grupe naredbi Basic. Unutar bloka forever poSlika1stavljanjem naredbi show leds potrebno je prikazati božićni ukras. Klikom na kvadratiće crta se oblik kuglice, jelke, pahuljice ili bilo kojeg ukrasa po učenikovoj želji.

Kako bismo ukrase učinili dinamičnijima, dodajemo pauzu te još jedan blok naredbi show leds koji će poslužiti za crtanje nešto izmijenjenog oblika ukrasa.

Nakon završetka izrade programa na simulatoru provjeravamo njegovu ispravnost te ga preuzimamo na uređaj.slika2

2. aktivnost: Pahuljice padajte meke i gusteSlika3

U ovom zadatku istražili smo blokove potrebne za stvaranje pahulje i njenu animaciju pomicanjem LED svjetala pomoću naredbe show leds. Kako bi željeni prikaza pada pahuljice bio što dinamičniji dodali smo petlju repeat do te se odlučili za pokretanje programa opcijom on shake.

3. aktivnost: Sretan Božić svakome

Stvaranje čestitke odradili smo kroz postavljanje naredbe show string unutar naredbe on start iz Basic bloka naredbi. No, da bismo čestitku mogli poslati jedni drugima koristili smo komponentu za bSlika4ežičnu komunikaciju s drugim micro:bit uređajima. Učenike smo navodile korak po korak pri slaganju naredbi.
Poruke mogu slati i primati samo micro:bitovi unutar iste radijske grupe pa je o tome potrebno povesti računa. Upute o slaganju radijske grupe lako ćete pronaći na stranici makecode.microbit.org.

4. aktivnost: Koleda

Posljednju aktivnost nazvali smo prema starom običaju čestitanja izvođenjem Slika5blagdanskih pjesama. Odlučili smo se za jednostavnu melodiju pjesme Zvončići koju su učenici odsvirali pomoću naredbi play tone i play melody iz bloka naredbi Music. Kako smo složili prve taktove melodije možete vidjeti na slici.
Vlastitu kreativnost učenici mogu iskazati stvaranjem vlastitih melodija koje nakon provjere na simulatoru mogu preuzeti na svoj micro:bit uređaj.

Slika6Slika7

3. Zaključak

Micro:bit je mikroračunalo koje sadrži različite ugrađene komponente i senzore i omogućuje vam da napravite poučne i zabavne projekte. Što ga više upoznajete to više otkrivate njegove mogućnosti primijene u nastavi i poučavanju programiranja. Daljnjim usvajanjem programerskih vještina i upoznavanjem karakteristika micro:bita lako ćete ga pretvoriti u različite funkcionalne uređaje.
U provedenim aktivnostima ,opisanima u središnjem dijelu ovoga članka, držali smo se osnovnih mogućnosti ovog uređaja imajući na umu dob i iskustvo učenika. Svi zadaci osmišljeni su s ciljem povezivanja blagdanskog duha i osnova programiranja. Ako trebate čvrsto uporište u dinamičnom svijetu tehnologije kako biste stvorili zabavne , kreativne ,a opet jednostavne zadatke, oslonite se na ovu malenu pločicu koja će svakako unijeti dašak čarolije vašim blagdanskim aktivnostima.

4. Literatura

  1. Jurić, J. (2018.). Priručnik za primjenu micro:bita u programskom jeziku Python, Zagreb: Školska knjiga
  2. Microsoft MakeCode platforma, https://makecode.microbit.org/