U potrazi za europskim digitalnim građanstvom EMINENT 2016

arjana_blazic

Arjana Blažić

clip_image002EMINENT (Expert Meeting in Education Networking) je konferencija koju svake godine organizira European Schoolnet kako bi predstavnici europskih ministarstava znanosti, obrazovanja i tehnologije, obrazovni stručnjaci i drugi važni dionici raspravljali o najnovijim trendovima u obrazovanju i tehnologiji. Tema ovogodišnje konferencije EMINENT 2016, održane od 16. -18. studenoga 2016. u Pragu, bila je digitalno građanstvo.

Predstavnici europskih ministarstava prikazali su načine na koje se u njihovim zemljama potiče razvoj digitalnih vještina učitelja i učenika, kako se osnažuje digitalno građanstvo te kako se potiče sigurna i odgovorna uporaba interneta među djecom i mladima. Raspravljalo se o načinima na koje suradnja između raznih dionika može pridonijeti razvoju digitalnog građanstva te su predstavljeni brojni inovativni projekti kao što su eTwinning, I-LINC, ENABLE, FCL Regio i MENTEP.

Na ovoj konferenciji na visokom nivou ove sam godine i sama imala priliku aktivno sudjelovati. Naime, gđa Anne Gilleran, savjetnica za eTwinning pri European Schoolnetu, osobno me pozvala na konferenciju kako bih na okruglom stolu predstavnicima ministarstava iz raznih europskih zemalja prenijela svoja iskustva o poučavanju digitalnog građanstva. Na okruglom stolu su uz mene sudjelovali Patrizia Roma, profesorica iz Italije te troje studenata predstavnika I-LINC zajednice. Govorili smo o ulogama učenika i učitelja u poučavanju digitalnog građanstva, izazovima i preprekama na koje pritom nailazimo te načinima na koje ih možemo otkloniti. Predstavili smo eTwinning projekte koje provodimo s našim učenicima kako bismo ih povezali s njihovim vršnjacima i omogućili im da postanu digitalno kompetentni građani.

clip_image004

Posebno sam se osvrnula na najsuvremenije oblike stručnog usavršavanja za učitelje na eTwinningu. Ovakvi oblici cjeloživotnog učenja pomažu učiteljima da steknu nove vještine kako bi svoje učenike mogli pripremiti za uspješnu budućnost u svijetu punom tehnologije.

clip_image006Bila mi je velika čast sudjelovati na okruglom stolu i na konferenciji. Upoznala sam mnoge predstavnike europskih ministarstava obrazovanja i saznala o brojnim inicijativama i projektima koje provode u svojim zemljama. Na žalost, na konferenciji nije bilo sudionika iz naših obrazovnih institucija. Hrvatska još uvijek nije članica European Schoolneta, no clip_image008nadam se da će uskoro postati i da će i brojni hrvatski inovativni projekti biti predstavljeni na nekoj od slijedećih EMINENT konferencija.

Ovdje možete pogledati kratak pregled najzanimljivijih događanja s konferencije EMINENT 2016 “U potrazi za digitalnim građanstvom.