S projektom do zdravijeg načina života

romana_SC

Romana Šimunić Cvrtila

clip_image006Osnovna škola “Borovje” ponovno sudjeluje u međunarodnom projektu Erasmus + „The healthier –the happier“ koji promovira zdrav način života i mijenja stavove, širi vidike te potiče svjesnost naših učenika na brigu o zdravlju.

Osnovna škola Borovjclip_image004e sudjeluje u međunarodnom projektu Europske Unije Erasmus+, financiranom od Agencije za mobilnost i Europske programe. Planirano clip_image008trajanje projekta je 2 godine (2014-2016), te u njemu sudjeluju učenici i učitelji naše škole. Posebno se ističe engleska projektna grupa koja je glavni izvršilac svih projektnih aktivnosti .

Jogging kampanja

Cilj projekta je podići svijest o zdravim navikama života kod naših učenika što uključuje između ostalog bavljenje sportom, rekreativno kretanje, zdravu prehranu, redovit san, zdrave životne navike, život bez opasnih ovisnosti, konzumaciju organske hrane i zdravih pića.

clip_image010clip_image012clip_image014clip_image016

clip_image018Jedan od glavnih motiva projekta je podizanje svijesti kod djece o važnosti izbora zdravih namirnica, održavanja osobne higijene i svog školskog prostora te sadnje začinskog bilja i održavanje organskog vrta, a sve u svrhu motiviranja učenika na provođenje aktivnog života kako bi se pretilost i loše nezdrave navike smanjile, a zdravlje poboljšalo u prevenciji ostalih bolesti.

clip_image020clip_image022clip_image024

Isto tako ovim projektom motiviramo naše učenike na učenje i potrebu komuniciranja na clip_image026engleskom jeziku te uporabi informacijskih tehnologija, jer razvijanjem komunikacijskih vještina putem društvenih mreža (yahoo group, facebook, mrežna stranica projekta) ili uporabom informacijskih alata, ovaj projekt unaprjeđuje komunikaciju i razmjenu iskustava učenika i učitelja ostalih europskih škola.

Naš projekt uključuje pet mobilnosti u ostale države EU-a, što znači da su naši nastavnici i stručna služba već posjetili Tursku, Siciliju i Poljsku u 20clip_image02814/2015. školskoj godini, a Portugal i Rumunjsku ove školske godine. Isto tako u travnju ove godine biti ćemo domaćini grupi od dvadesetak profesora i učenika iz škola EU-e.

Naši učenici na mobilnostima u Portugalu, Lisabonu.

clip_image030clip_image032
Aktivni odmori u našoj školi    Intervju s našim Dinamo igračem Markom Pjacom.

clip_image034Projektne aktivnosti u kojima smo do sada sudjelovali su brojne, zanimljive i motivirajuće za učenje engleskog jezika, za upoznavanje drugih kultura i objedinjuju zapravo istraživačku, inovativnu i digitalnu nastavu.

clip_image036Dio aktivnosti bio je vezan za promociju sporta i tjelovježbe, dio za zdravu prehranu, dio za spavanje i borbu protiv nezdravih navika i ovisnosti, a djelom i za proučavanje genetski modificirane i organske hrane.

U nekoliko navrata organizirali smo promociju zdrave hrane za učenike naše škole kao što je bio dan jagoda , dan jabučnog čipsa te zdravog jabučnog soka iz organskog uzgoja jabuka.

clip_image038clip_image040

Kako bismo naglasili važnost pijenja vode napravili smo bočice za vodu i promovirali rad tehničke grupe naše škole, te od čepova plastičnih boca napravili mozaik s logom vode.

clip_image042Još jedna od mnogobrojnih korisnih projektnih aktivnosti bila je rad na letcima i brošurama koje su propagirale vođenje zdravog života bez ovisnosti o pušenju, konzumiranju droga i alkohola te javno predavanje na tu temu i javnu izložbu koja je dodatno obogatila cijeli događaj likovnim izražajem naših učenika.

clip_image044clip_image046clip_image048

clip_image050Sve naše aktivnosti možete pratiti na web stranici naše škole ili na web stranici projekta.

Naglašavajući važnost zdrave prehrane istraživali smo i zdrave namirnice te pro-učavali recepte koji prezentiraju našu zemlju. Neki od recepata ušli su u uži izbor. Naime, hranjive vrijednosti kao što su kod paštete od maslina i kod srdela i blitve su vrlo visoke i predstavljaju našu dalmatinsku kuhinju.

clip_image052clip_image054

Sve aktivnost obogatile su naš rad s učenicima koji su zaista uživali istraživati, obogaćivati svoju kreativnost, a pritom i učiti o zdravom načinu življenja. Erasmus+ školsko partnerstvo je zaista unaprijedilo našu nastavu kako u digitalnom smislu tako i u jezičnom i likovnom izražavanju.