Računalo u školi XIII

prva-lidija

U Šibeniku je od 27. do 29. rujna 2009. godine održano savjetovanje „Računalo u školi XIII“ na kojemu je sudjelovalo oko 400 učitelja i nastavnika informatike i računalstva iz osnovnih i srednjih škola. Savjetovanje je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskim društvom za promicanje informatičkog obrazovanja (HDPIO). Naslov savjetovanja bio je „Informacijske i komunikacijske tehnologije u školi budućnosti“, a govorilo se o aktualnim temama nacionalnog kurikula informatike, digitalnim udžbenicima te kako sve nove i dostupne tehnologije upotrijebiti za podizanje kvalitete obrazovanja.

Pogledajte osvrt Ivane Turčić Prstačić, više savjetnice za informatiku iz Agencije za odgoj i obrazovanje, na cjelokupno savjetovanje.

Gospodina Zorana Paldija, ravnatelja Uprave za informatiku i tehnologije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, zamolili smo za komentar aktualnih događanja u području informatike u našem školstvu.

 

 

Niz predavanja započeo je, kao pozvani predavač, Greg Butler, Microsoftov direktor za obrazovne strategije (Education Strategy Director, Microsoft Education Products Group). Greg Butler radi u Microsoftu od 2001. godine, a prije toga bio je učitelj, ravnatelj škole, savjetnik za tehnologiju i sveučilišni profesor. Od početka rada u Microsoftu upravlja njihovim akademskim programima, bavi se obrazovnim strategijama i podrškom za softver, surađuje s korisnicima iz područja obrazovanja i podupire ih u primjeni tehnologija. Surađuje i s vodećim svjetskim organizacijama kao što su UNESCO, Svjetska banka, Europska unija, Svjetski gospodarski forum (WEF) i Novim partnerstvom za afrički razvoj (NEPAD). 

Butlerov dolazak u Hrvatsku iskoristili smo za razgovor o aktualnim temama, usporedbi hrvatskog obrazovnog sustava s internacionalnim trendovima te primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u nastavi. Pogledajte snimku razgovora,  predavanja te prezentaciju i videoisječke koje je pokazao. Više…

 

 

P9276748

 

Akademik prof. dr. sc. Leo Budin govorio je o Informatici, računarstvu i tehnologijama informacijskog društva u novom kurikulu za osnovne i srednje škole, o novinama u nacionalnom kurikulu za područje informatike te o promjenama koje nas očekuju u skorije vrijeme.

 

 

 

P9276689

Tema predavanja prof. dr. sc. Nenada Preloga bila je „Platforme, podrška, digitalizacija sadržaja – pokušaji i pogreške“. Istaknuo je da bi prije velikih promjena u obrazovnom sustavu bilo dobro napraviti istraživanje u nekoliko škola, isprobati dostupne modele te time olakšati odluku o tome koji od načina je najprimjereniji za naše obrazovanje.

 

     

 

 

 

 

     

 

 

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, predstavio je nove CARNetove projekte, između ostalog sustav za centraliziranu distribuciju Microsoftovih programa koji će školskim administratorima omogućiti preuzimanje programa potrebnih školama te sustav eLektire koji će sadržavati cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire.

 

     
     

  

     

 

Renata Ivanković, voditeljica posebnih obrazovnih projekata u CARNetu, govorila je o rezultatima njihovih projekata „E-Otoci“ i „Tesla u školi“.

Više o tim projektima možete pročitati na posebnim CARNetovim stranicama:

     

 

Da bi cijelo savjetovanje bilo ovako dobro popraćeno, potrudili su se:

  • Darko Jureković, koji nas je dobro motivirao da se primimo ovog posla i doveo nam Grega Butlera
  • Tim iz Varaždinskog MIC-a (Marko Drenovački, Tomica Kaniški, Ana Desić i Sanjin Brkić) odradili su prijenos uživo i snimanja, a bome i nosili hrpe opreme
  • Tomislav Tipurić i Marko Sever iz Microsofta Hrvatska držali su radionice i pokazali nam kako se igrati Površinkom
  • Darko Rakić snimio je sve intervjue, kratke prikaze predavanja i radionica, mučio se sa svom pozadinskom bukom (čak i topova). Sve fotografije koje vidite, njegovo su djelo
  • Željka Knezović najavila je ITF 2010. i međunarodne webinare
  • Gordana Sokol je, u zasjedi i s kamerom u ruci, dočekivala sudionike i pitala ih teška pitanja
  • Antun Zupanc, Daliborka Pašić i Marko Martinjak bili su zaduženi za međunarodne webinare
  • Gordana Havaić i Željka Marković-Bilić od kuće su pripremale ovaj broj Pogleda, inače ne znam bismo li ga stigli objaviti do 30. rujna
  • Lidija Kralj pokušavala je zapamtiti sve dobre stvari da vam što više može napisati.