eTwinning mobilnost – radionica Future Classroom Lab

iva_naranđa

Iva Naranđa

imageDvodnevna radionica „Creative use of multimedia and games in the classroom“ održana 29. – 30. travnja 2014. u Briselu (European Schoolnet – EUN office) pružila je dvadesetpetorici sudionika iz osam europskih zemalja mogućnost razmjene iskustva o kreativnom korištenju multimedije i igara u učionici. Sudionike radionice pozdravnom su riječi dočekali predstavnici European Schoolneta Elina Jokisalo, Communications Officer i Benjamin Hertz, Project Coordinator FCL.

Odgajatelji i nastavnici iz osam europskih zemalja (Češka, Irska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska, Hrvatska), dječji vrtići, osnovne i srednje škole, početnici, iskusni i nagrađeni eTwinneri, nastavnici raznih predmeta, rad na raznim platformama i različitim uređajima, Web 2.0 alati, multimedija, igre, projekti… elementi su kojima je u izvrsno opremljenoj učionici uspješno upravljao njen voditelj Kurt Klynen, iskusan edukator specijaliziran za multimediju.

Radionica je osmišljena kako bi pomogla učiteljima razvijati ideje korištenja multimedija u edukaciji. Sudionici su stjecali i razvijali vještine potrebne za inovativnu uporabu teksta, zvuka, slika, animacije, videa i edukativnih igara u svakodnevnom radu s učenicima, pružena im je mogućnost eksperimentiranja i dijeljenja ideja o primjeni elemenata multimedije u poučavanju i učenju. Poseban naglasak stavljen je na korištenje multimedije u projektima a radni jezik bio je engleski. Ugodno radno okruženje odisalo je profesionalizmom, suradnjom, aktivnošću, uvažavanjem i znatiželjom sudionika uz mogućnost biranja alata, uređaja i partnera u skladu s vlastitim afinitetima.

clip_image004

Aktivnosti su se sastojale od nekoliko zadataka: prezentiranje sebe (slika i zvuk), izrada kratkog stripa (tema: priča iz moje države), izrada radio-emisije i izrada promo videa radionice. Sudionici su imali priliku koristiti alate za kolaborativno pisanje i upoznati su s generiranjem QR koda. Prikazane su i neke mogućnosti korištenja edukativnih igara. Između mnogih korisnih linkova istaknula bih:

http://code.org/
http://scratch.mit.edu/
http://www.sploder.com/
http://www.screenr.com/
http://kidblog.org/home/
https://todaysmeet.com/

Sudjelovanje na radionici omogućila mi je Agencija za mobilnost i programe EU dodjeljivanjem nacionalne nagrade Comet 2013 za najbolji eTwinning projekt u kategoriji viših razreda osnovne škole. Mogućnost profesionalnog usavršavanja u inozemstvu i sudjelovanja na ovoj izvrsnoj radionici predstavlja mi nezaboravno iskustvo a ujedno i posebnu čast budući da sam bila jedina sudionica iz Hrvatske. Izuzetno je interesantno i uzbudljivo iskusiti svu raznolikost mogućnosti koju nam pruža današnja tehnologija mada nam sadašnja razina informatičke opremljenosti naših škola ne pruža mogućnost da to u potpunosti iskoristimo. Radionica mi je pružila pregršt ideja za kreativnije i inovativnije osmišljavanje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti koje mogu odmah primjenjivati, dok će neke mogućnosti morati pričekati bolje dane.

Nakon radionica ostajalo nam je vremena za razgledavanje znamenitosti u centru Brisela. Prvog dana bila je organizirana zajednička večera u Hard Rock Cafeu na impozantnom Grand Placeu, središnjem gradskom trgu. Neformalno druženje s kolegama iz drugih zemalja predstavlja nezamjenjivu priliku za razmjenu ideja i iskustava te upoznavanje različitih kultura.

Ovo je bila moja prva eTwinning mobilnost, nadam se ne i posljednja. Po prvi puta imala sam priliku iskoristiti sve prednosti neposrednog razgovora s eTwinnerima iz više europskih zemalja, čuti njihova mišljenja i iskustva te razgovarajući razvijati ideje i planove za buduće projekte.

Budući da je slijedio blagdan, 1. svibanj, odlučila sam sama produžiti boravak u Briselu za još jedan dan te tako uspjela vidjeti još ponešto od nove europske prijestolnice. Atomium, golema metalna molekula sagrađena kao belgijski izložak za Svjetsku izložbu 1958. a koji je postao simbol Brisela ostao mi je u posebnom sjećanju jer su me prilikom ulaska iznenadili pozdravom na hrvatskom. Nezaboravni su parkovi Parc du Cinquantenaire i Parc Leopold no nenadmašan dojam ostavili su staklenici Serres Royales u Parc de Laeken koji su otvoreni samo tri tjedna u godini što je bilo upravo za vrijeme mojeg boravka u Briselu. Ulaskom u ove staklenike našla  sam se u mirisnom svijetu raznovrsnih azaleja, rododendrona, fuksija, pelargonija, hortenzija, palmi i egzotičnog bilja.

Cjelokupno putovanje, s radionicom i neformalnim dijelom, predstavlja izvrstan način usavršavanja i širenja vidika. Nadajmo se da će uskoro većem broju odgojno-obrazovnih djelatnika biti omogućeno sudjelovanje na eTwinning mobilnostima koje otvaraju vrata novoj dimenziji hrvatskog obrazovnog sustava i povezuju ga s obrazovnim sustavima europskih zemalja.

Hvala našoj Agenciji za mobilnost i programe EU što mi je omogućila ovo iskustvo i sve savršeno organizirala.