Snimajte alatom Jing

sanda_sutalo

Sanda Šutalo

Pregledavajući ponudu CARNetovih tečajeva za samostalno učenje, naišla sam na alat naziva Jing. Odlučila sam ga isprobati. Jing je alat za snimanje slike zaslona u mirovanju (ili dijela zaslona) i kratkih videoisječaka na zaslonu računala. Alat mi se dopao, stoga sam ga odlučila prezentirati i preporučiti ostalim kolegama.

Kako do Jinga?

ji1JingÒ je proizvod tvrtke TechSmithÒ. Besplatnu inačicu ovog alata moguće je preuzeti s ove adrese.

Slika 1. Download Jing

ji2Po instalaciji alata Jing, potrebno je otvoriti korisnički račun povezan s valjanom adresom elektroničke pošte pri usluzi Screencast.com. Usluga Screencast.com korisniku omogućava pohranu sadržaja stvorenih alatom Jing, a zbog dijeljenja istih. Za tu je svrhu predviđen prostor od 2 GB i mjesečni promet od 2 GB po korisniku. Usluga je besplatna.

Slika 2. Otvaranje korisničkog računa

Osnove korištenja

Jing je alat za snimanje slike zaslona u mirovanju (ili dijela zaslona) i kratkih videoisječaka na zaslonu računala. Slike i videoisječci mogu se pohraniti na računalo ili podijeliti elektroničkom porukom, putem weba, Facebooka i sl.

Po instalaciji, alat Jing možemo pronaći: gumb Start –> Svi programi-> TechSmith -> Jing.

Moguće je podesiti automatsko pokretanja alata po pokretanju sustava, što će kao ji3posljedicu imati pojavu animacije sunca (simbol Jinga) uz rub zaslona. Animaciju se mišem može premjestiti na proizvoljnu lokaciju uz rub zaslona.

Slika 3. Simbol Jing

Ako se korisniku način rada s animacijom sunca ne sviđa, taj se način rada može isključiti (More –> Preferences –> Startup options ->Hide the Jing sun). ji4U tom se slučaju alat može pokrenuti iz izbornika Start –> Svi programi. Ovdje možete pogledati tutorijal o radu s animacijom sunca.

Slika 4. Isključi rad s animacijom sunca

ji5Animacija sunca nudi tri osnovne akcije: Capture, History, More.

Slika 5. Ponude Jing-a

Capture

Snimanje slike zaslona

Za snimanje slike zaslona (ili dijela zaslona), potrebno je odabrati gumb Capture, postaviti kazalo miša u željeni ugao slike, pa uz pritisnutu lijevu tipku miša povući do dijagonalno suprotnog ugla slike. Položaj i veličina selekcije mogu se promijeniti. Ovdje možete vidjeti tutorijal kako to učiniti.

Po odabiru valja kliknuti na gumb Capture image.

ji6Slika 6. Capture image

Uređivanje slike, Save, Copy

Prije pohrane slike, odabranu je sliku moguće pregledati i urediti. Prozor za uređivanje nudi nekoliko osnovnih alata: Arrow (umetanje strelica na sliku), Text (za unos teksta na sliku; tekstni se okvir aktivira dvoklikom miša; korisnik može birati font, veličinu i boju znakova), Frame (za uokvirivanje slike ili dijela slike), Highlight (za osvjetljenje slike ili dijela slike), Tool Color (za promjenu boje na sliku ji7dodanih objekata; objekt je prethodno potrebno označiti!). Umetnute je objekte moguće premještati po slici, mijenjati im veličinu i boju, sve dok se slika ne pohrani. Promjene se pohranjuju odabirom gumba Save.

Slika 7. Alati za uređivanje slike

Osim gumba Save, moguće je birati i gumb Copy. U tom se slučaju slika pohranjuje u Međuspremnik iz kojeg ju je moguće zalijepiti u aplikaciju po odabiru. Ovdje možete vidjeti tutorijal kako to učiniti.

Snimanje videoisječka i pohrana istog

Za snimanje videoisječka, potrebno je odabrati gumb Capture, označiti dio zaslona monitora koji se želi snimati, a potom birati Capture video.

ji8Slika 8. Capture video

Nakon odbrojavanja, kreće snimanje (trajanje max 5 minuta). Snimanje završava odabirom gumba Stop. Snimljeni isječak moguće je pregledati klikom na gumb Play, pa ako je uradak zadovoljavajući, može ga se pohraniti na računalo (format SWF).

ji9
Slika 9. Alati za snimanje videoisječka

Moguće je snimanje bez zvuka ako se odabere mogućnost Mute. Jing nema ugrađenu mogućnost uređivanja videoisječka. Ovdje možete vidjeti tutorijal o snimanju videoisječka.

Share via Screencast.com

Slike i videoisječci mogu se pohraniti na računalu, ali ih se može i podijeliti putem usluge Screencast.com.

ji10
Slika 10. Share via Screencast.com

Klikom na Share via Screencast.com slika ili videoisječak sprema se za dijeljenje.

ji11
Slika 11. Videoisječak sprema se za dijeljenje

ji12Kao posljedica nastaje mrežna adresa koja se pohranjuje u Međuspremnik. Iz Međuspremnika moguće ju je preuzeti i zalijepiti gdje je potrebno: na mrežnu stranicu, u poruku elektroničke pošte, u blog i slično. Ovdje možete vidjeti tutorijal o tome.

Slika 12. Poruka o spremanju poveznice u Međuspremnik

History

Jing pamti sve što smo snimili na računalu. Sprema slike i videouratke pa ih prikazuje kao ji13minijature. Moguće je izdvojiti pa pregledati slike i videouratke neovisno ili pogledati sve odjednom. Sadržaje je moguće posložiti po datumu pohrane i po veličini.

Slika 13. Sadržaj mape History

Odabirom slike/videoisječka, dostupne postaju naredbe View, Share, Delete. Klikom na gumb View, slika se otvara u prozoru za uređivanje slike gdje ju je moguće urediti.

Brisanjem slike (videoisječka) iz mape History, Jing je automatski briše sa svih dodatnih lokacija na kojima je bila pohranjena. Tutorijal o tome možete vidjeti na ovoj poveznici.

More

ji14Po odabiru akcije More prikazuje se logo Jinga s nekoliko osnovnih ponuda, od kojih valja izdvojiti ponudu Preferences.

Slika 14. Posljedica ponude More

Ponuda Preferences nudi niz mogućnosti kojima korisnik mji15ože podesiti način rada s Jingom. Neke od njih su: prikaz adrese elektroničke pošte s kojom je povezan korisnički račun pri usluzi Screencast.com (Default account), mogućnost umetanja vlastitih gumba kojima korisnik pokreće često korištene radnje (Customize buttons), odabir audiouređaja koji će se koristiti pri snimanju (Audio input device), podešavanje Startup mogućnosti i dr.

Slika 15. Preferences

Za kraj

Eto, kao što se može vidjeti, rad s alatom Jing vrlo je jednostavan. Smatram ovaj alat vrlo zanimljivim i korisnim pa pozivam kolege da ga isprobaju.

Jedna misao o “Snimajte alatom Jing

  1. Povratni ping: Jesenski plodovi | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.