Voki u nastavi i obrazovanju

(Postanite Voki razred!)

natasa_ljubic_klemse

Nataša Ljubić Klemše

Voki je besplatni Web 2.0 alat koji učiteljima omogućava stvaranje poosobljenih govornih avatara i njihovo korištenje u razredu i nastavi u svrhu poticanja učenika u izvođenju određenih aktivnosti. Ime mu je nastalo od riječi vox i loki (lat. vox – glas; loki – šaljivi lik iz nordijske mitologije), čime je naglašen zabavan način uvođenja tehnologije u razrede i nastavu.

Voki kao govorni avatar, odnosno digitalna prezentacija sebe, svojim animiranim karakterom omogućuje korisniku izražavanje na internetu glasom i izgledom koji se može prilagoditi tako da karakter izgleda poput osobe koja mu daje glas.

Voki je i učinkovit nastavni alat jer potiče učenike za sudjelovanje u različitim nastavnim aktivnostima. Moguće ga je koristiti od prvog razreda osnovne škole kada se učenici, stvaranjem osobnih Vokija s likom koji izgledom nalikuje na njih i snimanjem svojeg glasa, predstavljaju međusobno ili učenicima drugih škola ili zemalja.

Prvi sam put koristila Voki u ostvarivanju prvog projektnog zadatka u eTwinning projektu „My first ICT Hello!“ kada su se učenici jedni drugima predstavljali Vokijem (pregled naših snimljenih Vokija). Iako su to učenici prvog razreda koji imaju vrlo malo (pred)znanja o upotrebi tehnologije u radu i nastavi, vrlo su brzo i sami naučili stvarati Vokije, što im je predstavljalo veliko zadovoljstvo. Nastavili smo s upotrebom u nastavi hrvatskog jezika kada su se učenici slušali kako čitaju naučene rečenice koje su snimili na svoj Voki, a u cilju unaprjeđenja čitalačkih vještina. Isto tako, na satu razrednika moguće je koristiti Voki na način da se učenici predstave jedni drugima, stvore lik koji ih predstavlja kod kuće i čuju kako razmišljaju o školi, da stvore izmišljeni ili zamišljeni lik koji ih poučava, primjerice o disciplini, da sami „odglume“ učiteljicu koja im o tome priča ili da kroz lik kućnog ljubimca govore o ophođenju ljudi naspram njih. Mogućnosti su velike, ovisno o mašti.

Veliki potencijal u upotrebi i primjeni na nastavi autori vide u učenju engleskog jezika kao stranog jezika kada koriste govorne avatare u vježbanju i slušanju svog govora i uspoređivanju s digitalnim glasom koji izgovara njihov tekst te u online razredima kada se zadavanjem uputa ili drugim aktivnostima dodaje humani prizvuk udaljenom učenju.

Postupak izrade govornog avatara je sljedeći:

  1. Registriranje ili prijava na stranici (upisivanjem elektroničke adrese i lozinke)
  2. Stvaranje lika – odabir stila
  3. Karakterizacija i prilagodba lika (izgled, odijevanje, dodatci)
  4. Odabir pozadine i izgleda Vokija
  5. Dodavanje glasa – telefonski, pozivom na određeni broj (primjenjivo za USA); upisivanjem teksta i njegove prilagodbe u vidu naglaska ili spola osobe koja ga govori – digitalni glasovi; direktnim snimanjem glasa ili učitavanjem zvučnog zapisa u obliku .wma, .pcm, .mp3 ili .waw)
  6. Objavljivanje Vokija i njegovo dijeljenje na određenim društvenim mrežama ili stranicama.

Na ovim stranicama moguće je pronaći cjelovite pripreme za pojedini nastavni sat na kojemu se primjenjuje Voki. Bazu priprema moguće je pretraživati prema razredu, odnosno predmetu i sadržaju nastave.

Službeni Voki blog donosi novosti, informacije i ideje o načinima upotrebe i primjene Vokija u nastavi. Omogućeno je vrlo jednostavno pretraživanje baze blogova po tematici.

U tzv. kutku za učitelje (Teacher’s Corner), odnosno forumu, učitelji mogu naučiti i saznati kako početi koristiti Voki, mogu razmijeniti ideje i iskustva te saznati kako objavljivati Vokije na mrežnim stranicama. Na raspolaganju su brojne mreže koje su njihove partnerske stranice (poput Twittera, Facebooka, MySpacea, iGooglea, WordPressa i drugih dvadeset tri) koje automatski objavljuju stvorene Vokije.

Pokušajte i vi biti Voki razred koji će ovaj koristan i zabavan alat koristiti u nastavi ili izvannastavnim aktivnostima. Na raspolaganju je i inačica Voki Classroom koja nije besplatna (godišnja pretplata je približno 30 USD) i u odnosu na osnovnu verziju Vokija nudi puno više slobode i mogućnosti u upotrebi i korištenju Vokija.

voki

Jedna misao o “Voki u nastavi i obrazovanju

  1. Povratni ping: IT Pogled | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.