Korištenje mrežnog servisa Slideshare za objavljivanje dokumenata

gordana_lohajner

Gordana Lohajner

logoJeste li se zapitali na koji biste način mogli podijeliti svoje misli i ideje s cijelim svijetom, a da pri tome naučite nešto novo? Naravno, postoji više mogućnosti, a u ovom prilogu predstavit ćemo SlideShare, mrežni program, uslugu – servis koji se smatra najvećom svjetskom zajednicom za dijeljenje prezentacija i dokumenata. U prilog tome govori brojka od oko 23 milijuna posjetitelja i oko 60 milijuna pregledanih datoteka mjesečno, a iz mjeseca u mjesec broj zainteresiranih i korisnika raste.

Sve što je potrebno za korištenje Slidesharea je internetska veza i mrežni preglednik. Za pregledavanje uradaka ostalih korisnika ne moramo biti registrirani, a usluga je besplatna.

slika1

Neke od mogućnosti Slidesharea su:

  • slanje prezentacije svojim prijateljima (Email),
  • spremanje u omiljene prezentacije (Favorite),
  • spremanje prezentacije na lokalno računalo (Download),
  • povezivanje s drugim mrežnim programima: Facebookom, Twitterom, MySpaceom… 
  • i, što je najvažnije, možemo očekivati komentare i povratne informacije o uratku.

Kako biste se što lakše snašli u „hrpi“ prezentacija i dokumenata, one su organizirane prema:

  1. slika2kategorijama – automobili (Automotive), knjige (Books), ljubimci (Pets), slike (Photos) itd.
  2. popularnostima – najčešće posjećene (Most Viewed ), najviše umetane (Most Embedded), najomiljenije (Most Favorited), najviše preuzimane (Most Downloaded).

Kako otvoriti novi korisnički račun?

slika3Na početnoj stranici kliknite na poveznicu Prijavi se (Signup) kako bi se otvorila stranica na kojoj treba popuniti sljedeća polja:

slika4

  • Korisničko ime (Username) – pripazite kako ćete dodijeliti korisničko ime jer ne postoji mogućnost mijenjanja.
  • Elektronička adresa (Email Address) – mora biti valjana.
  • Zaporka (Password) – sadrži minimalno 5 znakova, a maksimalno 40.
  • Tip računa (Accounty Type) – odaberite radi li se o organizaciji, fakultetu/školi, marketinškoj agenciji ili možete postaviti Neodređeno (Default). 

Kada popunite polja, kliknite na gumb Pridruži se (Join Now). Ubrzo ćete primiti potvrdu na navedenu adresu e-pošte te klikom na poveznicu koja se nalazi u elektroničkoj pošti, potvrdite valjanost svoje adrese čime ćete postati registrirani korisnik.

Objavljivanje prezentacija i dokumenata u samo 2 koraka

Prilikom objavljivanja prezentacija i dokumenata treba pripaziti na vrstu datoteka. Datoteke koje se mogu koristiti su:

  • datoteke Microsoft PowerPointa (.ppt, .pptx, .pps i .pptsx),
  • Microsoftovi dokumenti (.doc, .docx, .rtf i .xls),
  • datoteke OpenOffice.org ( .odp, .ods i .odt),
  • PDF datoteka i
  • prezentacije izrađene u Keynotu. Keynote je jednostavan alat za izradu prezentacija na Apple računalima.

Ako koristite vrste datoteka koje nisu na navedenom popisu, prije objavljivanja ih treba spremiti u PDF oblik i problem je riješen. Smiješak

Korak 1.

slika5Za učitavanje datoteke kliknite na UPLOAD… i sa svog računala odaberite jednu ili više datoteka istovremeno tako da prilikom odabira držite pritisnutu tipku Control (Ctrl). Tijekom prvog koraka pripazite da veličina datoteke ne prelazi 100 MB, dok na broj prezentacija i dokumenata ne postoji ograničenje.

Tijekom učitavanja vidljiv je napredak učitavanja datoteke u postocima.

Korak 2.

Drugi korak je pretvaranje učitane datoteke u flash format, odnosno format koji se prikazuje online. Proces pretvaranja obično traje oko 30 sekundi do minute, ali slika6može potrajati i duže ukoliko se radi o većoj datoteci. Za to vrijeme dodajte naslov (Title), oznake (Tags), opis (Description) i kategoriju (Category). Oznake su ključne riječi ili kratki izrazi koji opisuju ili kategoriziraju prezentaciju te korisnicima olakšavaju pronalazak prezentacije određene teme. U ovom dijelu se može odrediti hoćemo li dopustiti preuzimanje (Download) datoteke i kome će ona biti dostupna.

Kako se pretvorba događa u pozadini, za to se vrijeme bez problema može pregledavati sadržaj stranice te se kasnije vratiti da pogledamo je li pretvaranje uspješno završeno. Ukoliko nije, ponovite postupak.
slika7

Važno je napomenuti da Slideshare ne podržava prijelaze slajdova i animacije kao ni ugrađeni zvučni ili videozapis u prezentaciji pa će tijekom pretvorbe biti izgubljeni.

slika8

Objavljena prezentacija se naknadno može uređivati odabirom Edit/Delete pomoću sljedećih mogućnosti:

  1. slika9Promjena podataka prezentacije (Edit presentation details).  
  2. Zamjena objavljene prezentacije novom (Replace presentation). 
  3. Umetanje zvučnog zapisa (Create Slidecast).
  4. Umetanje videoisječaka objavljenih na YouTubeu (Insert YouTube Videos).
  5. Brisanje prezentacije (Delete presentation).

Prilikom umetanja zvučnih zapisa potrebno je voditi računa da Slideshare podržava samo mp3 format i da koristite zvučne datoteke za koja imate autorska prava, npr. snimku svog glasa. Zvučne datoteke možete prenijeti sa svojeg računala ili se povezati na stranicu koja sadrži digitalne snimke za preuzimanje. Jedna od takvih stranica je Internet Archive koja sadrži više od dvije stotine tisuća različitih digitalnih snimki od kojih su mnoge besplatne za preuzimanje. Kako umetnuti zvučni zapis i videoisječak, možete pogledati na Slideshare prezentacijama.

 

SlideShare prezentacija na mojoj web stranici ili blogu

Prezentacije mogu biti „umetnute“ na druge stranice u samo nekoliko klikova. Prvo otvorite stranicu na SlideShareu gdje se nalazi željeni dokument ili prezentacija koju želite preuzeti. Iznad prezentacije nalazi se gumb Embed (umetnuti) u kojem se nalazi kôd koji treba kopirati. Taj kôd zalijepite u html kôd na stranici, blogu ili slično i možete pregledavati prezentacije i dokumente bez odlaska na Slideshare stranice. smile

Primjer koda:

<div style=”width:425px;text-align:left” id=”__ss_3018160″><a style=”font:14px Helvetica,Arial,Sans-serif;display:block;margin:12px 0 3px 0;text-decoration:underline;” href=”http://www.slideshare.net/PogledKrozProzor/intervju-za-posao&#8221; title=”Intervju za posao”>Intervju za posao</a><object style=”margin:0px” width=”425″ height=”355″><param name=”movie” value=”http://static.slidesharecdn.com/swf/ssplayer2.swf?doc=intervju-za-posao-100128170434-phpapp01&stripped_title=intervju-za-posao&#8221; /><param name=”allowFullScreen” value=”true”/><param name=”allowScriptAccess” value=”always”/><embed src=”http://static.slidesharecdn.com/swf/ssplayer2.swf?doc=intervju-za-posao-100128170434-phpapp01&stripped_title=intervju-za-posao&#8221; type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”425″ height=”355″></embed></object><div style=”font-size:11px;font-family:tahoma,arial;height:26px;padding-top:2px;”>View more <a style=”text-decoration:underline;” href=”http://www.slideshare.net/”>presentations</a&gt; from <a style=”text-decoration:underline;” href=”http://www.slideshare.net/PogledKrozProzor”>Pogled kroz prozor</a>.</div></div> 

Napomena: Ako se dokument dijeli privatno, a mi nismo vlasnik, onemogućeno je preuzimanje sadržaja „Embed“ polja jer ono nije dostupno.

Literatura: http://slideshare.zendesk.com/home