Blaise Pascal – 400. obljetnica rođenja

mirjanaD_tatjanaZ

Mirjana Dabac i Tatjana Zemljić

Sažetak

Blaise Pascal bio je istaknuti znanstvenik i filozof, rođen 1623. godine, čija su istraživanja, otkrića i izumi postavili temelje modernih znanstvenih disciplina. Njegovo naslijeđe još uvijek nastavlja inspirirati nove generacije. Diljem svijeta obilježavala se 400. godišnjica njegova rođenja. Važnost tog jubileja prepoznale su profesorice fizike Tatjana Zemljić i Mirjana Dabac, iz Gimnazije Sesvete, te su osmislile projekt pod nazivom Blaise Pascal – 400 godina od rođenja. Projekt je uključivao različite aktivnosti nastavnika i učenika, kao što su predstava inspirirana njegovim životom, izložba kojom su obuhvaćeni Pascalovi najvažniji radovi i dostignuća te pokusi iz nastave fizike koji objašnjavaju neka od njegovih znanstvenih otkrića i doprinosa fizici.

Cilj projekta bio je educirati učenike i javnost o Pascalovu naslijeđu i njegovu značaju u povijesti znanosti. Također, projekt je potaknuo interes za matematiku i fiziku među učenicima koji su istraživali i razvijali svoje znanje iz ovih područja. Nastavnici su ovim projektom identificirali mnoge akademske, komunikacijske, digitalne, socijalne i kreativne kompetencije učenika.

Ključne riječi: Blaise Pascal, francuski znanstvenik, obljetnice u fizici

Uvod

Blaise Pascal bio je istaknuti francuski matematičar, fizičar i filozof čije su značajne teorije i otkrića danas duboko ukorijenjene u poljima znanosti. Profesorice fizike Tatjana Zemljić i Mirjana Dabac, iz Gimnazije Sesvete, projektom Blaise Pascal – 400 godina od rođenja imale su cilj osvijestiti učenicima iznimne doprinose ovog velikana znanosti, misli i kršćanske vjere. Posebno je važno naglasiti ovakve jubileje koji nam pružaju priliku da se stavi naglasak na ključne pojedince i događaje koji su oblikovali znanstveni napredak. Proučavanjem života i rada Blaisea Pascala učenici mogu razviti dublje razumijevanje temeljnih principa fizike, a istovremeno inspirirati se njegovim postignućima. Obljetnice također otvaraju prostor za dijalog i rasprave o aktualnim pitanjima u znanosti te potiču nove generacije da postanu aktivni sudionici u svijetu znanosti. Poticanje znatiželje i postavljanje pitanja ključni su koraci u formiranju kritičkog razmišljanja i razvoju novih ideja. Blaise Pascal upravo je primjer toga kako strast prema znanosti može dovesti do revolucionarnih otkrića koja mijenjaju svijet.

Središnji dio

U Gimnaziji Sesvete u travnju 2023. održani su tjedni Blaisea Pascala. Ovaj projekt okupio je 36 učenika Gimnazije Sesvete i 6 učenika OŠ Luka. Nastavnici koji su sudjelovali u projektu, bili su Ana Canjuga, Mihaela Bahun Karanfiloski, Dajana Kezerić, Mirjana Dabac i Tatjana Zemljić. Projekt je ostvaren u suradnji s OŠ Lukom iz Sesveta i profesorom Mladenom Vidovićem, izvrsnim savjetnikom.

U sklopu projekta pripremljena je izložba učeničkih plakata posvećenih dostignućima i životu Blaisea Pascala. Tijekom nastavne godine učenici su proučavali život ovog velikana te su izradili digitalne plakate koji su prikazivali različite aspekte B. Pascala: njegov život, matematičke i fizikalne doprinose te filozofske rasprave.

image
Slika 1. Izložba plakata i pokusa u Gimnaziji Sesvete

Učenici drugih razreda gimnazije pripremili su pokuse iz mehanike fluida u predvorju Gimnazije Sesvete. Jedno od najznačajnijih područja u kojem je Pascal ostavio neizbrisiv trag, upravo je hidrostatika u kojoj je istraživao zakonitosti koje upravljaju ravnotežom teimagekućina. Njegova istraživanja o tlaku i sili u tekućinama rezultirala su čuvenim Pascalovim zakonom koji opisuje distribuciju tlaka u tekućini i ima primjene u raznim tehničkim i inženjerskim područjima. Posebno su nas posjetili učenici nižih i viših razreda OŠ Luka iz Sesveta, koji su također predstavili svoje radove.

Slika 2. Posjet učenika nižih razreda

Pripremljena je i predstava o životu Blaisea Pascala koja je gostovala u nekoliko osnovnih i srednjih škola, što je doprinijelo većoj popularnosti i imageprepoznatljivosti projekta. Autorica teksta predstave, redateljica i glavna glumica bila je učenica maturantica Petra Kašnar. Za autentičniju izvedbu predstave posuđeni su kostimi iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Slika 3. Učenici glumci iz predstave Pascalov život

Zaključak

Projekt Blaise Pascal – 400 godina od rođenja predstavljao je izvanrednu priliku za učenike Gimnazije Sesvete i OŠ Luka da prodube svoje znanje o ovom važnom povijesnom liku te da ga predstave široj javnosti kroz različite umjetničke i znanstvene izričaje. Njihov trud, rad i angažman u ovom projektu svakako treba pohvaliti i podržati jer su na taj način doprinijeli promicanju znanosti, filozofije i kulture u svojoj zajednici.

Poveznice na digitalne materijale izrađene u projektu:

Literatura

  1. Pascal, Blaise. (20.6.2023.) Wikipedia. https://hr.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
  2. Pascal, Blaise. (31.8.2023. ) Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=46851
  3. Objavljeno apostolsko pismo o Blaise Pascalu. (20.6.2023.) Bitno.NET. https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/objavljeno-apostolsko-pismo-o-pascalu-papa-hvali-znanstvenika-koji-je-kritizirao-isusovce/