Lupoglav obilježava sigurnost

danijela_knezevic

Danijela Knežević

Sažetak

Kroz raznovrsne aktivnosti učenici i učenice iznosili su svoja znanja i promišljanja o internetu, raspravljali i argumentirali što misle o internetu kao virtualnom prostoru u kojem odrastaju te u kolikoj mjeri je internet sigurno mjesto ili ne. Učenike se uputilo na pravila ponašanja u virtualnome svijetu, te premda su još maleni i djelomično upotrebljavaju sve mogućnosti, ipak je važno podučiti učenike što znači odgovorna informacijska i komunikacijska tehnologija. Dan sigurnog interneta obilježili smo na Satu razrednika, Hrvatskoj jezika te Prirode i društva u okviru odgojno – obrazovnih ishoda i međupredmetnih tema propisanih Nacionalnim kurikulumima.

Ključni pojmovi: internet, sigurnost, društvene mreže i igrice, digitalni trag, opasnost, online komunikacija.

Planirane aktivnosti provela sam na Satu razrednika, Hrvatskom jeziku te Prirodi i društvu. Integracijom nastavnih predmeta pripremila sam aktivnosti kojima razvijam kod učenika svijest o sigurnosti pri korištenju digitalnih tehnologija. U izvoru sadržaja slika 1koristila sam i materijale internetskih stranica CSI.hr i Udruge Suradnici u učenju  te smo i pogledali dio stručnog skupa na koji sam se prijavila preko Zoom platforme.

Kao motivaciju na početku sata pogledali smo video o dječaku kojemu se na ekranu pojavljuje nešto neobično te traži pomoć odraslih.

Suradničkim učenjem do spoznaje

Učenici su razgovarali o gledanom videu te iznosili svoja mišljenja je li dječak trebao tražiti pomoć odrasle osobe ili je trebao sam pokušati riješiti problem koji se pojavio na ekranu. Učenici su zauzeli svoje stavove, pokušali obrazložiti svoja razmišljanja zašto misle da je dječak ispravno postupio, odnosno zašto misle da je dječak nepotrebno tražio pomoć oca. U raspravi su učenici argumentirali svoje mišljenje i stavove koje su zauzeli, no zaključili su kako je važno zatražiti pomoć odrasle osobe, iako ponekad roditelji nisu upoznati sa sadržajima koje pregledavaju ili koriste.

slika 2Na satu Prirode i društva razgovarali smo o digitalnom okruženju i ostavljanju digitalnih tragova pri korištenju interneta. Posebnu pažnju posvetila sam pravilima sigurnosti na internetu koji su naznačeni i u nastavnoj jedinici „Digitalno okružje i digitalni trag“, udžbeniku za 4. razred osnovne škole izdavačke kuće Alfa.

slika 3Učenici su upoznali načine sigurnog korištenja portala, društvenih mreža i sadržaja koje istražuju na internetu (ne dijeli svoje privatne podatke i prijavi se nadimkom; pazi što objavljuješ; poštuj tuđe vlasništvo; ne komuniciraj s osobama koje ne poznaješ; pokaži roditeljima što radiš na internetu; obavezno se odjavi na kraju rada). Edukativnim video-uradkom Digitalni tragovi Čarobni prsti ostavljaju trag vizualizirali smo što mogu napraviti čarobni prsti.

Razgovor sam usmjerila i prema Cyberbullingu koje je učestalo u raznim grupama, gdje učenici ponekada izdvajaju ili pišu ružne riječi nekome u grupi ili o nekome izvan postojeće grupe (Viber, Snapchat, Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter…)

Putem videa razgovarali smo na temu Cyberbullinga i kako pomoći nekome tko to proživljava. Pošto je nasilje prisutno u našem društvu, prisjetili smo se kako je moguće reagirati na nasilje te da su razgovor i suradnja važni kao nenasilna komunikacija kojom možeš riješiti nastali problem, kako u stvarnom svijetu, tako i u virtualnom. Pogledajte video: https://youtu.be/nZeW4JKev3o

Istražili smo stanice Hrabrog telefona gdje je moguće potražiti pomoć ako ti je zaista potrebna te su učenici naučili broj telefona na koji se mogu obratiti 0800 606 606.

Ponovili smo pravila ponašanja na internetu tijekom online komunikacije koja je bila učestala u pandemijsko vrijeme (pristojno se odjeni; pronađi tiho mjesto; uključi se na vrijeme; uključi kameru; aktivno sudjeluj; podigni ruku kada želiš govoriti; isključi mikrofon kada ne govoriš; ne pij i ne jedi; ne upadaj drugima u riječ; isključi televizor te odmakni kućne ljubimce).

Pogledali smo video kako se poznate ličnosti (Luka Bulić) nose s problemima sigurnosti na internetu te što o tome kažu vršnjaci mojih učenika.

Pišemo lijepe poruke

slika 4Na satu Hrvatskog jezika učenici su na predlošku mobilnog uređaja jedni drugima napisali lijepe, poticajne, pozitivne i ohrabrujuće poruke kojima su jedni drugima uljepšali dan.

„Pet za net“

Učenicima sam predstavila stranicu „Pet za net“ kao i HAKOM – ovu brošuru o zaštiti djece i mladih na internetu.

Izrađujemo i igramo digitalne igre

U informatičkoj učionici učenici su stvarali digitalne igre u alatima Wordwall i Kahoot koje su nakon toga i zaigrali. Upoznali smo Darbicu Darku te zaigrali i igru Interland.

https://wordwall.net/hr/resource/52044025/hrvatski-jezik/dan-sigurnijeg-interneta-2023
https://wordwall.net/hr/resource/52044402/informatika/sigurniji-internet-2023

https://ucitelji.hr/igre/dabrica1/
https://beinternetawesome.withgoogle.com/hr_hr/interland

slika 5slika 6slika 7

Istražujemo

Učenici su istražili i portal https://www.netica.hr/ , preuzeli i zajednički čitali slikovnicu „Netica u misiji dječje sreće“ te rješavali neke zadatke iz radne bilježnice „Sigurni s Neticom“. (slika 8)

Ponovimo i naučimo druge

Rješavajući radni listić, ponovili smo sve naučeno. (slika 9)

Izrađujemo plakat

Uključili smo se i u radionicu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u organizaciji Centra za sigurniji Internet kroz održavanje pripremljenih radionica s djecom i mladima. Grupnim radom nastali su zanimljivi plakati, a učenici su ispunili i pripremljenu evaluaciju aktivnosti za koju smo dobili potvrdu o provedbi aktivnosti.

slika 10slika 11slika 12

Učenici su za aktivno sudjelovanje nagrađeni diplomama.

Učenici su aktivno sudjelovali u realizaciji i obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. Tema ih je jako zanimala te su reagirali na svaki poticaj. Putem raznih igara, edukativnih video uradaka te istraživačkim radom, postigli smo uviđanje prednosti, ali i skretanje na moguće opasnosti virtualnog svijeta u kojem svakodnevno sudjelujemo.

Zaključak

Učenici će stečena znanja i savjete koristiti u budućem korištenju interneta što je i cilj educiranja. Zaključili smo da je Internet koristan no potrebno se pridržavati pravila o sigurnosti na njemu. Učenicima će virtualni svijet i dalje biti zanimljiv i privlačan, no na zabavan, razumljiv i poučan način naučit će biti oprezni i podučiti tome i druge oko sebe!