Dan sigurnog interneta u znaku

kriptiranja i sigurnosne zaštite podataka

sanjaPS_davorS_antonijaM

Sanja Pavlović Šijanović, Davor Šijanović i Antonija Milić

Sažetak

U povodu Dana sigurnijeg interneta 2023., učenici i nastavnici vukovarske gimnazije osmislili su i organizirali javno događanje namijenjeno učenicima osnovnih škola na području grada Vukovara pod nazivom „Tajne kriptiranja i sigurnosna zaštita podataka“. Oblikovali su escaperoom u odjelu za mlade „Spajalica“ u Gradskoj knjižnici Vukovar pripremivši četiri radilišta i seriju od četiri zagonetke i izazova. Svakom radilištu dodijeljen je naziv u skladu sa osmišljenim izazovom a učenici su izazove rješavali u timovima sačinjenim od učenika iz različitih osnovnih škola dok su vukovarski gimnazijalci svaki izazov moderirali te pružali sve potrebne informacije kako bi ih osnovnoškolci što uspješnije savladavali.

Ključni pojmovi: kriptografija, zaštita podataka, sigurnost, escaperoom, dan sigurnijeg interneta

Uvod

Escaperoom metoda sve je popularnija u obrazovanju. Metoda koristi princip escaperoom igre u kojoj se učenici suočavaju s pomno osmišljenim tematskim izazovima koji se međusobno nadovezuju a svaki prethodno riješeni izazov pruža smjernice i informacije potrebne za rješavanje izazova koji slijedi. Uspješnim rješavanjem izazova, učenici dolaze do „ključa“ potrebnog za izlazak iz sobe. Interaktivnost i zabavan karakter ovako osmišljenih tematskih izazova, učenicima je zanimljiv i privlačan, posebice ukoliko ih rješavaju u timovima. Pri tome ne samo što razvijaju komunikacijske vještine i vještine rada u timu, već primjenjuju kritičko razmišljanje nužno za cjeloviti proces rješavanja problema, počevši od utvrđivanja određena problema, načina i postupaka rješavanja pa sve do pronalaska njegova rješenja.

Poznavanje osnovnih principa sigurnosne zaštite podataka iznimno je važan element u izgradnji pozitivnih online iskustava djece i mladih putem kojih će njihovo emotivno zdravlje i njihova dobrobit, velikim dijelom biti zaštićena. Provedena aktivnost primjer je interdisciplinarnog neformalnog obrazovanja u kojemu se informatika povezuje s povijesti, matematikom i hrvatskim jezikom a sve u kontekstu rješavanja problema kroz igru. Kroz pripremljene problemske situacije, učenici su imali priliku suočiti se sa izazovima koji su od njih zahtijevali okretanje ka različitim disciplinama (predmetima) kako bi riješili zagonetke, pri čemu su istovremeno stjecali nova znanja i razvijali višestruke vještine.

Escaperoom izazovi

Vukodan sigurnijeg interneta 2023 - 1varski gimnazijalci, svake se godine aktivno uključuju u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Ove su godine osmislili i organizirali javno događanje u obliku escaperoom-a sa četiri radilišta – četiri izazova s ciljem osnaživanja djece i mladih u sigurnom i odgovornom korištenju podataka.

Slika 1. Dan sigurnijeg interneta 2023 – pozivni plakat

Prolazeći kroz radilišta, učenici su upoznali primjere klasične kriptografije, izradili su kriptografske naprave Skital i Jeffersonov sustav te su primjenjujući Pigpen i Polybiusov kvadrat stvarali vlastite i otkrivali kodirane poruke. U trenutcima odmora otkrivali su tajnu Dan Brownova Cryptexa te su od pripremljenih dijelova, izradili, postavili i primijenili vlastiti Cryptex.

Na radilištu „Kriptirajte i otkrijte sa Skitalom“ moderatori vukovarske gimnazije, učenike osnovne škole upoznali su sa napravom za šifriranje koju su u petom stoljeću prije Krista koristili stari Grci za potrebe tajnog komuniciranja. Napravu su zvali Skital a bila je izrađena od drvenog štapa oko kojeg bi se namotala tanka vrpca od kože ili pergamenta, na koju bi se zatim okomito pisala slova. Kada bi se vrpca odmotala sa Slika 2 Upoznavanje sa Skitalomštapa, poruka napisana na vrpci postala bi nečitljiva a pročitati bi ju mogla samo ona osoba koja je imala štap istog promjera. Zadatak je bio izraditi Skital od pripremljenog materijala (obli kartonski štap, škare, flomaster, ljepljiva traka i papir u kolutu) te dešifrirati zadanu poruku. Dobivena poruka, sadržavala je savjet o sigurnoj zaštiti podataka i predstavljala je ključ za pristup drugom radilištu i drugom izazovu.

Slika 2. Upoznavanje sa Skitalom

Na radilištu „Zagonetke Jeffersonove šifre“ učenike su dočekale čaše za jogurt, trake za ispis nasumičnih slova abeceda, flomasteri, ljepilo, ključ šifre i šifrirana poruka. Iako su svi učenici znali da je Thomas Jefferson bio (treći) predsjednik SAD-a, nije im bilo poznato da je, upravo on izmislio cilindrični sustav šifriraSlika 3 Izrada Jeffersonove šifrenja te da napravu od 1922. godine pa do danas koristi američka mornarica. Kako bi poruku mogli dešifrirati uz pomoć zadanog ključa, učenici su napravu trebali izraditi kako bi mogli prijeći na sljedeći izazov. I ova je poruka sadržavala savjet o sigurnoj zaštiti podataka u online okruženju.

Slika 3. Izrada Jeffersonove šifre

Na trećem radilištu „Sigurnosni izazov Pigpen šifrom“ učenici su saznali da su šifru koristili i slobodni zidari za tajnu komunikaciju kao i na medaljama, potvrdama i nadgrobnim spomenicima, te da je stoga poznata i pod nazivom Masonska šifra. U sklopu izazova, uz pomoć Pigpen tablice učenici su imali zadatak dešifrirati pitanje o metodi kojom se prikupljaju podaci o korisnicima te potom odgovor šifrirati. Moderatori ovog radilišta imali su zadatak ukazati na opasnosti do kojih dolazi zbog izloženosti osobnih podataka pri čemu osobna sigurnost svakim danom postaje sve ugroženija te pojasniSlika 4 Otkrivanje Pigpen šifromti metode prikupljanja podataka uz pomoć cookie datoteka, praćenjem Google pretraga i ISP-ova te raznih servisa koji rade na principu cloud computing-a. Dobiveni šifrirani odgovor, učenike je odveo na četvrto radilište.

Slika 4. Otkrivanje Pigpen šifrom

Na četvrtom radilištu „Kriptirajte i otkrijte Polybiusovim kvadratom“ učenike je dočekao kvadrat dimenzija 5 × 5 unutar kojeg su bila zapisana slova abecede. Saznali su da se radi o napravi koju su izmislili stari Grci, a koju je proslavio povjesničar i znanstvenik Polybius. Uz pomoć kvadrata, učenici su trebali dešifrirati poruku koja je sadržavala informacije o važnosti postavljanja sigurnih lozinki. Iako učenici znaju da lozinka služi kSlika 5 Otkrivanje uz Polybiusov kvadratao putovnica prema osobnim podacima mada joj je svrha zaštita podataka, nije bilo na odmet ukazati kako nije poželjno koristiti svugdje istu lozinku i isto korisničko ime baš kao što je važno da lozinka treba biti nasumično odabrana kombinacija slova, brojeva i znakova te redovito ažurirana. Uz zadatak dešifriranja poruke, učenici su trebali uz pomoć kvadrata šifrirati savjet o sigurnoj zaštiti podataka u online okruženju uz pomoć lozinki.

Slika 5. Otkrivanje uz Polybiusov kvadrat

Rješavanjem domišljatih izazova te točnim odgovorima učenici su došli do konačne šifre koja je otključala nagrade. Za sve sudionike događanja primljene su zahvalnice za sudjelovanje kao i prigodne nagrade koje su osigurale Gradska knjižnica Vukovar i Gimnazija Vukovar.

Slika 6 CryptexU trenucima odmora, učenici su mogli testirati Dan Brownov uređaj za kriptiranje Cryptex izrađen pomoću 3D pisača te od pripremljenih dijelova, samostalno izraditi, postaviti i primijeniti vlastiti Cryptex. Ujedno imali su priliku saznati kako je Dan Brown vješto spojio fikciju, činjenice i teorije zavjere kako bi ispričao uzbudljivu priču poznatu pod imenom The Da Vinci Code.

Slika 6. Cryptex

Prezentacija na temu zaštite podataka bila je sastavnim dijelom događanja te su učenici u svakom trenutku mogli proširiti svoja znanja o prijetnjama i načinima zaštite podataka kao i o važnosti odgovornog odnosa spram osobnih podaSlika 7 Prezentacija Zaštita podataka u GKVU u povodu DSI 2023taka a sve sa ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica. Sadržaj prezentacije imao je za cilj pokazati koliko je važno biti svjestan rizika i obraćati pažnju na sigurnost podataka u online svijetu.

Slika 7. Prezentacija Zaštita podataka u GKVU u povodu DSI 2023

Iako escaperoom aktivnosti zahtijevaju dobru pripremu i detaljno planiranje te odgovarajuću opremu i prostor, imaju značajan utjecaj na učenje i motivaciju učenika a primjena escaperoom metode u radu sa učenicima donosi brojne dobrobiti. Aktivnim uključivanjem u rješavanje izazova, učenicima se omogućuje da poboljšaju svoje razumijevanje sadržaja, posebice ukoliko se radi o složenim temama, što uvelike doprinosi produktivnijem učenju. Metoda je interaktivna i zabavna, a uz to što omogućuje timski rad učenika, potiče i preuzimanje odgovornosti za rad i rezultate, što je važno za njihov kontinuirani razvoj i uspjeh u budućnosti. Ova se metoda može prilagoditi potrebama različitih dobnih skupina kao i ciljevima različitih predmetnih područja, pri čemu nastavnici mogu kreirati vlastite escaperoom aktivnosti ili koristiti gotove dostupne na internetu.

Zaključak

Kriptografija je područje koje uključuje tajne, intrige, igre i zagonetke. Stoga ne iznenađuje činjenica da je čovječanstvo privlačila još od antičkih vremena. Zanimljivo ispričana priča, pomno osmišljeni logički izazovi, kreirano dinamično ozračje privlači zanimanje učenika, podiže razinu motivacije i želje za novim znanjima. Rješavanjem logičkih izazova u kojima učenici preuzimaju ulogu tvoraca šifri (kriptografa) i njihovih razbijača (kriptoanalitičara), učenici uče i kroz igru razvijaju kreativnost i logičko mišljenje. Poučavanje obogaćeno dimenzijom razigranosti omogućuje učeniku da istražuje, razmišlja, donosi odluke, rješava probleme, komunicira i surađuje i pozitivnog je učinka na proces učenja.

Činjenica da djeca i mladi kroz Internet i moderne tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, pitanje njihove sigurnosti u online okruženju od iznimne je važnosti za sigurno, pozitivno i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Učenici i nastavnici vukovarske gimnazije aktivno podržavaju inicijativu pokrenutu u okviru Programa za sigurniji Internet te su organizacijom javnog događanja „Tajne kriptiranja i sigurnosna zaštita podataka“ u povodu Dana sigurnijeg interneta 2023. okupili djecu i mlade i omogućili im dvosatno interaktivno sudjelovanje u izazovima putem kojih su stjecali nova znanja iz područja kriptografije istovremeno podižući razinu osviještenosti o važnosti zaštite i čuvanja podataka s ciljem korištenja Interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.

Literatura

  1. Centar za sigurniji Internet. (2023, veljača). Dan sigurnijeg interneta 2023. https://www.dansigurnijeginterneta.org/index.php/materijali-i-savjeti/
  2. Sadržaji Pet za net: Izrađeno u projektu Pet za net, sufinanciranom od strane Europskog socijalnog fonda 2014., dostupno na mrežnoj stranici https://petzanet.ucitelji.hr/
  3. Suradnici u učenju (2023, veljača). Online potrage za boljim internetom https://ucitelji.hr/online-potrage-za-boljim-internetom-2/
  4. Centar informacijske sigurnosti. Zaštita podataka – vlastiti podaci (2023, veljača) https://www.cis.hr/naucite/video-skola.html
  5. Centar informacijske sigurnosti. Kriptografija (2023, veljača) https://www.cis.hr/naucite/video-skola.html