Međugeneracijsko druženje

irena_herlah

Irena Herlah

Sažetak

Međugeneracijska druženja iznimno su važna kako za starije tako i za mlade jer potiču izmjenu iskustava i mladenačku razigranost. Bit povezivanja je prije svega dobar međuljudski odnos i ostvarenje međugeneracijske solidarnosti. Međugeneracijska suradnja donosi novu kvalitetu života svim sudionicima.

Čovjek je društveno biće i važnost druženja je gotovo jednako važna kao i hrana i piće.

Ključne riječi: druženje, zabava, razmjena iskustava.

1. Uvod

Zreli stariji ljudi imali su tijekom vremena – i dan danas još uvijek imaju – posebnu ulogu u društvu, ulogu mudraca. Čovjeku je teško doći do istinske životne mudrosti ako godinama ne stekne dovoljno iskustva i ne nauči tijekom godina odvajati žito od kukolja. Sazrijeva samo čovjek koji tome s veseljem teži, koji unatoč svemu što je proživio još uvijek ima obilje svojih želja i potreba. Stoga, ako želimo kvalitetno stariti, moramo imati pozitivan stav prema starosti i stvarati dobar suživot između starijih i mlađih generacija.

2. Sudjelovanje i druženje sa štićenicima

Djelatnici Doma za brigu o odraslim osobama Velenje svjesni su važnosti druženja i zabave za svoje štićenike pa surađuju s vrtićima, školama, glazbenicima i brojnim društvima te pozvanim gostima, koji im u raznim prigodama uljepšavaju dane. Sudjeluju i u međugeneracijskim kampovima.

I ja sam se odlučila povezati naše učenike sa štićenicima Doma za brigu o odraslim osobama Velenje. Proveli smo razne radionice u kojima smo zajedno stvarali uoči Božića i Valentinova. Družili smo se i smijali tijekom društvenih igara poput Čovječe ne ljuti se i Tombola. Kako je za starije osobe vrlo važno kretanje, zajedno s njima smo organizirali natjecanja u kuglanju i bacanju lopte u koš.

Također volimo sudjelovati u njihovim satima četvrtkom u grupama. Svaku grupu ujedinjuju različiti interesi i ima svoje ime te voditelja grupe. Broji desetak štićenika. Najprije skuhaju kavu, zatim čavrljaju o aktualnim vijestima i igraju neke igre u kojima clip_image002uvijek ima puno smijeha. Ako netko taj tjedan ima rođendan, svi mu pjevaju, a slavljenik svoje prijatelje počasti kolačićima. U grupama je uvijek vrlo ugodna atmosfera.

Slika 1. Druženje učenika sa štićenicima tijekom društvene igre Čovječe ne ljuti se (osobna arhiva)

imageimage
Slika 2. Natjecanje u kuglanju (osobna arhiva)     Slika 3. Natjecanje u bacanju lopte u koš između starijih i učenika (osobna arhiva)

image
Slika 4. Ugodno druženje i čavrljanje uz čaj i ukusne kroasane (osobna arhiva)

imageSudjelovali smo i u velikoj akciji koju su uspješno proveli djelatnici doma. Sve štićenike u invalidskim kolicima odveli smo do Titovog trga. Osjećali smo se vrlo počašćenim i važnim što nam je povjeren tako izazovan zadatak.

Slika 5. U šetnji sa štićenicima koji su u invalidskim kolicima (osobna arhiva)

3. Zaključak

Nakon svakog druženja učenika sa starijima svi su uzbuđeni jer je uvijek puno zabave i smijeha. Ljubaznost štićenika uvijek nas dirne u srce.

Iskustvo i mudrost starijih prenosi se na mlade, a mladi svojom razigranošću, radošću i otvorenošću uljepšavaju trenutke starijima i ulijevaju im samopouzdanje i mladenački nestašluk koji je jako dobrodošao. Isprepliću se pozitivna energija i nestašluk mladih te na drugoj strani smirenost starijih.

Učenicima koji su već ostali bez bake i djeda svaki posjet je jako nostalgičan jer se prisjećaju lijepih trenutaka koje su proveli s bakom i djedom.

Prošle i ove školske godine naši su posjeti onemogućeni zbog korone. Nadamo se da će se situacija što prije srediti kako bismo mogli nastaviti s našim sastancima.

4. Literatura

  1. DOMSKI ŠTRUKL’I, Glasilo Doma za varstvo odraslih Velenje, leto 2021, številka 1 pomlad/poletje 2021