IN EDU Online Hackathon/Student Camp

marija_bratonja

Marija Bratonja

U članku će se govoriti o IN EDU Online Hackathonu i International Student Campu u kojima su sudjelovali učenici Ekonomske škole Vukovar sa svojim mentoricama stručnim suradnicama školskim knjižničarkama. Hackathon i Student Camp su aktivnosti provedene u sklopu IN EDU projekta Inkluzivne zajednice kroz EDUkaciju medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja koji je trajao 24 mjeseca, a sudjelovalo je 5 zemalja – Italija, Bugarska, Francuska, Slovenija i Hrvatska (u organizaciji Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek). Kroz Hackathon i International Student Camp učenici su stekli nova znanja i vještine vezane uz medijsku i informacijsku pismenost te kritičko razmišljanje koji će im pomoći u daljnjem školovanju.

Ključne riječi: Hackathon, Student Samp, medijska pismenost, kritičko razmišljanje, informacijska pismenost.

IN EDU Online Hackathon medijske i informacijske pismenosti

U studenome 2020. godine dvoje učenika Ekonomske škole Vukovar sudjelovalo je, zajedno sa svojim mentoricama stručnim suradnicama školskim knjižničarkama Marijom Bratonja i Željkom Geto, u IN EDU online Hackathonu u sklopu IN EDU projekta Inkluzivne zajednice kroz EDUkaciju medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja koji je trajao 24 mjeseca i u kojem je sudjelovalo 5 zemalja – Italija, Bugarska, Francuska, Slovenija i Hrvatska. Nositelj projekta u Hrvatskoj je bio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Hackathon je participativna aktivnost u kojoj se nekoliko ljudi okuplja kako bi riješilo nekakav problem u određenom vremenskom razdoblju. Vrlo je praktičan za pokretanje dostupnih resursa za inovacije, za brzi razvoj i stvarnu demonstraciju ideja i usluga. U sklopu IN EDU Online Hackathona medijske i informacijske pismenosti imali smo priliku poslušati I dva zanimljiva predavanja: Kako prepoznati i pobijediti dezinformacije Stefana Janjića i Dezinformacije i lažne vijesti Lane Ciboci. Zadatak za učenike bio je osmisliti i kreirati medijsku kampanju na temu ‘fake news’ – lažnih vijesti te joj pronaći mjesto na jednoj od društvenih mreža (Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok i Slika 1Snapchat) po izboru te na taj način sustavno raditi na podizanju svijesti, prepoznavanju, detektiranju i prijavljivanju lažnih vijesti. Nakon što su se naši učenici odlučili za kampanju na Instagramu, bilo je bitno osmisliti ime profila, izraditi vizualni identitet i strategiju kampanje te definirati ciljanu publiku koristeći razne digitalne alate i resurse te predstaviti kampanju pred žirijem u 5 minuta koristeći bilo koji od alata za prezentaciju.

Slika 1. Instagram profil Detektiv Fakt

Kampanja Ekonomske škole Vukovar stvorila je lik Detektiva Fakta koji djeluje u Uredu za prijavu, detekciju i istragu neistinitih tvrdnji i prijevara u javnome prostoru. Detektiv Fakt traga za medijskim zlikavcima, sprječava ponovne prijestupe, štiti pravo na istinu, čisti javni prostor od lažnih vijesti i zauzima se za osjetljive skupine. Isto tako daje savjete za prepoznavanje lažnih vijesti i upućuje ih na prijavu. Vizualni identitet osmišljen je u digitalnom alatu Canva, a lažne vijesti su personificirane i pojavljuju se kao osobe, medijski zlikavci. U našoj kampanji, za vrijeme hackathona, osmišljeni su neki od medijskih zlikavaca: Howard Hoax, umirovljeni haker koji je prekršio Odredbu o zaštiti podataka zbog slanja poruka neistinitog sadržaja sa svrhom prijevare, obmane i Slika 2krađe osobnih podataka; Coco Clickbait, traljava novinarka koja svojim opetovanim postupcima privlači Facebook pratitelje na klik senzacionalističkih naslova; Propa Ghandi, motivacijski govornik i karizmatik; Dr.Meme, cinik i satiričar; Fiona Phisher, svjetska prvakinja u “ribičiji” te Dark Webster, vitez tamnog Interneta.

Slika 2. Logo Detektiva Fakta

Zahvaljujući kreativnoj i zanimljivoj kampanji koju su učenici predstavili u digitalnom alatu Spark Adobe, žiri, koji je bio sastavljen od stručnjaka: Tomislav Bilić (Inchoo), Leo Vinković (studio 33), izv. Prof. dr.sc. Julia Perić (Ekonomski fakultet u Osijeku), doc.dr.sc. Lana Cibocci (Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment i Irena Mikulić (PRONI centar za socijalno podučavanje), je tim Ekonomske škole Vukovar nagradio visokim 3.mjestom I novčanom nagradom od 1000 eura. U IN EDU Online Hackathonu medijske i informacijske pismenosti sudjelovalo je 8 timova iz cijele Hrvatske, preko Zoom platforme i komunikacijske mreže Discord, a uz tehničku pomoć Bamboo Lab-a.

International Student Camp

3.mjesto donijelo nam je sudjelovanje na International Student Campu koji se trebao održati u Bugarskoj, ali je zbog epidemioloških razloga na kraju održan online. Sudionici iz Hrvatske okupili su se u Osijeku, u edukativnom i informativnom turističkom centru mladih – Stara pekara 14. I 15.svibnja 2021. Ekipe iz Zadra, kao i ekipe iz ostalih zemalja sudionica, Italije, Bugarske I Slovenije, uključile su se putem Zoom-a. Prvoga Slika 3dana, na samom početku Student Campa, okupljenima se obratio Diego Ciulli iz Google Italy, a zatim su se učenici međusobno upoznali. Njihov zadatak je bio izraditi viralni video kako bi se što lakše upoznali i prebrodili jezičnu barijeru.

Slika 3. Odlična atmosfera sudionika u Staroj pekari

Drugoga dana organizatori su priredili odličan program pa smo tako imali priliku čuti predavanja o greenwashingu (Plan A), medijskoj pismenosti (Slow News), informacijskoj pismenosti (Open Migration), pravima životinja (Udruga Pobjede) i strahu od propuštanja – FOMO, Fear of Missing Out (LOGOUT). Najveći je pljesak dobio Hrvoje iz Udruge Pobjede jer je svoje predavanje držao iz Stare pekare tako da smo ga Slika 4imali priliku slušati uživo. Zatim su učenici podijeljeni u manje skupine, a svaka je dobila zadatak riješiti problem pojedine udruge/start-upa/institucije iz kojih su osobe koje su održale predavanje. Naši su se učenici priključili skupini koja je imala zadatak izraditi vizuale i objave za društvene mreže Udruge Pobjede. Odlično su se snašli u radu s učenicima iz drugih zemalja pa je tako učenik naše škole imao čast prezentirati ono što su napravili u skupini.

Slika 4. Prezentacija rada skupine

Hrvoje iz Udruge Pobjede bio je vrlo zadovoljan te je zaključio da će vjerojatno iskoristiti napravljene vizuale i objave za društvene mreže. Svi su bili vrlo zadovoljni napravljenim prezentacijama i načinom na koji su učenici predstavili rješenja nekih problema. Domaćini iz Bugarske zahvalili su se svima na sudjelovanju te zatvorili International IN EDU Student Camp.

Našim učenicima, a i mentoricama jako se svidio ovakav način učenja i stjecanja novih znanja. Nove aktivnosti u kojima prije nismo imali prilike sudjelovati, poput Hackathona, suradnje i radnog okružja na engleskom jeziku donijeli su nam neka nova iskustva i vještine. Učenici su zasigurno naučili puno toga i poboljšali svoje informacijske i medijske kompetencije, a mentorice dobile ideje za neke nove projekte I aktivnosti.