Očuvanje starih karnevalskih običaja

tanja_majeric

Tanja Majerič

Sažetak

Očuvanje bogate kulturne baštine je izuzetno važno već za djecu u vrtiću. Djeca tako uče o tome kako su živjeli naši preci i vode računa da naša tradicija živi dalje.

Karnevalske tradicionalne maske su one koje na početku godine znače i novi početak nakon završetka zimskog razdoblja i donose ljudima radost, smijeh i želju za dobrom žetvom na poljima i zdravlju ljudi.

Ključne riječi: karneval, tradicija, maske, aktivno učenje.

1. Uvod

Očuvanje starih karnevalskih običaja već se dugi niz godina prenosi s koljena na koljeno. To je omogućilo našim precima, sada nama, a kasnije će i našim potomcima, da upoznaju i uživaju u načinu provođenja karnevalskog vremena.

Ptuj i okolica nude veliki broj raznolikih karnevalskih navika i maski. Jedna od najpoznatijih, zanimljivih i najtajanstvenijih karnevalskih maski je takozvani Kurent ili Korant, a pridružuju joj se i druge vrlo zanimljive tradicionalne karnevalske maske, svaka noseći svoju posebnu narodnu poruku. Svojom posjetom donose ljudima sreću, radost i žele im obilnu žetvu na poljima, plodnost i zdravlje.

2. Ciljevi kojima smo težili:

  • djeca upoznaju, prepoznaju i imenuju tradicionalne karnevalske maske;
  • djeca upoznaju različite praznike i običaje;
  • očuvanje kulturne baštine.

3. Metode

Koristili smo metode promatranja, razgovora, slušanja, objašnjavanja, demonstriranja, imenovanja, sviranja, vlastitih aktivnosti i istraživanja.

4. Diskusija

Upoznavanje i očuvanje starih karnevalskih običaja na našem području vrlo je važno, jer djeci omogućava upoznavanje s bogatom kulturnom baštinom.

Tako smo tijekom karnevala pripremili vrlo posebne aktivnosti. Prvo smo u skupinama razgovarali o pojedinačnim tradicionalnim maskama. Tijekom razgovora koristili smo razne slikovne programe, video zapise i knjige. S djecom smo istraživali kakvu posebnu odjeću nose pojedine maske i od kojih je materijala odjeća izrađena.

Također smo naučili i proučavali ponašanje pojedinih maski, jer je svako predstavljanje maske smisleno i unaprijed određeno i ima svoju svrhu.

Kad smo stekli neko znanje, bilo je vrijeme da ove maske upoznamo uživo. Odredili smo dan kada ćemo vidjeti maske.

Svoj smo višenamjenski prostor ukrasili karnevalskim vrpcama različitih boja.

Djeci su se predstavili kurent ili korant s vragom, rusa, pokač, baba nosi djedu, kopljanici i vile. Djeca su imala priliku upoznati vrlo raznolike tradicionalne karnevalske maske.

Slika 1Prvo smo se upoznali s Rusom. To je maska koja predstavlja životinjsku masku. Rusu prate glazbenik, pokač (vođa orača) i dječak koji vodi Rusu.

Slika 1. Predstavljanje tradicionalne karnevalske maske – RUSA

Vrlo dinamičan, živahan i veseo dolazak među nas stvorili su kopljanici iz Markovca u pratnji vila. Kopljanici su mladi dječaci, koji nose koplja u rukama i plešu uz zvuke harmonike, baritona i klarineta. Mlade djevojke, odjevene u vile, plešu kraj njih, nose u rukama zlatnu kutiju i pjevaju same.

Slika 2Slika 3
Slika 2. Predstavljanje Vile         Slika 3. Predstavljanje markovskih kopljanika

Na kraju smo se upoznali s vrlo posebnim i uvijek poželjnim kurentom ili korantom.

Kurent ili korant najpopularniji je karnevalski lik. Njegovo pravo podrijetlo još nije razjašnjeno. Pogled na njega definitivno obuzima i impresionira svakog čovjeka. Kurentova odjeća sastoji se od dugog ovčjeg kaputa. Ima pet velikih kravljih zvona pričvršćenih na lanac oko struka. Na nogama ima crvene ili zelene vunene gamaše, a na glavi posebnu masku. Razlikujemo dvije vrste koranta – jedni su pernati jer ima masku ukrašenu fazanskim ili paunovim perjem i šarenim vrpcama i cvijećem, a ostali Slika 4su rogati jer na maski imaju dva kravlja roga.

U rukama drže poseban štap odn. toljagu umotanu u ježevo krzno na vrhu.

Slika 4. Predstavljanje Kurenta odn. Koranta

5. Zaključak

Aktivnosti u našem vrtiću djeci su bile vrlo zanimljive i nudile su im mogućnosti za aktivno učenje i vlastita istraživanja.

Upoznali smo i promatrali tradicionalne karnevalske maske, tipične za naše životno okruženje – Ptujsko polje.

Tako smo željeli djeci približiti stare običaje koji ponegdje, nažalost, već tonu u zaborav i ne dopuštaju očuvanje i prijenos tradicije s koljena na koljeno.

S velikim zadovoljstvom možemo reći da su djeca na našem ptujskom području dobro upoznata i s velikim zadovoljstvom se maskiraju se u tradicionalne karnevalske maske.

6. Literatura

  1. Kurikulum za vrtce, (1999), Ljubljana: Ministrstvo za šolstvo in šport.
  2. https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/pust-pust-krivih-ust.
  3. https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/pustni-liki-ptuja-in-okolice.html.
  4. Fotografije – osobni arhiv.